Sreća u nesreći; Saša Milošević sa jednom grupom dece

Iz Republike Srpske stižu nam divne vesti! Desetoro dece kojima je majka Biljana Kokić iz Broda umrla proletos, neće se više potucati po neuslovnim prostorijama i ruševnim kućama, jer je ovih dana kupljena kuća u samom centru Broda u kojoj ima dovoljno mesta za sve njih.

Saša Milošević otac petoro dece, došao je posle potpisivanja predugovora o kupovini kuće i predaji “kapare” od 11.000 konvertibilnih maraka (5.500 evra) sa nekoliko dece u ovaj objekat, u čijem su se dvorištu umesto muka i tišine, začula dečja galama i smeh. On nije krio zadovoljstvo ishodom humanitarne akcije u kojoj su sakupljana sredstva za kupovinu kuće u kojoj ima dovoljno mesta za dvoje ženske i osmoro muške dece.

– Mogu samo da kažem da smo svi prezadovoljni uspešnom kupovinom kuće koja pruža sve uslove za normalan život desetoro dece. Potvrdilo se da i u ovakvoj nesreći, ipak ima i sreće. Mi smo u saradnji sa opštinom Brod, koja je otvorila račun za prikupljanje novčanih sredstava za kupovinu kuće gde bi zajedno živelo desetoro dece naše Biljane. To je bila dečja želja, da ih ne razdvajamo. Dugo smo tražili objekat koji bi zadovoljio potrebe za život sve dece, ali i Željka Grgića, koji je otac petoro dece i stalno boravi sa njima. Uspeli smo zahvaljujući i predsedniku Skupštine opštine Brod, Aleksandru Kruškonjiću, kao i dobrim ljudima, donatorima i priložnicima pronaći i kupiti kuću čija je cena bila 60.000 KM (30.000 evra). Kad je prodavac saznao za koga se kuća kupuje i video gde deca sada žive, rekao je da od srca smanjuje cenu za 5.000 KM. Ovih dana vredno radi jedna grupa dece da se u kući, u kojoj su ostali sav nameštaj i sve potrebno za život, stvore uslovi da se pre zime svi presele u ovu kuću – kaže u dahu Saša Milošević, koji ostaje da živi u Sijekovcu u svojoj kući, ali kao otac petoro dece učestvuje u rešavanju svih problema ove mnogočlane porodice.

Kupljena kuća je zaista prostrana, jer u prizemlju i na prvom spratu ima četiri nameštajem opremljene sobe, dnevni boravak, kuhinju, dva toaleta i kupatilo. Pored toga, kuća ima potkrovlje u kome bi, ako zatreba, moglo da se dogradi deo prostora za stanovanje i život. Tu su i velika terasa, betonsko i unutrašnje travnato dvorište, kao i sporedne prostorije. Prema stanju objekta, uz krečenje prostorija, bilo bi moguće ubrzo useliti ovu višečlanu porodicu. Prethodni vlasnik koristio je za grejanje drva, a već ima izgleda da se u kuću ugradi centralno grejanje na pelet, što je ponudio naš uspešan poslovni čovek koji u Nemačkoj ima firmu i za ovu vrstu poslova.

Dvorište kao prostor za mali fudbal

Saša Milošević, koji je sa Biljanom Kokić dobio petoro dece, uz dogovor sa Željkom Grgićem ocem takođe petoro Biljanine dece, namerava da u svakoj prostoriji bude smešteno po dvoje dece. Kada govori o objektu u kome još uvek deca borave pre preseljenja, Saša Milošević kaže da je ova kupljena kuća “hotel sa četiri zvezdice u odnosu na ono u čemu trenutno žive”. S obzirom na to da je rešen najveći problem smeštaja desetoro dece siročadi i jednog od roditelja sa njima, preostaje manji deo poslova da bi dolazeću zimu deca dočekala u toplom, stabilnom i konfornom objektu sa svim uslovima potrebnim za višečlanu porodicu. U tome je i najveći uspeh akcije koja je duže vremena trajala, ali je na kraju završena uspešno, što Saša Milošević potvrđuje rečima:

– Iskreno rečeno, nisam očekivao ovakav srećan ishod cele akcije! Zbog toga smo prezahvalni svima koji su učestvovali i zahvaljujući kojima je obezbeđeno 55.000 KM za kupovinu kuće u centru grada Broda. Presrećni smo i prezadovoljni svi odreda.

Slatko iščekivanje

Gabriela Kokić, najstarije od desetoro dece, kaže da se nadala da će pre zime preseliti u uslovne prostorije za celu desetočlanu porodicu, jer deca nisu želela da se razdvajaju.

– Nisam očekivala da će kuća biti ovako lepa, sa toliko prostora i na tako dobrom mestu. I meni i ostaloj deci sviđa se i kuća i mesto gde se nalazi, a pogotovo su dobri uslovi za život u njoj – kaže Gabriela.

To potvrđuju njena braća Luka i Damir koji kažu da imaju dosta prostora, pa i za mali fudbal u dvorištu. Njihova mlađa sestra Slađana kaže da joj se sve sviđa, da su sva deca zadovoljna kućom i svi bi da odmah ostanu u njoj, a ne da dolaze kasnije kada sve bude uređeno.

Redovna pomoć iz Amerike

– Jedna gospođa iz Amerike, poreklom Banjalučanka, četvrti mesec šalje za hranu deci po 500 dolara. Čuli smo da je imućna i da želi da pomogne deci pokojne Biljane Kokić da žive koliko-toliko normalno. To nam mnogo znači, jer uz moju platu i dečji dodatak deca imaju mesečno rešene sve potrebe. Pored toga, skoro svaki dan dođe poneko od dobrih ljudi koji su čuli za našu nesreću i donose novac, hranu, slatkiše, odeću i obuću. Mogu da kažem da u ovom momentu deci zaista ništa ne nedostaje. Osmoro dece ide u školu, od toga dvoje u odeljenje za decu sa specijalnim potrebama i obezbeđeni su svime što im je potrebno – ističe Saša Milošević.

Kako je kupljena kuća

– Na računu koji je opština Brod otvorila za zbrinjavanje desetoro dece, sakupljeno je 40.000 KM (20.000 evra), dok su deca u gradskoj osnovnoj školi sakupila 7.000 KM. Firma Vidić petrol, čiji je vlasnik Marko Vidić, dala je 1.000 KM, a toliko su dali i nešto ranije. Preostalih 7.000 KM do potrebnih 55.000 KM dao je nemački penzioner iz Osječana, mesta između Modriče i Doboja, koji ne želi da mu se javno pominje ime. Tako se došlo do potrebnog iznosa sredstava za kupovinu kuće. Još jednom, zahvaljujemo svima do neba – ističe Saša Milošević.

Kuća koja pruža dobre uslove za život desetoro dece