Srna
ZA MASAKR 14 žETELACA NIKO NIJE ODGOVARAO: Pomen kraj spomen-obeležja u centru sela

U selu Staro Gracko nadomak Lipljana obeležena je godišnjica od ubistva 14 srpskih žetelaca, jedan od najmonstruoznijih zločina na Kosovu i Metohiji počinjenih nad Srbima od dolaska NATO i civilne misije Unmik 1999. godine, za koji niko još nije odgovarao. Pomen stradalima u masakru služio je episkop raško-prizrenski Teodosije.

– Već 22 godine zjapi otvorena rana na srcu porodica, srpskog naroda i države Srbije zbog strašnog zločina i masakra koji se desio ovde – rekao je Petar Petković, direktor Kancelarije za KiM, nakon održanog pomena.

Petković je istakao da Srbi i dalje čekaju pravdu, dok drugi usvajaju rezolucije kojim osuđuju Srbe i podvukao da “još uvek traje žetva i trajaće sve dotle dok licu pravde ne budu privedeni svi oni koji su počinili ovaj strašan ratni zločin”.

– I dalje ne znamo ko su ti koji su činili strašne zločine, a evo i paradoksa da svi oni koji su ubijali i činili te strašne zločine i ovde u Starom Gracku i na drugim mestima sada donose rezolucije gde žele da predstave da je srpski narod genocidan narod, a mi čekamo već 22 godine da se pronađu oni koji su počinili ovaj zločin – poručio je Petković.

Slavica Popović izgubila je brata, oca i dva strica. Njena i još 13 porodica gledaju očima uprtim ka Beogradu i međunarodnoj zajednici.

– Kfor zna ko su počinioci i to nam je jedina nada da pravda sustigne počinioce zločina – kaže Slavica.

Pripadnici OVK masakrirali su žeteoce 23. jula 1999. godine koji su spasavali prezreo rod od nevremena. U strahu od napada albanskih ekstremista tražili su pratnju Kfora koju nisu dobili.

TUGA, SUZE I SVEĆE: Porodice ubijenih

Zabrinute porodice su nakon što se žeteoci nisu vratili kućama zatražile pomoć od pripadnika Kfora, koji su u 21.30 u polju pored kombajna pronašli 13 beživotnih i jedno masakrirano telo 150 metara dalje.

Toga dana su ubijena četiri člana porodice Janićijević: Slobodan (35), Mile (42), Momir (50) i Novica (17). Rafalima su na licu mesta pokošeni i Andrija Odalović (30), braća Jovica (29) i Rade (33) Živić, Stanimir (45) i Boško (50) Đekić, Saša (25) i Ljubiša (50) Cvejić, Nikola Stojanović (60), Miodrag Tepšić (45) i Milovan Jovanović (25).

Za ubistvo 14 žetelaca, među kojima je najmlađi imao 17 godina, počinioci nisu privedeni pravdi. Unmik policija je oktobra 2007. godine uhapsila Mazljuma Bitićija iz obližnjeg sela Veliki Alas osumnjičenog da je učestvovao u ubistvu 14 ljudi, ali je pušten usled nedostatka dokaza posle dva meseca pritvora. Euleksovi tužioci i policijski istražitelji godinama ponavljaju da rade na ovom slučaju kako bi prikupili neophodne dokaze, ali rezultata nema.

Vladika Teodosije

Da dignemo glas

Zločin se dogodio desetak dana po dolasku međunarodnih vojnika. Staro Gracko je bilo pod kontrolom britanskih vojnika Kfora.

– Ovo je tema o kojoj treba svi da dignemo glas. Zločin koji se desio za vreme međunarodnog mandata, zna se ko ga je počinio, ali epiloga nema – rekao je Veljko Odalović, predsednik komisije za nestala lica Vlade Srbije.

