B. Simonović
Porodična kuća Popoviča na Njegušima

Po dolasku u Ameriku, Marko Savov Popović se sasvim posvetio kulturnim i duhovnim aktivnostima i delovanju u iseljeničkim društvima i organizacijama. On će tu 1926. godine sročiti pesmu “Zemlja mučenika” u kojoj jasno saopštava i objašnjava svoj stav da se ne vrati u Crnu Goru i ne prikloni novoj vlasti, ističe šta je njegov životni cilj i ideal. Pored ostalog, on veli:

“Blago tome zadovijek!

Ko rod vjerno svoj posluži,

Potomstvo će blagodarno

Predku svome da oduži…!”

Veran zemlji mučenika

Veran ovom zavetu, Marko Popović će potom napisati i zanimljivu knjigu “Batrić Perović – krvava drama u sedam prizora”, posvećenu istoimenom znamenitom junaku iz Cuca s kraja 17. i početka 18. veka, kojega su Turci na prevaru posekli. Njegovu smrt je, da podsetimo, Njegoš opevao u “Gorskom vijencu” u čuvenoj tužbalici sestre Batrićeve, koja se, ophrvana tugom za bratom, ali i u znak protesta zbog ponašanja crnogorskih glavara, koji su se “skamenili, kam im u dom”, ubija pred tim glavarima. To će biti i jedan od povoda za istragu poturica koja je uslijedila (Njegoš je, inače, ovom junaku posvetio i pesmu “Osveta Batrića Perovića” u svom “Ogledalu srpskom”).

Drama je pisana u stihovima po očiglednom uzoru na Njegošev “Gorski vijenac”, a završava je stihovima kralja Nikole:

“Bili iko od Srbina

Međusobnog rad inata –

Prijed poša, i kucnuo

Na krvnika svoga vrata?

Ej, pjesniče – neću dalje,

Nabrajati Srpske mane,

Ti si Srbin, ti ih znadeš –

To su srca tvoga rane!”

Izmišljeno ubistvo

Marko Popović se, inače, u Crnu Goru, na Njeguše, vratio tek 1934. godine pod dosta čudnim okolnostima i prvenstveno zahvaljujući ocu Savu i njegovoj promućurnosti.

Kad ga je zadesila tragedija i kad mu je u Zadru, pod ne baš sasvim jasnim okolnostima umro mlađi sin Petar (bio je oženjen sa Kićom, ali nije imao poroda), Savo je shvatio da mu je sin Marko jedina nada da se produži loza po muškoj liniji. Pritom je očigledno bio svestan da su za to mali izgledi ako Marko ostane u belom svetu.

Kako su svi dotadašnji pozivi da se vrati u Crnu Goru i obraduje ga pod starost, ostali uzaludni, odlučio je da se posluži prevarom i zaigra na kartu bratskih emocija. Kad je Marku javio da je ostao bez brata, otac mu nije napisao punu istinu da se on, dok je, po prilici, bio na nekoj vojnoj vežbi, izgleda, razboleo i umro prirodnom smrću, od gripa ili nekakve druge epidemije, već je izmislio da ga je neko ubio i da ga nema ko osvetiti ako to ne učini njegov jedini brat, i da će on kao otac otići na onaj svet nesrećan i sa velikom ranom ako Petar ostane neosvećen, pogotovu stoga što nije imao poroda.

Uzorni potomci

Knjiga bi, ipak, verovatno pala u zaborav ili ostala poznata samo uskom krugu istraživača i bibliofila, da se najbliži potomci Marka Savova Popovića nisu nedavno postarali da čuvaju uspomene. Oni su objavili fototipsko izdanje ove knjige.

Dobrotvorka Zora

Knjiga je štampana u Detroitu 1933. godine i to – što autor vidno naglašava – zahvaljujući materijalnoj pomoći velike dobrotvorke Zore Nikolas. Ona je, kako ističe Popović, “rođena Srpkinja iz naše kitne Vojvodine, udata za dugogodišnjeg detroitskog suca i advokata, inače otmenog i bogatog Amerikanca… Gajeći naročitu simpatiju prema Crnoj Gori, ona je kao istinski prijatelj prosvete i svega onoga što je Srpsko i Jugoslovensko, omogućila materijalno da ova knjiga što pre izađe i ugleda beli dan…”

Sutra – Osveta Sava Dumova Popovića (7): Bratska ljubav jača od zakletve