Z. Mirković
Ne zaboravljaju otadžbinu: Članovi Bečkih poeta

Već 13 godina udruženje Bečke poete neguje lepu, pisanu reč, čuva srpsku kulturu i jezik u Beču, a članovi ne zaboravljaju odakle i gde im je otadžbina.

I u novoj, 2021. godini udruženje nastavlja svoju plemenitu misiju, a Mirel Tomas, osnivač Bečkih poeta poziva sve koji podržavaju njihov rad da im se priključe, prisustvom i idejama.

Tomas podseća da je 2007. godine dala ime udruženju koje se u Beču bavi pisanom rečju i našom kulturom i to, kako kaže, ne zato što smo Srbi, ili već odavno austrijski Srbi, već i zato što je shvatila da je naša kultura vredna očuvanja, naročito što su je mnogi osporavali i uništavali, a ona je ipak opstala.

“I Kinezi čuvaju svoju kulturu hiljadama godina. Kultura nisu samo spomenici koji su dokaz kada smo se uzdigli i bili narod sa svojim nazivom Srbi. Kultura je i jezik, način života, hrana koju volimo i zabava po kojoj smo prepoznatljivi. Muzikalni smo i pesma i muzika su nam uz svaku radost i zabavu – neizostavni – kaže Mirel Tomas.

Oni koji su otišli iz svoje zemlje i postali građani druge države, mogu i u toj zemlji da održavaju svoju kulturu.

– Jer, kad smo pod Turcima pet vekova održali, zašto ne bi bilo moguće i zauvek očuvati ono što imamo – konstatuje ona.

Zato ističe da je obaveza svih u dijaspori da se trude da sačuvaju prepoznatljivost svog bića i to prenesu na svoju decu. To je, podvlači, obaveza i poruka naših slavnih predaka koji su živeli po svetu i bili naučnici, a ostali Srbi.

– Činimo to za decu koja govore naš jezik. Mnogi od nas imaju decu koja će odmah u prvoj generaciji odustati od svog jezika, zato je naš trud bar za one koji su čvrsti u svojoj ličnosti i koji će to nositi dalje – ističe naša sagovornica i dodaje da bi trebalo više poštovati one koji podnose velike žrtve da bi se istakli kao Srbi i da bi istakli srpsku kulturu u Austriji.

– Ova zemlja istovremeno za nas nije više tuđa, jer nas je prihvatila. Mi je zbog toga cenimo, ali ne zaboravljamo svoj, jer onaj koji ne ceni svoju kulturu neće nikad stvarno znati i poštovati ni druge kulture niti će ikad znati i šta se podrazumeva pod kulturom – naglašava Mirel Tomas.

Poziva na saradnju: Mirel Tomas

Jači smo kad nas je više

– Poručujem i želim da u 2021. godini svi više primete ko smo to mi koji se uporno bavimo našom rečju. Sav uspeh zavisi od toga koliko smo veliki brojčano. Nadam se da će se javiti oni koji su zainteresovani za naš rad i da će nas podržati svojim prisustvom i idejama. Pozivam sve da se jave i da pišu i kad prođe pandemija dođu u klub, koji radi nedeljom od 16.00, naadrei Albin Hirschplatuz 1.

Takođe, pozvala je sve i da joj pisu na: tom.as@live.de, njienerpoetenŽgmail.com ili na fejsbuk:mirel tomas.