Vesti
Nevolja za nevoljom: Bajra Suqević sa ćerkom

Kada smo pre godinu dana poslednji put obišli Novopazarku Bajru Suljević i njenu teško bolesnu i nepokretnu ćerku Arijetu i uručili im donaciju od 200 evra koju su im poslali dobri ljudi iz naše dijaspore, ova izuzetno hrabra samohrana majka rekla nam je da će se sama i svom snagom boriti za svoje dete.

Rekla je i da nam se neće javljati sve dok ne zapadne u neku veliku nevolju i dok je muka ne natera, jer su joj, kako je tada naglašavala, u poslednjih nekoliko godina čitaoci „Vesti“ već dovoljno pomogli. Mada smo se za sve ovo vreme izokola ipak raspitivali kako žive Bajra i Arijeta i uglavnom dobijali informacije da jedva preživljavaju, Bajra nam se javila tek krajem prošle nedelje.

– Ne mogu više, na izmaku sam snage. Bolest srca se pogoršala, puna sam stentova, pritiskaju i druge nevolje. I Arijetina leđa su puna rana, pa se njena teška situacija dodatno komplikuje. Do sada sam se nekako borila i uspevala da nam obezbedim bar hranu i lekove. Za kiriju sam jedva sakupljala novac, dugujem za nekoliko meseci, struju odavno nisam platila, drva imam samo za mesec dana… Ne znam kako ćemo dalje, ako nam ne stigne neka pomoć od čitalaca „Vesti“ koji su nam uvek pomagali kad smo u nevolji, ne piše nam se dobro – priča Bajra.

Kaže da se za pomoć obratila i dobrotvoru Hidu Muratoviću koji joj je odmah iz svog humanitarnog fonda donirao 100 evra.

– Nakon prošlogodišnjih 200 evra, ovo su nam prve pare koje smo ponovo dobile od dobrih ljudi. U međuvremenu sam svašta radila da bih zaradila koji dinar, pozajmljivala novac od komšija i prijatelja, snalazila se kako sam znala i umela. Iako sam težak srčani bolesnik, čistila bih kuće i prala prozore, kopala bih ako treba, ali je problem što Arijetu ovako nemoćnu i nepokretnu ne smem da ostavim samu – iskreno će hrabra Bajra, dodavši:

– U poslednje vreme na leđima su joj se otvorile rane, ima bolove, potrebne su posebne masti za njihovo saniranje koje često ne mogu da kupim, a četiri godine niko nas nije obišao iz centra za socijalni rad. Da nije komšinice Emine Kurtagić, koja mi mnogo pomaže i kad ja nešto radim čuva Arijetu, sama ne bih mogla ni da je okupam, baš sam u nevolji…

Bajra, skromna žena koja je ceo svoj život posvetila svojoj nepokretnoj ćerki Arijeti, najradije bi da ne moli za pomoć.

– Nažalost, ne može da brine ni o sebi, a kamoli o nepokretnoj ćerki. Svaka pomoć u ovom trenutku joj je zlata vredna. Pratićemo situaciju, a ona će biti jedan od mojih prioriteta – kaže poznati humanitarac Hido Muratović.

Naglašava da su Bajra i Arijeta jedan od njegovih „najtežih slučajeva“.

– Brine me što Bajri naglo popušta zdravlje i što sve češće završava u bolnici. Ne smem ni da pomislim šta će biti sa Arijetom ako se njoj, ne daj bože, nešto desi. Bogu se molim da je zdravlje posluži – dodaje Muratović uz poziv svim dobrim ljudima na svim meridijanima da pomognu ovim nemoćnim Novopazarkama.

Otac je nikada nije video

Bajra je bila srećno udata, ali je u trudnoći imala problema. Kada su joj u Beogradu lekari rekli da će njeno dete najverovatnije imati ozbiljne smetnje u razvoju njen suprug, rodom sa Peštera, iznenada je nestao, a ona je, ipak, odlučila da rodi Arijetu. Supruga od tada nikada nije čula ni videla, niti je on zvao da pita za dete. Čula je da je negde u Nemačkoj, da se ponovo oženio i da ima drugu porodicu. Od rođenja Arijeta je nepokretna, ne može čak ni da sedi, pa je Bajra ceo svoj život posvetila njoj. Dok je bila mlađa bilo je lakše, sada je bolesna i sve je teže.