Tanjug
Zabrinuti: Članovi Kriznog štaba

Srbija još neće uvoditi dodatne mere u borbi protiv korona virusa, a one koje su najavljene ostaće na čekanju jer je procenjeno da situacija može da se održi pod kontrolom ako se zavede jača kontrola postojećih propisa. To je epilog vanredne sednice Kriznog štaba za suzbijanje korona virusa, sazvane zbog pogoršanja epidemiološke situacije i činjenice da je u jednom danu registrovano više od 500 novozaraženih. Trendovi u našoj zemlji, a pogotovo u susednim državama, iz kojih se neometano ulazi u Srbiju, upalili su sve alarme.

Epidemiolozi Predrag Kon i Branislav Tiodorović najavili su uoči sednice da će se uvesti obavezan PCR test prilikom ulaska u zemlju, a nezvanično se moglo čuti da su u planu i druge mere poput privremenog obustavljanja nastave u školama i povratka na režim onlajn predavanja. Međutim, ispostavilo se da od toga nema ništa, a zašto te mere nisu uvedene objasnio je posle sednice član kriznog štaba Srđa Janković.

– Ovog puta nismo pooštravali postojeće mere, nego je naglasak na tome da se mere koje su na snazi sprovedu oštrije i da sprečimo da se situacija dalje pogoršava. Za sada nema potrebe za PCR testom pri ulasku u Srbiju, ali je ta mera moguća u budućnosti. Još nema potrebe ni da deca pređu na onljan nastavu. Mi jesmo zabrinuti epidemiološkom situacijom jer se stanje pogoršava, ali još možemo mnogo toga da uradimo i mnogo toga zavisi od nas – rekao je doktor Janković, dodajući da će radi brže dijagnostike korona virusa biti uvedeni antigenski testovi.

On je otkrio da se radi na pravnom okviru koji bi omogućio kažnjavanje onih koji krše mere. Građane je pozvao da poštuju mere, a nadležne da kontrolišu njihovo poštovanje.

– To je neophodno kako ne bismo gledali slike koji bi mogle skupo da nas koštaju – poručio je Janković.

Pakao u komšiluku

U poslednja 24 sata u Hrvatskoj zabeležena su rekordna 1.563 nova slučaja zaraze, aumrlo je 13 ljudi. Samo u Zagrebu potvrđeno je 705 novoinficiranih, a epidemija bukti i u drugim delovima zemlje, pa i u Istri, gde je situacija bila stavljena pod kontrolu. Stanje u Sloveniji je još gore, jer je u “deželi” pao novi rekord u broju zaraženih u jednom danu. Reistrovana su čak 1.663 nova slučaja. Vlast i epidemiolozi nadaju se da će uvođenje policijskog časa i karantina za sedam regiona dati rezultate i smanjiti broj zaraženih. Najrestriktivijim merama sve je bliža i Bosna i Hercegovina, gde je broj novozaraženih premašio sve kritične tačke i porastao na 995. Od poslednjeg preseka preminulo je još 20 ljudi.