Vesti
Veselo društvo iz Adelajda

Iza nas su tri dana folklornog karnevala, muzike, plesa i nezaboravnog druženja srpske zajednice sa svih strana kontinenta.

Srpski sportski klub u Bonirigu je još jednom bio dobar domaćin i sjajan organizator manifestacije za pamćenje, a opšta je ocena da je manifestacija u Bonirigu bila praznik srpske sloge i jedinstva!

Ova smotra srpskog folklornog nasleđa duboko se ukorenila u narodu i postala deo ovdašnje kulturne baštine, ne samo za srpsku zajednicu Sidneja, već i za mnoge naše ljude iz drugih gradova Australije. Reke posetilaca su tokom vikenda vijugale ka klubu, ušuškanom u mirnom i uređenom rezidencijalnom delu Bonirig Hajtsa.

Svi sa istim ciljem, da uživaju u muzici, igrama, tradicionalnim kulinarskim poslasticama i neodoljivom dahu zavičaja, koji se retko kada jače i moćnije osećao nego ovog avgusta. Jednostavno, činilo se da je ovaj komad Australije nekom nevidljivom rukom prebačen u srce Srbije, negde kraj Guče, podno Zlatibora ili možda u kakvu vojvođansku pitominu.

Naročito toplo oko srca bilo je u nedelju, kada su u Bonirigu od jutra počele izvedbe kulturno-umetničkih društava iz cele Australije – od Melburna, preko Adelejda, do Kvinslenda, Kanbere i Volongonga, uz naravno, stotine lokalnih folkloraša sa svih strana Sidneja.

Ni najhladniji vikend ove zime nije sprečio skoro 7.000 duša da prodefiluje kroz Srpski sportski centar. Prepuna sala Kluba u pojedinim trenucima nije mogla da primi sve posetioce koji su želeli da uđu i prisustvuju spektakularnoj smotri srpske kulture i tradicije.

Kolika doza entuzijazma je vladala među publikom najbolje govori podatak da već u poodmaklim večernjim satima, kada su na kraju ostale da revijalno nastupe samo lokalne grupe domaćina iz Boniriga, nikome u sali nije padalo na pamet da napusti mesto, već su sa pažnjom i uz aplauze pratili svaki korak i izvedbe srpske dece do samog kraj programa. I to nije bio kraj, jer su tada mnogi iz publike ustali i pridružili se folklorašima u velikom kolu srpskog nacionalnog jedinstva na Petom kontinentu!

Upravo sloga i jedinstvo bili su glavna karakteristika ovogodišnjeg festivala. Manifestacija u Bonirigu je kroz svoje višedecenijsko postojanje prošla kroz „ruke“ više različitih uprava, funkcionera, koreografa i na hiljade volontera, kojima pripadaju najveće zasluge što festival u ovakvom obliku postoji već 33 godine.

Ali, osećaj zajedništva je konstanta koja se ne menja!

I zaista, opšti je utisak da festival čuva neprocenjivo bogatstvo za dobrobit, kako sadašnjih tako i budućih generacija srpskog naroda i na nama je da ga sačuvamo i omogućimo da postoji i bude veći i bogatiji iz godine u godinu. Na mnogaja ljeta!

U nedelju 42 koreografije

Nedeljna revija folklora trajala je punih šest sati, tokom kojih su izvedene čak 42 koreografije, uz učešće na stotine igrača svih uzrasta, brižljivo odevenih u raskošne i živopisne narodne nošnje iz svih krajeva u kojima žive ili su živeli Srbi.