youtube.com/IVANJICA INFO
Masna mrlja pluta rekom Moravica

Srbija se ovih dana suočava sa ekološkim katastrofama na svojim najvažnijim rekama.

Zbog izlivanja ogromne količine mazuta u reku Moravicu u opštini Ivanjica proglašena je vanredna situacija, a naftna mrlja se kreće ka Arilju, Požegi i Čačku preteći da izazove ekološku katastrofu sa nesagledivim posledicama.

Mazut se u Moravicu izlio, prema izjavi Momčila Mitrovića, zamenika predsednika opštine Ivanjica, iz rezervoara Specijalne bolnice za rehabilitaciju i za sada nije utvrđeno koliko se mazuta izlilo iz rezervoara u kojem je u trenutku akcidenta bilo oko 70 tona.

Odmah po dobijanju informacije o zagađenju Moravice reagovalli su Sektor za vanredne situacije i “Srbija vode”, uz čiju pomoć je počelo pretakanje mazuta iz problematičnog rezervoara u auto-cisterne. U toku noći radnici “Srbija vode” u koritu reke razvukli su zaštitne mreže kako bi se zaustavilo dalje oticanje mazuta. Međutim, prema rečima zamenik predsedbika opštine Ivanjica Momčila Mitrovića, šteta je već napravljena. Sadase čini sve da se spreči još veće zagađenje reka u Zapadnoj Srbiji.

Ekološke stručnjake posebno brine zagađenost Dunava. Naime, ova reka zagađena je fekalijama duž svog toka kroz Srbiju, Rumuniju i Bugarsku. Situacija je posebno kritična u velikim srpskim gradovima poput Novog Sada i Beograda, gde je mikrobiološkim ispitivanjem grupe austrijskih univerzitetskih naučnika utvrđeno prisustvo bakterije ešerihije koli izuzetno visoko.

Igor Jezdimirović iz Udruženja inženjera zaštite životne sredine kaže za “Vesti” da je “odluka Srbije da živi u fekalijama”.

– Kod nas se samo deset odsto voda pročišćava i taj procenat mora de se podigne. Beogradska i novosadska kanalizacija direktno idu u Dunav bez prečišćavanja. Niko neće umreti ako se kupa u Dunavu, ali moramo da promenimo svest – upozorava Jezdimirović.

On ističe da Subotica ima prečistač, kao i Kragujevac, koji koristi trećinu kapaciteta.

I austrijski naučnici su istakli da je razlog velikom zagađenju reke Dunav fekalijama to što u Srbiji, koja nije članica Evropske unije, ne postoje postrojenja za preradu otpadnih voda.

Izuzetno visoko zagađenje zabeleženo je u Rusenski Lomu u Bugarskoj i Argesu u Rumuniji, ali je kvalitet vode u rumunskom gradu poboljšan u odnosu na prethodno istraživanje zahvaljujući razvoju postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda.

Situacija u Mađarskoj se takođe popravila, dok je u Austriji nivo zagađenja Dunava na umerenom nivou osim na jednom mestu. Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić napisao je na svom Fejsbuk profilu da gradnja fabrike za preradu otpadnih voda u Velikom selu treba da počne na jesen ove godine, a ugovor je već potpisan.

On je takođe naveo da je u toku projektovanje druge fabrike za preradu otpadnih voda u Batajnici, kao i da se sa nekoliko banaka pregovara o izgradnji treće, koja će se nalaziti u Ostružnici. Takođe, sledeće godine počinje izgradnja kanalizacije na levoj obali Dunava, a u okviru tog projekta planira se i postrojenje za preradu otpadnih voda.

Veliko zagađenja zadesilo je ovih dana i Zapadnu Moravu. Bivša direktorka Zavoda za javno zdravlje dr Ana Mišović upozoravala je na opasnost od ove vrste zagađenja.

– Po poreklu su to sigurno veštačke masti, maziva, ulja, naftni derivati. Medicina kaže da to jeste opasnost i da može da izazove iritiranost kože i očiju i da dovede do iritacije disajnih organa. Na duži period ove materije izazivaju kod ljudi i veću opasnost. Što se tiče same okoline, dolazi do uništavanja biljnog i životinjskog sveta u reci. One ne mogu da se rastvore i samim tim deluju loše na atsmosferu, Ako se voda koristi za zalivanje, to je svakako problematično – upozorila je svojevremeno doktorka Mišović.

Naftne mrlje u Moravi

Gradonačelnik Čačka Milun Todorović ( na slici) nedavno je izjavio da je uzročnik poslednjih zagađenja kompanija “Sloboda” i pozvao je rukovdstvo firme da zajedno sa gradom radi na rešavanju ovog problema.

Iako su zabeležene minimalne vrednosti, zbog niskog vodostaja naftne mrlje bile su vidljive golim okom.

Katastrofa u Ivanjici

Zamenik predsednika opštine Ivanjica Momčilo Mitrović kaže da je dalje izlivanje mazuta zaustavljeno, ali da će posledica sigurno biti.

– Ovo je najveća ekološka katrastrofa koja je zadesila Ivanjicu. Reagovali smo veoma brzo, a ko je odgovoran za ovaj akcident utvrdiće se naknadnom istragom. U ovom trenutku je najbitnije da utvrdimo dokle je mazut stigao, da postavimo fizičke prepreke za dalje oticanje , da po mrlji bacimo prah za razgradnju mazuta i da se mazut fizički pokupi, a reka u potpunosti očisti – objašnjava Mitrović.