ACGS

Kulturno udruženje srpske omladine iz Trsta (Associazione Culturale Giovanile Serba – ACGS) čini dvadesetak obrazovanih Srba koji su se rodili u ovom italijanskom gradu, u njega doselili tokom detinjstva ili studija, a koji se sada obrazuju ili rade u različitim branšama.

Različiti po mnogo čemu, svi su okupljeni oko iste ideje i s istim ciljem – da promovišu kulturu i obrazovanje među omladinom iz srpske zajednice, ali i da sugrađanima predstave istorijsko prisustvo Srba u Trstu kao i bogatu srpsku kulturu uopšte.

– Primera radi, redovno organizujemo kulturne šetnje sa turističkim vodičem tokom kojih posećujemo znamenite građevine i zaostavštinu Srba u Trstu, koji su kontinuirano prisutni na teritoriji grada od 1752. godine – navodi Tijana Delić (33), sekretar udruženja koje postoji od 2017. godine.

Srbija na prvom mestu: Tijana Delić

Ponosni na izložbu

Cilj im je i da, kroz razne aktivnosti, povežu i okupe kulturno osvešćeno srpsko stanovništvo, kao i pripadnike drugih nacija jer su se, kako kaže Tijana, na ličnom primeru uverili da zajednički rad najbolje stvara prijateljstva. Ono na šta su svi iz ACGS
trenutno najviše ponosni jeste nedavno uspešno završen veliki projekat kojim su u Trst “doneli” izložbu “Nikola Tesla: Čovek iz budućnosti”.

Postavka je imala cilj da prikaže život i otkrića srpskog naučnika kroz funkcionalne modele, digitalne sadržaje (poput arhivskih filmova, audio-zapisa i drugih multimedijalnih sadržaja), predmete i dokumente koje čuva Teslin muzej u Beogradu kao najveću zbirku patenata i nasleđa srpskog genija. Iza velike izložbe stoje Tijana i još šestoro članova ACGS, rođenih u Srbiji, od Subotice do Leskovca, koji su sve uradili volonterski.

Na otvaranju postavke pomagali i članovi drugih srpskih udruženja

Osim njihove volje, ključna je bila i saradnja s beogradskim Muzejom Nikola Tesla, koorganizacija s opštinom Trst i podrška Srpske pravoslavne crkvene opštine, Ministarstva kulture i informisanja Srbije, Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu i Generalnog konzulata u Trstu.

Održavanju izložbe su, svako u svom domenu, doprineli i Dušan Aleksić, predsednik Saveza Srba u Italiji, predstavnici Udruženja “Vuk Karadžić”, na čelu sa predsednikom Dejanom Nikodijevićem i KUD Pontes Mostovi, na čelu sa predsednicom Draganom Antonijević i Tamarom Antonijević. Tamara je predvodila i pevačku grupu, koja je otpevala najmiliju Teslinu pesmu “Tamo daleko”, dok su Nikola Sandić, Rozario Pulano, Ana Černok, Anja Busarčević i Jovan Sovilj sa Vladimirom Perovićem, iz Muzeja Nikola Tesla, pomagali u vođenju grupa posetilaca.

Jedna od tura o zadužbinama

– Prezadovoljni smo podrškom ključnih gradskih aktera i srpskih institucija, kao i posećenošću izložbe. Poštujući restrikcije, za tri nedelje smo imali više od 5.000 posetilaca, od čega 14 škola sa ukupno 40 odeljenja. Prema našoj proceni, oko 90 odsto posetilaca bili su italijanski i strani državljani, a ostali su bili Srbi. Ponosni smo što smo uspeli da pokažemo deo naše zajednice i van ustaljenih krugova, ali i da ukažemo građanima na naše druge aktivnosti. Ipak, najveći lični utisci za sve nas su pohvale i zahvalnost koje smo dobili od posetilaca, budući da smo svi dežurali na izložbi – ističe Tijana potvrđujući našu pretpostavku da nije bilo lako organizovati događaj poput ovog.

Omaž gradu

Neko je, kaže, uzeo odmor kako bi se posvetio izložbi, dok su ostali poklonili svaki slobodan trenutak njenoj organizaciji.

– Kad bismo obavili jedan zadatak, otvaralo bi ih se deset novih. Nekoliko članova je provelo mnogo neprospavanih noći zbog logistike. Zahvaljujući dobroj organizaciji i redovnim sastancima, raspodelili smo zaduženja i kao pravi tim 21. veka zajedno izneli izložbu – ističe mlada ali uigrana grupa, koja je uspešno završila projekat međusobnom saradnjom i prijateljstvom, što je ujedno i jedan od primarnih ciljeva njihovog udruženja.

Ilija Janković, predsednik ACGS, dodaje da su im lik i dela Nikole Tesle dali jedinstvenu priliku da usredsrede svoje napore i energiju na promovisanje, planiranje i realizaciju ovakve značajne naučno-kulturne inicijative za Trst.

– Ovo je naš omaž gradu i njegovim građanima koji su tako imali priliku da bliže upoznaju čoveka koji je “izmislio 20. vek” – ukazuje on uz komentar da uspeh ovog projekta otvara puteve za njihove buduće poduhvate.

Uz mišljenje da je teško nadmašiti izložbu o Tesli, sledeći projekat će sigurno biti manje obimnog karaktera.

– Razmatramo mogućnost objavljivanja stripa o Nikoli Tesli s jednim od naših umetnika čija su dela bila u glavnoj postavci izložbe. U pitanju je Živorad – Žika Mišić, naš poznati pesnik i slikar, koji više od osam godina predaje na Tršćanskoj akademiji stripova – otkrivaju članovi Kulturnog udruženja srpske omladine u Trstu.