Mali Nikola živi u strahu

Petar Petković je posetio Nikolu Perića iz Gojbulje kraj Vučitrna, koga su albanski ekstremisti pretukli početkom jula. Mali Nikola je poručio da se i dalje plaši za svoju bezbednost.

– Nije mi svejedno da izađem sada da igram fudbal, ni da izađem na ulicu. Meni ni ranije nije bilo svejedno, a posebno sada posle prebijanja. Pre desetak dana su mi bacili petarde ovde i tada sam se uplašio. Ali meni ova poseta mnogo znači – ispričao je Nikola Perić.

“Ko hoće da upozna junaka od 13 godina neka dođe u Gojbulju, kao što smo mi danas došli i upoznali pravog malog heroja, Nikolu Perića koga su pretukli albanski ekstremisti samo zbog toga što je Srbin, što nosi srpsko ime i prezime i zbog toga što nosi pravoslavni krstić koji mu je u trenutku napada skinut sa grudi i pogažen”, saopštila je Kancelarija za Kosovo i Metohiju.

Petković je došao da pozdravi porodicu Perić, Rada, Nikolu i sve ostale članove ovog velikog domaćinstva, da im prenese pozdrave predsednika Aleksandra Vučića, koji je i u Briselu pred evropskim zvaničnicima govorio o napadu na Nikolu i pokazao njegove slike i njegove rane.

Uhapšen jer je Srbin

Osamdesetogodišnji Srboljub Veselinović iz Prizrena, koga je na administrativnom prelazu Jarinje uhapsila Kosovska policija, pušten je posle davanja izjave u sudu u Prizrenu, gde je priveden pod sumnjom da je krao struju, iako u tom gradu ne živi skoro pet decenija.

– Sve to mi je neshvatljivo. To ni na filmu čovek ne može da vidi onakav postupak kao što je moje hapšenje. Pokazuju prstom u mene, a ja ne znam o čemu se radi. Dva diva su me izvela iz auta, rekli izlazi napolje. Na moje pitanje šta se događa, rekli su mi izlazi napolje, bez pitanja – ispričao je Veselinović po izlasku na slobodu.

Veselinović nikad neće zaboraviti momenat kada su mu pripadnici Kosovske policije stavili lisice kao da je najveći zlikovac, govoreći da je takva procedura.

– U sudu su bili korektni, ali me je ipak uplašila rečenica kada mi je sudija rekla da je bolje da priznam krivicu, jer ću biti manje osuđen. Znam da nikada nisam napravio bilo kakvu stvar zbog koje bih bio uhapšen, ali i pored toga nisam se osećao dobro – rekao je Veselinović.

Prilikom susreta sa Srboljubom Veselinovićem u Gračanici, Petar Petković, je istakao da je hapšenje Veselinovića još jedno svedočenje o zloupotrebi prištinskog pravosuđa.

– Na slučaju ovog čoveka koji ulazi u devetu deceniju vidimo da samo zato što ste Srbin možete stradati, biti uhapšen za stvari koje niste uradili i uglavnom se to radi tako što se naši interno raseljeni Srbi hapse po nekakvim tajnim optužnicama, drže u pritvoru po nekoliko meseci i na kraju puste – rekao je Petković.

On je zaključio da prištinsko pravosuđe, na ovaj način, direktno saučestvuje sa vlastima u Prištini, da se Srbi i ostali raseljeni ne vraćaju na Kosovo.

– Kada naši ljudi koji su proterani sa svojih vekovnih ognjišta vide kako prolaze Veselinović, Dragica Gašić, trinaestogodišnji Nikola Perić, Ranko Bacić… svima je jasno zbog čega je stopa povratka manja od dva odsto. Ovo mora da stane, zloupotreba institucija u Prištini radi napada na Srbe je zaista neprihvatljiva i zbog toga je i predsednik Aleksandar Vučić u Briselu dao listu sa više od 80 incidenata koji su se desili na Kosovu, a gde su žrtve bili Srbi i njihova imovina – rekao je Petković.