M. Stanković
Podrška starijih drugara: Đaci prvaci i predškolci u prvom planu

Sa malim zakašnjenjem, u Hamburgu je prošle nedelje počela nova školska godina za đake Srpske dopunske škole koja nosi ime velikog pesnika Jovana Jovanovića Zmaja. U saradnji sa Savetom roditelja tim povodom je u hramu Svetog arhangela Mihaila organizovana mala svečanost za đake prvake i predškolce.

Vladalo je veliko uzbuđenje, a okupio se veliki broj novih polaznika. Svaki novi đak je darovan paketićem za dobrodošlicu koji je uručila profesorka Tatjana, a u paketiću se našao pribor za pisanje i crtanje u školi, brojanice i poneki slatkiš.

Inače, razlog za kašnjenje leži u nemačkoj administraciji jer je nova profesorka Tatjana Filipović, koja je nasledila profesorku Draganu Rašuo, čekala vizu za dolazak na novo radno mesto.

– Došla sam još krajem septembra, ali je tada počeo jesenji raspust, pa sam učenike upoznala tek polovinom oktobra. Vreme sam iskoristila da upoznam grad, da organizujem smeštaj, a prevashodno sam posetila Generalni konzulat gde sam naišla na odličan prijem koji su mi priredile Nataša Rašević, generalni konzul i Lidija Ivanović, konzul, ali i ostali zaposleni. Takođe sam veoma lepo prihvaćena i u našem hramu Svetog arhangela Mihaila gde su tri sveštenika, protojerej Siniša Vujasinović, otac Aleksa Milićević i otac Milutin Marić, a gde se inače odvija i naša nastava subotom – zadovoljna je profesorka Filipović.

Ona ističe da je u hramu upoznala i mnoge đake i njihove roditelje.

Cveće za profesorku

Među roditeljima se naročito angažovala Vera Kusmuk. Milorad Pajović je profesorki Filipović uručio buket cveća u znak dobrodošlice.

Svečanosti su prisustvovala sva tri sveštenika pri hramu i Lidija Ivanović, konzul Generalnog konzulata Republike Srbije u Hamburgu, čiji je mlađi sin Vuk postao đak prvak.