Radovi Živorada Žike Mišića

Bogato nasleđe

Jedna od glavnih aktivnosti ACGS je predstavljane duhovnog i materijalnog nasleđa Srba u Trstu, o čemu svedoče zgrade u samom centru grada.

– Nemoguće je zamisliti Trst bez srpskog hrama Svetog Spiridona ili bez 60 i više palata koje su u 18. i 19. veku izgradili ili kupili najbogatiji Srbi. Porodice tog vremena postavile su i temelje bolnice Maggiore, Tršćanskog instituta za socijalne intervencije, zgrada osiguravajućih društava Đenerali i Lojd, Privredne komore Trsta i još mnogo drugih – nabrajaju sagovornici “Vesti”.

Zahvalili za pomoć

Iz ACGS najviše zahvaljuju Muzeju Nikola Tesla iz Beograda za pristup eksponatima, podacima i radnim modelima, koji su okosnica izložbe. Zahvalnost ide i Srpskoj crkvenoj opštini u Trstu, koja je dala veliki novčani doprinos izložbi, kao i Ivani Stojiljković, generalnoj konzulki, koja ih je “podržala na svakom koraku, obezbedivši protokolarne savete i podršku Ministarstva kulture i informisanja”. Veliki je bio i doprinos opštine, koja je ustupila prostor uz ključne organizacione smernice i podršku imajući u vidu pandemiju.

– Tu su i brojni italijanski partneri koji su finansijski doprineli organizaciji izložbe. Oni nisu imali afektivnu vezu s Teslom kao mi, ali su verovali u njegovu viziju i želeli da doprinesu tome da italijansko stanovništvo spozna njegovu genijalnost – navodi Maja Berović (32), vođa projekta.

Svečano otvaranje: Sa ministarkom Gojković i konzulkom Stojiljković

Nepravda prema naučniku

Lidija Radovanović (42), viši savetnik ACGS, ističe da je veoma ponosna na izložbu posvećenu našem, a svetski bitnom naučniku, kojem je naneta nepravda.

– Otkad znam za sebe pogađa me u srce i osećam da moram da intervenišem ako primetim nepravdu prema ljudima koji pokušavaju da stave opšte iznad individualnog dobra. Nikola Tesla se posvetio otkrićima koja su revolucionarno poboljšala naše živote. Njegovo otkriće naizmenične struje, koje se smatra prvom tehnološkom revolucijom, već bi trebalo da bude dovoljno da ga učini najpoznatijim pronalazačem. Iako je Tesla posećivao visokonaučno i industrijsko društvo svog vremena, nije ga zanimao profit. Želeo je da se energija i naučna otkrića liberalizuju, učinivši ih dostupnim svima, siromašnima i bogatima u jednakoj meri – u dahu je rekla Lidija.

Demonstrirao izume: Nikola Sandić

Tesla “lično”

Posetiocima su najzanimljivije bile demonstracije raznih modela Teslinih izuma (brod na daljinsko upravljanje, Teslin transformator, Kolumbovo jaje, Teslina turbina…), koje su, prema rečima organizatora, izvrsno predstavili njihovi vodiči.

– Za njih smo dobili najviše pohvala, budući da su bili puni entuzijazma prema Tesli – ističu iz ACGS.

Dodaju i da je posetiocima bilo zanimljivo i iznenađenje koje su priredili na zatvaranju izložbe – poseta glumca Alesandra Predoncana, koji je bio Teslina slika i prilika!

Iznenađenje na zatvaranju: Alesandro Predoncano kao Tesla

Tim snova

Iza zasad najvećeg projekta Kulturnog udruženja srpske omladine u Trstu stoji sedam entuzijasta, članova projektnog tima, interno nazvanog “Tesla Core” (jezgro): Maja Berović (vođa projekta, rođena u Subotici 1989, u Trstu od 2014), Lidija Radovanović (stariji savetnik, rođena u Beogradu 1979, u Trstu od 1997), Ilija Janković (predsednik ACGS , rođen u Požarevcu 1985, u Trstu od 1993), Tijana Delić (sekretar udruženja, rođena u Beogradu 1988, u Trstu od 2011), Nikola Sandić (potpredsednik udruženja, rođen u Šapcu 1993, u Trstu od 2007), Miloš Mladenović (rođen 1988. u Leskovcu, u Trstu od 2006) i Mina Opsenica (rođena u Beogradu 1996, u Trstu od 2018).

Maja isheklala figuru slavnog naučnika

Dijalog sa piscima

Udruženje ACGS je učestvovalo i u organizaciji raznih debata, koncerata, inicijativa, druženja i turističkih obilazaka znamenitosti Trsta povezanih s bogatom istorijom srpske zajednice. Jedna od aktivnosti kojom su posebno zadovoljni je konferencija Trst u Beogradu, na kojoj je održan dijalog poznatih tršćanskih spisatelja koji su prevođeni na srpski jezik.

Konferencija Trst u Beogradu

Koncerti

Jedna od zaslužnih za izložbu je i umetnica Mina Opsenica, koja trenutno pohađa master studije kamerne muzike na Conservatorio di musica “Giuseppe Tartini” gde je već diplomirala master studije violine.

– Zahvaljujući koncertima organizovanim u okviru ACGS, dobila sam priliku da me prepozna tršćanska publika. Ne samo mene već i ostale kolege izvođače – zadovoljna je Mina uz napomenu da su, osim Srba, na koncertima bili uključeni i izvođači iz država bivše Jugoslavije kao i gosti iz Italije i Albanije.

Mina Opsenica