pixabay.com
Foto: Ilustracija

Tužilaštvo za organizovani kriminal u saradnji sa Službom za borbu protiv organizovanog kriminala i BIA privelo je na Horgošu sina ambasadora Pakistana u Rumuniji, koji je preko ovog graničnog prelaza u Mađarsku pokušao da prebaci trojicu migranata iz Bangladeša. Migranti su bili u gepeku diplomatskog mercedesa, koji je koristio ambasador Pakistana u Rumuniji.

Iz tužilaštva je saopšteno da je sin pakistanskog ambasadora u Rumuniji trojici migranata obećao “siguran prelaz” u Evropsku uniju, ali da je plan propao zahvaljujući srpskoj graničnoj policiji.

Dževad Galijašević, stručnjak iz oblasti bezbednosti i borbe protiv međunarodnog terorizma, kaže da je reč o nesumnjivom uspehu srpskih tajnih službi i akciji čiji će pravi detalji biti označeni oznakom strogo poverljivo.

– Ovde nije reč o “avanturizmu” sina nekog ambasadora ili njegovoj želji da švercujući migrante zaradi “džeparac”, već o tajnoj operaciji u koju su uključeni svi segmenti pakistanske države. Koristeći se zauzetošću EU i Balkana pandemijom korona virusa, ovo je bio pokušaj da se “ispod radara” u Evrposku uniju prebace neke veoma važne osobe za pakistanske službe. Na nama je da nagađamo da li su u pitanju bili bivši visokorangirani pripadnici poražene Islamske države koji su želeli da pobegnu na Zapad, operativci neke “blek op” tajne operacije ili pripadnici nekih terorističkih organizacija. Nemam dileme da su svi putovali pod lažnim imenima i da nikada nećemo saznati prave identitete ovih “migranata” – tvrdi Galijašević.

On navodi da je pakistanska Međugradska obaveštajna služba (ISI), trenutno jedna od pet najmoćnijih tajnih službi na svetu, kao i da je svoje aktivnosti na Balkanu, započete ratom u Bosni, intenzivirala izbijanjem migrantske krize.

– Upravo zahvaljujući pakistanskoj tajnoj službi najveći broj nekadašnjih pripadnika Islamske države je uspeo da izbegne sudske procese i dokopa se Evrope. U toj grupi su i nekadašnji komandanti ili verske vođe, koje je još tokom rata regrutovala pakistanska tajna služba. Zavisno od značaja i ranga u Islamskoj državi, oni ne prolaze celu migrantsku rutu, već ih u EU prebacuju kao “diplomatsku poštu” ili pod drugim, izmišljenim imenima – objašnjava Galijašević.

Prema njegovim rečima, o pravoj moći Pakistana svedoči i prošlogodišnji diplomatski skandal u BiH, kada je tadašnji ministar bezbednosti Fahrudin Radončić obelodanio aferu sa lažnim turističkim vizama izdatim u Pakistanu.

– Umesto da odgovorni budu pohapšeni i smenjeni, ambasador Pakistana u BiH se pobunio i rezultat je bila smena ministra. Pritom, BiH je sa Pakistanom sklopila sporazum o readmisiji, koji nikada nije ratifikovan – zaključuje Galijašević.

Tajni kurs u Kveti

Dževad Galijašević ističe da je Pakistan imao aktivnu ulogu u naoružavanju Armije BiH, ali i školovanju muslimanskih kadrova.

– Najmanje trojica generala Oružanih snaga BiH, od kojih su neki i dalje aktivni, pohađali su tokom rata, od 1993. do 1995. godine, u pakistanskom gradu Kveta kurs njihove vojno-obaveštajne službe, koji je prošlo više aktuelnih vođa Islamske države, Al Kaide i pokreta Al Nusra. Ministar odbrane BiH, general Sifet Podžić, završio je taj kurs kao i Halid Šeik Muhamed, glavni organizator napada na SAD 11. septembra 2001. godine – navodi Galijašević i dodaje da je Muhamed u BiH ušao sa lažnim identitetom, a zatim dobio državljanstvo BiH.

– Njegova uloga u Bosni je bila regrutovanje novih i umrežavanje starih članova Al Kaide. Praktično, sa mrežom terorista koju je organizovao u BiH, Obaveštajna služba Pakistana je iskoristila BiH za napad na Kule bliznakinje i Pentagon – naglašava Galijašević.

Moćna služba

Direktorat ISI je glavna obaveštajna služba u Pakistanu osnovana 1948. godine sa sedištem u Islamabadu. Ime službe je skraćenica od Međugradska obaveštajna služba, čija je dužnost prikupljanje ključnih informacija u vezi sa nacionalnom bezbednošću.

“Amerikan krajm njuz” proglasio je pakistansku obaveštajnu službu za najbolju i najjaču službu te vrste u svetu.

Za ovu službu prvi put se čulo osamdesetih godina prošlog veka, kada je tokom rata u Avganistanu, ISI blisko sarađivala sa CIA u obuci i finansiranju mudžahedina. Nakon pada Sovjetskog Saveza, ISI je pružio stratešku podršku avganistanskim talibanima i Al Kaidi protiv Severnog saveza tokom građanskog rata u Avganistanu.