M. Karović
IZUZETNI REZULTATI: Svečanost u Narodnoj skupštini

Oni su mladi, lepi, ambiciozni. I iznad svega, oni su talentovani studenti najprestižnijih fakulteta u svetu koji dokazuju šta je srpska pamet, ali i kako se voli i pomaže otadžbina.

Organizacija srpskih studenata u inostranstvu (OSSI), svečanom sednicom u Skupštini Srbije proslavila je ovog vikenda 25 godina postojanja. Mia Brzaković (21), potpredsednik ove organizacije, ističe da OSSI trenutno deluje u 25 zemalja sveta, na gotovo svim kontinentima.

MREŽA U 25 ZEMALJA: Mia Brzaković

– Trenutno je širom sveta 5.000 studenata iz Srbije u čak 23 države. Nedavno smo formirali i naše najmlađe ogranke u Finskoj i Turskoj. Ali, veoma smo ponosni i na više od 100 projekata koje smo do sada uradili ne samo u umrežavanju naših akademaca širom planete, već i u pomoći otadžbini. Ponosni smo što smo protekle godine pomogli deci Doma za nezbrinutu decu u Beloj Crkvi, ali i zajedno sa Versko-dobrotvornim starateljstvom SPC prikupili slatkiše i igračke i posetili decu u tri doma za nezbrinutu decu u okviru Zvečanske. Ta akcija se nastavila jer smo sa prijateljima iz teatra “Ulica” u “Akademiji 28” realizovali predstavu za te mališane, a priključila su im se i deca iz popravnog doma – priča Brzakovićeva koja paralelno studira biomedicinsko inženjerstvo na Triniti koledžu u Dablinu, Irska, i mašinsko inženjerstvo u Beogradu.

Vratiću se

Naši sagovornici, koji studiraju od Amerike do Kine, kažu da o povratku još ne razmišljaju zato što im je završetak školovanja u prvom planu. Ipak, jednoglasni su da svoju budućnosti vide u otadžbini.

Ana Stambolić (24) je srednju školu završila u Frajburgu, a zatim upisala fakultet u Americi, na Triniti koledžu u Konektikatu, da bi treću godinu završila na prestižnom Oksfordu.

UČILA NA OKSFORDU: Ana Stambolić

– Pre nekoliko dana sam završila prvu godinu master studija na Pekinškom univerzitetu. Završila sam studije međunarodnih odnosa i ljudskih prava i to je nešto što me zanima i čime želim da se bavim i u budućnosti. Još nisam 100 posto sigurna gde sebe vidim u budućnosti. Zbog korone sam proteklu godinu bila u Srbiji i mislila sam da ću biti razočarana, a nije tako bilo. Pokazalo se da mi Srbija odgovara i verovatno ću se za nekoliko godina vratiti – priča Ana Stambolić.

Spreman za diplomatiju

Na sličan način razmišlja još jedan akademac koji je kroz svoje obrazovanje uspeo da spoji Istok i Zapad. Stanislav Knežević (24) je studirao političke nauke i međunarodne odnose u Americi, Francuskoj i Velikoj Britaniji, a sada upisuje master studije u Kini.

MASTER U KINI: Stanislav Knežević

– Imao sam priliku, kao neko ko dolazi iz male zemlje kao što je Srbija, da konkurišem za stipendije najprestižnijih univerziteta i da tamo završim školovanje. A sebe bez dileme vidim u diplomatiji – kaže Knežević.

Na vezi s privredom

Među rezultatima na koje je Organizacija srpskih studenata u inostranstvu posebno ponosna u ovoj godini su treći projekat “Mladi u pokretu” gde su organizovane tribine studenata u inostranstvu i Srbiji o mogućnostima školovanja van matice. Takođe, bili su aktivni i na Jutjub kanalu “Vrati se” i učestvovali su na stručnim konferencijama. Ovu godinu je obeležila i OSSI platforma koja predstavlja spoj društvene i poslovne mreže s ciljem da poveže studente iz inostranstva i privrednike u Srbiji kakobi promovisala povratak u maticu.

Pomagali se u svemu

Ana Trbojević je prva predsednica Organizacije srpskih studenata u inostranstvu. Sa velikim zadovoljstvom se priseća daleke 1996. godine kada se rodila ideja o umrežavanju srpskih studenata širom planete.

OSNIVAČ: Ana Trbojević

– Studirala sam u Bostonu i shvatila koliko je važno da se srpski studenti međusobno pomažu počev od običnih stvari: pomoći u traženju novog stana, preseljenju, ali i pronalaženju načina kako da pomognemo svojoj otadžbini koja je bila pod sankcijama. Među onima koji su se prvi uključili bio je Aleksandar Kojić, čovek koji sada projektuje autonomna vozila u Americi. On je i smislio logo naše organizacije. Viđali smo se jednom nedeljno, jer nije bilo društvenih mreža, ni interneta… Kada sam prešla u Francusku, počeli smo mnogo ozbiljnije da umrežavamo naše studente u toj zemlji, a zatim i u druge u Evropi. Tako smo 1997. i formalno osnovali OSSI – priseća se Ana Trbojević koja sadašnjim studentima poručuje da nikada ne zaborave otadžbinu i da uvek ima načina da joj se pomogne.

Jačamo i razvijamo se

Predsednica OSSI Anđela Janković zbog bolesti nije mogla da prisustvuje svečanosti povodom 25 godina postojanja ove organizacije, ali se obratila pismom.

“OSSI već dve i po decenije okuplja mlade, perspektivne i obrazovane ljude koji, gde god bili u svetu, nose deo Srbije sa sobom u svom srcu, promovišu je sami pameću, znanjem i veštinama. Svako ko je jednom bio “osiovac” ostaje njegov ambasador. Učeći jedni od drugih, pružajući međusobnu podršku, OSSI zajednica jača i razvija se. U ovoj godini jubileja treba istaći vredne projekte koji su urađeni poput nostrifikacije diploma, saradnje sa diplomatsko-konzularnim predstavništvima i MPS sa kojima su naši studenti imali priliku da obavljaju i stručnu praksu, pa preko projekta i brošura do digitalne platforme. OSSI je radio na tome da ispuni želju studenata u inostranstvu, omogući njihov karijerni razvoj i bude im podrška od početka putovanja studija do diplomiranja. Posebno smo se trudili na međusobnom povezivanju studenata u cilju druženja, razmeni informacija, ali i u saradnju na budućim projektima”, poručila je Anđela Janković.