D. Pašić
Priznanje priložniku: Tihomir Veličković sa familijom i sveštenicima

Episkop austrijsko-švajcarski Andrej služio je liturgiju u hramu Svetog oca Vasilija Ostroškog Čudotvorca u Lincu, a potom uručio visoko crkveno priznanje, Tihomiru Veličkoviću.

Vladiku su ispred zdanja pored Dunava, čije se dvorište upravo ulepšava ovih dana, dočekali učenici škole srpskog jezika i veronauke pri hramu. Bogosluženju episkopa, uz sasluženje nadležnog sveštnika protojereja stavrofora Dragana Mićića i đakona Miladina Vujkovića, prisustvovali su brojni vernici, a posebnu lepotu su liturgiji svojim pojanjem, dali članovi crkvenog hora.

Vladika Andrej je posle pričešća, izrazio veliku zahvalnost vernom narodu parohije u Lincu, na njihovom odnosu prema crkvi i molitvenoj tišini, koju su pokazali prilikom bogosluženja:

– Svaki put se radujem dolasku u Linc i susretu sa vama – obratio se vladika vernicama: – Vi ste odličan primer kako se treba odnositi prema crkvi i kako se treba ponašati za vreme posta. Posebno me raduje što su se brojna deca uz pratnju roditelja pričestila. Opčinjen sam vašim vaspitanjem pa se stalno pitam kada sam među vama, odakle to. Nema sumnje da to dolazi iz familije odnosno od vaših roditelja koju su vas tako vaspitali. I njima smo takođe zahvalni na tome. Posebno želim da pohvalim i vašeg sveštenika za sve što čini zajedno sa vama da bi ova parohija bila jedna od najboljih – istakao je episkop.

Najbolji dokaz pomenutih reči i toga kako se radi u parohiji, je primer Tihomira Veličkovića. Poseban trenutak posle bogosluženja i besede, najavio je sveštenik Mićić. On je pročitao odluku o dodeli visokog crkvenog priznanja, Ordena Svetog kralja Milutina, upravo Tihomiru Veličkoviću. Njemu je vladika uručio orden zahvalivši mu na svemu što je do sada uradio kao priložnik hrama u Lincu. Veličković nije krio oduševljenje priznanjem, pogotovo što je ovom uzvišenom činu prisustvovala njegova porodica.

– Ovo nije samo moja nagrada, nego i moje familije i svih parohijana. Zahvaljujem, pre svega nadležnom svešeteniku Mićiću, koji je zaslužan za sve, ali i svima koji su zajedno sa mnom doprineli da ovaj hram, njegova unutrašnjost i okolina izgledaju onako kako zaslužuju – poručio je Veličković.

Trpeza ljubavi

U skladu sa dobrom organizacijom u ovoj parohiji, upriličena je u parohijskom domu, trpeza ljubavi koju su pripremile Vinka, Zorica, Radmila… koje su kao i mnogo puta do sada pokazale koliko su prvržene našoj crkvi. Pored bogate trpeze čulo se mnogo mudrih reči pre svega od vladike Andreja, a nadležni sveštenik Mićić upoznao je prisutne o trenutnim radovima oko popločavanja i uređenja crkvenog dvorišta, kao i završnom delu radova na crkvenoj kapeli u selu Mauthauzen.

Predavanje o rasejanju i matici

U skladu sa dosadašnjom praksom, u biblioteci pri hramu u Lincu, u subotu 14. decembra od 19.00 predavanje će održati dva ugledna istoričara. O ulozi dijaspore i odnosu između rasejanje i matice, govoriće Borislav Čeliković , istoričar i urednik izdanja „Službenog glasnika“ i Nemanja Dević istoričar sa Instituta za savremenu istoriju.

Borisav Čeliković je 2008. nagrađen Zlatnom značkom Kulturno-prosvetne zajednice Srbije, a Nemanja Dević je doktorand na Filozofskom fakultetu u Beogradu i za svoju prvu knjigu dobio je nagradu „Dragiša Kašiković“ 2009. godine. Pored predavanja biće predstavljene i knjige „Srpska priča“ i „Ozna“ koje će učesnici predavanja moći da kupe, a procenat od prodaje ide u humanitarne svrhe.