Facebook/Demokratski front
Nebojša Medojević

Lider Pokreta za promene Nebojša Medojević tvrdi da prvi zadatak nove vlasti mora da bude demontaža totalitarnog sistema, za šta su neophodne radikalne reforme, koje moraju da budu bespoštedne ukoliko Crna Gora želi istinski demokratski preobražaj. On ističe da dubinske promene moraju da zahvate i mnoge “ugledne” članove zajednice, a posebno one koji su sarađivali sa Udbom.

– U Crnoj Gori ima dosta zainteresovanih interesnih grupa koje su zabrinute zbog mojih najava nužnih reformi. Posebno su zabrinuti za otvaranje dosijea Udbe i objavljivanje imena saradnika i špijuna. Mnogi su vrbovani od službe. Popularno rečeno, “izdali su uši pod rentu”. Taj kolektor otpadnih voda tranzicije se mora otvoriti. A tada će sadržaj kolektora da se izlije po čitavoj Crnoj Gori. Smrad totalitarizma će se osećati godinama – poručuje Medojević, ističući da upravo zbog tog zalaganja smeta mnogima.

On tvrdi i da su oni koji imaju “ružnu doušničku prošlost” trenutno najaktivniji i daju sve od sebe da utiču na formiranje nove vlade kako ne bi dozvolili da “pravi reformatori dođu do poluga vlasti i sprovedu reforme”.

– Na ispitu je politička elita, odnosno parlamentarne stranke koje su dobile mandat građana za promene i bolesnog Đukanovićevog režima. Ako budemo donosili odluke u interesu građana i države i vodili računa o ispunjenju naših predizbornih obećanja biračima, lako će se formirati vlada koja odgovara samo građanima, a ne tajkunima, predstavnicima globalne duboke države i tzv. zdravom jezgru DPS – uveren je jedan od lidera Demokratskog fronta.

Drugi na listi koalicije Za budućnost Crne Gore ukazuje da tajkuni i saradnici tajnih službi još imaju moć.

– Oni su opasni i spremni da kontrolišu transfer moći ka građanima. Sada se traže slabe karike u novoj vlasti koje će se proglasiti “razumnim”, a koje će osporavati, usporavati i sprečavati radikalne političke i institucionalne reforme i demontažu pobeđenog sistema – upozorava Medojević.

On je uveren da promena vlasti lišena demontaže sistema ide naruku samo jednom čoveku – Milu Đukanoviću.

– Đukanović će u tom slučaju lagano nastaviti da povlači konce iz senke i pravi razne dilove sa novom vlašću. Posebno ako znamo da iza nekih stranaka iz nove vlasti stoje medijski, finansijski i građevinski tajkuni, koji su i do sada vrlo uspešno sarađivali sa režimom i pravili milione – poručuje Medojević.

Konačni rezultati izbora

Državna izborna komisija saopštila je konačne rezultate izbora za parlamentarnih izbora. Nikakvih promena u odnosu na ono što je do sada objavljivano nije bilo, tako da je DPS ostao na 30 mandata. Iako ima najviše poslanika, vlast neće moći da formira, jer može da računa na najviše 38 mesta u Skupštini. S druge strane, pobedničke koalicije Za budućnost Crne Gore, Mir je naša nacija i Crno na belo imaju većinu od 41 poslanika.