Lična arhiva
Milorad Jurković

Srpska dijaspora u Americi glasala je i odlučila da nagrada Humanista godine 2019. pripadne čoveku koji je za više od četiri godine svojim vrednim rukama usrećio skoro 2.000 porodica.

Reč je Miloradu Miletu Jurkoviću (49) iz Rakovca kraj Beočina, poznatijem kao Mile Stolar.

Protekle nedelje, ovaj humanista koji nikoga ne ostavlja ravnodušnim, još jednom je potvrdio koliko srce ima, kada je 3.000 dolara predviđenih za put i smeštaj u SAD, kako bi primio nagradu, odlučio da pokloni za lečenje dece. Za nagradu naše dijaspore kaže da mu laska što je s drugog kraja sveta, ali i dodaje da su prava radost dečji osmesi i zahvalnost roditelja: “Da bi se moje oči naslađivale, neću da nečije druge zaplaču. Velika čast mi je to bila, ali sam pomislio da je bolje da taj novac uplate za lečenje nekog deteta.”

Ova ljudina od čoveka besplatno pravi od svog drveta materijala stolice za hranjenje beba i poklanja ih svima po Srbiji. Do sada ih je poklonio oko 1.900.

Mile je ponudu dao putem svog Fejsbuk profila, a onda je nastao opšti haos! Stižu pozivi iz svih gradova Srbije. Mile je svoju malu akciju, koja je zapalila internet, pokrenuo iz jednog jedinog razloga.

“Samo neka se deca rađaju”, piše na Miletovom Fejsbuk profilu.

Dan nakon što je ovaj stolar poruku stavio Fejsbuk zatrpan je molbama mama i tata da dobiju jednu stolicu. Čovek se našao u čudu, ali se nije uplašio. Od devetog maja 2015. spava tek nekoliko sati dnevno jer mora da uradi mnogo stolica.

Da je Milorad Jurković čovek koji ima posao i pristojnu platu, odraslu decu i vreme za hobi, možda bi ovako nešto od njega moglo da se očekuje, ali stanje je sasvim drugačije.

“Nisam zaposlen i podstanar sam. Počeo sam da gradim svoju kuću pre 12 godina. Supruga je nezaposlena, a treba ishraniti sina Stefana od 16 i ćerku Gordanu od 14 godina, pa je to bilo sitnim koracima. Uselili smo se tek nedavno, a u kući i dalje nemamo struju zbog silne papirologije.”

Milorad Jurković nije sam u svom naumu i akciji, pomažu mu i deca i supruga koja stolice šmirgla. Kum i brat su mu takođe pomoćnici. Uslov pri doniranju je da se poklon ustupi narednom detetu i sada već peta generacija odrasta u stolicama Mileta stolara.

“Dok me noge drže i ruke služe, nastavljam s tim. Sin Stefan je tu, ima ko i da me nasledi”, zaključuje Mile.

Ipak, brojne nagrade i pohvale nisu izostale. Samo tokom ove godine, dobio je tri veoma značajne među kojima je Virtus, koju je poklonio supruzi Aleksandri.

“Nagrada je bila dodeljena meni, ali sam je predao mnogo zaslužnijem, a to je moja supruga koja me je u stopu pratila u svim akcijama i uz to kuvala, prala i čistila za mnom! Ipak je ona više zaslužila od mene”, istakao je tada Jurković.

I Sretenjski orden predsednika Srbije zasijao je još jače uz Miletove reči: “Ovu medalju predajem sinu, a posvećujem svima koji su nam pomogli u našim akcijama! Veliko hvala! Idemo dalje!”

Uskoro će se naći i nagrada Humanista godine koja tek treba da stigne poštom iz Njujorka.

– Svaka nagrada znači i podstrek je za dalje i još bolje, ali ja sam i dalje običan čovek kome jedan iskren osmeh ne može da zameni ni zlato ni srebro – ističe Mile Stolar, koji se sprema da svojim igračkama za praznike usreći mališane s Kosmeta.