B. Đorđević
Zdravica pa recitacija: Marija sa đacima

Podela paketića učenicima dopunske škole na srpskom u Berlinu, posle SNZ, nastavljena je u subotu za đake koji nastavu pohađaju u prostorijama Kulturno-umetničkog društva Zlatni opanak. I tu je oko svega bila angažovana učiteljica Marija Aleksić. Priredba i podela paketića usledili su posle dva časa nastave, na kojima su deca već potrošila strpljenje i koncentraciju, ali je učiteljica uspela vešto da ih animira da ostanu pribrani i do kraja priredbe. Posle zdravice i recitacija, roditelje je posebno obradovalo uspešno otpevana pesma “Oj, Coko, Coko”.

Tu je bila i petočlana porodica Vučković – Nenad, Mirjana i deca Uroš, Filip i Jana. Od troje dece, samo Uroš ide u školu, a brat i sestra će se kasnije priključiti. Tata Nenad kaže da je priredba bila dobra.

– Mnogo nam se dopalo, deca su lepo recitovala i pevala. Rođen sam ovde, a supruga je pre osam godina došla iz Beočina. Moji su iz Rume. Od kako su deca rođena i porasla, gledamo da što više budemo u klubu, pogotovo nedeljom. Ja sam angažovan na građevinskim poslovima, a supruga radi u vrtiću.

Supruga Mirjana, ističe da učiteljica Marija ulaže izuzetno veliki trud da se sve uspešno realizuje.

– Naš sin odlično napreduje u učenju srpskog i na tome veoma sam zahvalna dopunskoj školi. Koristimo svaku priliku da provedemo vreme ovde u Zlatnom opanku, Uroš redovno ide u školu, a muž ga uvek dovodi na vreme. Deca su srpski prilično naučila kod kuće, ali je najstariji sin sa znanjem iz škole nešto ispred. Drugo dvoje će u srpsku školu čim stasaju – navodi Mirjana koja je rodom iz Beočina.

Vladimir i Vićenca Radošević došli su sa ćerkom Viktorijom, koja je učestvovala na priredbi i onda dobila zasluženi paketić. Vićenca je oduševljena programom koji su deca priredila.

– Priredba je bila idealna, super su se potrudili. Viktoriji nije bilo jednostavno da sve to nauči na pamet, ali je na kraju dobro ispalo. Svake subote smo ovde u klubu, od kako nam je ćerka krenula u srpsku školu. Sada za božićne i novogodišnje praznike idemo malo u Novu Pazovu, a preko leta idemo u Split. Ja sam rođena ovde, tata mi je iz Splita, a mama iz Futoga, dok je suprug Vladimir iz Nove Pazove.

Viktorija dodaje da u školu ide tek godinu dana.

– Pored latinice, sada znam i ćirilicu. Jedva čekam da krenemo na odmor, a kada imamo više vremena, mnogo se radujem što možemo da obiđemo rodbinu u Futogu, Novoj Pazovi, Beogradu, Kragujevcu i Splitu.

Roditelji hvale učiteljicu

Priredbi je prisustvovala i Gabrijela Stojanović, predsednica Saveta roditelja dopunskih škola za Berlin. Došla je sa ćerkom Dafinom:

– Potrudili smo se koliko smo mogli da ovako nešto organizujemo za decu, s učiteljicom Marijom i mojom zamenicom Tamarom Arsović. Zahvaljujemo svima na pomoći i želimo srećnu Novu godinu. Učiteljica Marija je uložila izuzetno veliki trud, pa smo odlučili da joj se simbolično odužimo skromnim poklonom – istakla je predsednica Saveta roditelja, koji zajedno sa učiteljicama Marijom Aleksić i Mirjanom Stefanović očigledno funkcioniše kao dobar tim.