Z. Mirković
Glavna atrakcija: Mnogi posetioci fotografisali nastup Bambija

Kulturno-sportsko društvo Bambi iz Beča je, samo nekoliko dana od povratka članova s letnjeg odmora, proteklog vikenda već imalo prve obaveze. Naš klub, koji je osnovan daleke 1973. godine, predstavljao je Srbiju i srpski narod na fešti Dani Otakringa i Pencinga.

Na centralnoj bini manifestacije nastupili su mladi folkloraši u srpskim nošnjama, izvodeći narodne igre, za šta su dobili veliki aplauz publike. Naši mališani u živopisnim nošnjama su izazvali najveću pažnju od svih učesnika, a mnogi posetioci fešte želeli su da ih fotografišu.

Na bini je nastupila i pevačka grupa Bambija koja je izvela etnomuziku iz naše zemlje.

Bambi je na ovoj fešti, koja ima za cilj da predstavi udruženja koja deluju na teritoriji dve bečke opštine, imao i svoj štand, na kome je pokušao da predstavi sve svoje sekcije. Na štandu je bila lutka sa srpskom nošnjom, koja simbolizuje folklornu sekciju.

Prema rečima Aleksandra Saše Stankovića, predsednika Bambija, trenutno u folklornoj sekciji društva ima 180 igrača.

– U februaru imali smo svega 80 igrača, a sad smo stigli do 180, koji su podeljeni u više grupa – ponosno kaže Stanković.

Na štandu je Bambi imao i sto na kome je bila šahovska tabla, koja simbolizuje sportsku sekciju društva, koja je takođe sve brojnija.

Glavni deo štanda zauzeo je sto sa srpskim kulinarskim specijalitetima, a među njima riblja čorba, koju je pripremila Ribolovačka sekcija Bambija.

Stanković je istakao da su odnosi Bambija sa vlastima u 16. bečkom okrugu, u kome je sedište društva, odlični i da napreduju iz dana u dan.

Tako se i Franc Prokop, predsednik Otakringa, došavši na Feštu oduševio brojem članova Bambija i lepotom srpske nošnje.

– Bambi je u potpunosti prihvaćen od lokalnih vlasti koje se prema nama ponašaju kao prema sastavnom delu opštine – rekao je Stanković.

On je naglasio da je cilj fešte, na kojoj su učestvovali, bilo podsticanje zajedništva svih kultura koje žive u ovoj opštini koja je među onima sa najvećim brojem migranata.

– Nema ništa gore nego kad ne postoji dobar suživot. Saradnja je najvažnija i treba se suprotstaviti svakom obliku mržnje, a ovakve fešte na kojima se svi međusobno upoznaju doprinose tome – rekao je Stanković.

Zapaženi i na ruskoj fešti

Posle fešte Otakringa i Pencinga Bambi je u nedelju učestvovao na uličnoj manifestaciji u organizaciji ruske zajednice u Beču. Uz nastup folklora i na ovoj manifestaciji je postavljen štand sa srpskim kulinarskim specijalitetima.