Z. M.
Radost posle raspusta: Podela paketića

Mesna Zajednica Urovica već nekoliko godina organizuje podelu paketića učenicima OŠ Branislav Nušić u Urovici. Ove godine je podela paketića zbog epidemiološke situacije organizovana posle zimskog raspusta, povodom povratka osnovaca u đačke klupe, a donatori su bili Jovan Didić, predsednik MZ Urovica i Evropsko udruženje prijatelja Urovice, koje je osnovano u Beču sa ciljem pomoći rodnom selu. Dodeljen je 71 paketić osnovcima, ali i onima koji će tek krenuti u školu.

Sekretar Udruženja Dejan Didić objasnio je “Vestima” da je prethodnih godina akcija uručenja paketića đacima obično obavljana u okviru školskog vašara, ali sada to nije bilo moguće zbog epidemiološke situacije.

– Takođe, zbog aktuelnih mera za ulazak u Srbiju, a potom i u Austriju, nije bilo moguće da članovi udruženja doputuju u rodnu Urovicu i paketiće lično predaju đacima. Inače, sva roba, koja se našla u paketićima, novcem koji je prikupilo udruženje kupljena u lokalnoj prodavnici, što je takođe neki naš vid pomoći matici i rodnom kraju – ističe Didić.

Snežani Negoičić, direktorki škole paketiće su predali Mića Ilić i Novica Mitulović, članovi Saveta Mesne zajednice, a potom su zaposleni poklone podelili učenicima.

Pre dve godine sponzor paketića bio je Dejan Popović, preduzetnik koji u Beču ima firmu za prodaju i servisiranje protivpožarnih aparata. Prošle godine donatori su bili MZ Urovica i Evropsko udruženje prijatelja Urovice.

Škola u Urovici počela je da radi davne 1865. godine, kada je sazidana i prva školska zgrada sa dve učionice.

Zatim su 1869. i 1898. godine dozidane još po jedna velika učionica, a 1908. godine sazidana je još jedna školska zgrada u okviru koje je postojao i učiteljski stan.

Nova moderna škola sazidana je 1985. godine i ima 12 učionica, kabinete za fiziku, hemiju i informatiku sa lokalnom mrežom od 10 računara. Celokupna površina zgrade je 911 metara kvadratnih, a škola poseduje sopstvenu toplanu na čvrsta goriva i salu za fizičko vaspitanje. Izgradnju nove školske zgrade tada su pomogli i meštani sela, koji žive i rade u Austriji, sa po 8.000 tadašnjih šilinga po domaćinstvu.

Meštani ovog negotinskog sela uvek su bili dobro organizovani i prepoznatljivi po tome što su ulagali u rodno mesto. Trenutno sprovode akciju prikupljanja sredstava za asfaltiranje najduže ulice u selu i do sada su prikupili više od 57.000 evra, a u planu za naredni period imaju i asfaltiranje svih sporednih ulica.

Čelnici aktuelne uprave udruženja

Tri fešte za razvoj sela

Evropsko udruženje prijatelja Urovice svoje akcije za razvoj sela finansira organizujući tri fešte godišnje u Beču – proslavu Dana žena, zatim druženje u oktobru i doček Nove godine.

“Prošle godine nas je pandemija onemogućila da održimo naše fešte. Ali nismo prestali da pomažemo selu, već smo i tokom pandemije prikupljali dobrovoljne priloge za asfaltiranje ulica – navodi Dejan Didić.

On je istakao da će čim prođe pandemija ponovo biti organizovane fešte.

– Imali smo zakazane termine, ali smo sve morali da otkažemo. Nadam se da ćemo moći da organizujemo bar sledeći doček Nove godine – rekao je Didić.