Tanjug
Za budućnost naše dece: Obraćanje predsednik Srbije

“Ovo je veliki dan za Srbiju i Srpsku, za celokupan srpski narod. Slavimo jedinstvo i slobodu”, poručio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić povodom novoustanovljenog praznika Srbije i Srpske, 15. septembra, Dana srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave.

Svečanoj akademiji u Banjaluci prisustvovale su brojne zvanice iz Srpske i Srbije, a Akademiju je organizovao Republički centar za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica i Republički protokol. Vlade Republike Srpske i Srbije su odlučile su da zajednički praznuju dan kada je pre 102 godine u Prvom svetskom ratu probijen Solunski front.

Vučić je Republike Srpske, Srbije i svim Srbima u svetu poručio “da ujedinjeni možemo da osiguramo budućnost naše dece”.

Najviše vrednostI

– Slavimo jedinstvo i slobodu, slavimo proboj Solunskog fronta, a među tim borcima bilo je više od deset odsto dobrovoljaca iz Hercegovine, Krajine, Like, Dalmacije. Zato je veoma važno kad se suočavamo s velikim izazovima, bez obzira na naše ekonomske uspehe, da budemo jedinstveni. Da budemo pametni i da se političkim sredstvima borimo za slobodu srpskog naroda – istakao je predsednik Srbije koji se video linkom obratio na svečanoj akademiji Pohvala srpskom narodu, održanoj na platou ispred Hrama Hrista Spasitelja u Banjaluci.

On je naveo da nema viših i važnijih vrednosti od jedinstva srpskog naroda i slobode za koju su se “naši preci uvek borili i za koju ćemo uvek morati i želeti da se borimo i u budućnosti”.

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik rekao je da je obeležavanje Dana srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave jedinstveno s težnjom da Republika Srpska i Srbija budu jedna država, gradeći sigurnost i budućnost celog regiona.

Jedan narod

– Ključna reč za srpski narod kroz istoriju je sloboda. Tu slobodu smo shvatili kao slobodu za druge, ne samo za sebe. Mislim da ovaj dan koncentriše ono što jeste srpski nacionalni i državni interes. Naše jedinstvo je potrebno i danas. Mi smo jedinstven srpski narod na ovim prostorima – poručio je Dodik ukazujući da je to jedinstven dan okupljanja u srpskom jedinstvu i slobodi.

Nacionalni interes: Milorad Dodik

Uz zahvalnost Aleksandru Vučiću na inicijativi da se ustanovi Dan srpskog jedinstva, Dodik je rekao da mu je drago što je pripadao grupi koja je odlučila da se obeležava praznik. On je istakao da je ponosan što u ovom vremenu predstavlja srpsku naciju u BiH kao i da nema naroda koji je dao više žrtava za slobodu od našeg naroda.

Ovaj praznik biće simbol zajedništva Republike Srpske i Srbije, istakla je predsednica Republike Srpske Željka Cvijanović na svečanoj akademiji. Ona je dodala da je namera da ovaj datum bude prepoznat kao važan datum ne samo u Srbiji i Srpskoj, već u svim krajevima gde živi srpski narod.

Mir i sloboda

Milorad Dodik poručio je da Srbi ne mogu da grade svoj društveni i socijalni život bez slobode.

– Zato smo na meti procesa i tendencija koje su na ovim prostorima prisutne. Veliki i moćni nam kažu da nemamo pravo kao drugi, pa će reći da Kosovo može biti izvan Srbije, a mi ovde moramo da trpimo nemoguću državu BiH. Kada nam kažu da je to neuporedivo, mi odgovaramo da jeste. To je nešto što moramo da izborimo političkim sredstvima – poručio je Dodik i dodao da je mir ključno pitanje srpskog jedinstva, slobode i zastave koja se vijori.

Posvećeni budućnosti

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić čestitala je praznik građanima Srbije i Srpske.

“Imamo mnogo razloga da budemo ponosni na našu istoriju, ali u svakom trenutku moramo ostati posvećeni napretku i investiranju u budućnost”, napisala je premijerka Srbije na Tviter profilu.

Trebinje u tri boje

Povodom praznika u svim opštinama u Srbiji i Republici Srpskoj trgovi i centralne ulice bile su okićene Narodnom i Državnom zastavom Republike Srbije. Praznik će ubuduće biti obeležavan u Srbiji i RS i svim sredinama u kojima Srbi širom sveta žive, a predstavljaće jedinstvo srpskog naroda. Ovim povodom su u Beogradu, ulice bile okićene su sa 4.000 srpskih zastava, a Brankov i Most na Adi, Dom Narodne skupštine, Palata Albanija i fontana na Slaviji osvetljene bojama srpske zastave. Zastave su bile i na institucijama u Banjaluci, a vijorile su se i u svim opštinama u Republici Srpskoj.

U Trebinju su zidine starog grada bile osvetljene bojama trobojke.

Crveno, plavo, belo: Trebinje

Čestitka i dijaspori

Aleksandar Vučić poručio je da nema viših i važnijih vrednosti od jedinstva našeg naroda i slobode za koju su se naši preci borili i za koju ćemo se boriti i u budućnosti.

“Ako smo jedinstveni, složni, ujedinjeni, mi Srbi, a ovo nije samo državni praznik, već svesrpski, možemo da prevaziđemo sve nedaće, pobedimo sve probleme, osiguramo i garantujemo budućnost naše dece. Čestitam narodu u Srpskoj i Srbiji praznik, ali i svim Srbima širom sveta. Svojom zastavom se ponosimo i čuvaćemo je, umećemo da čuvamo zemlju, ali i zajednički narod. Tako ujedinjeni ostavićemo trag u istoriji Evrope i sveta i imaćemo dobru i sigurnu budućnost”, napisao je Aleksandar Vučić na Instagramu.

Ponosni širom sveta: Aleksandar Vučić

Ratne zastave na dar

Izaslanik predsednika Srbije Aleksandar Vulin je predsednici Republike Srpske u Banjaluci uručio replike ratnih zastava povodom Dana srpskog jedinstva. Željka Cvijanović i Vulin su u prisustvu Milorada Dodika i premijera Srpske Radovana Viškovića prethodno razgovarali, a Dodik je istakao posle sastanka da će srpski narod vekovima proslavljati ovaj praznik.

Predsednica Cvijanović rekla je da 15. septembar, dan kada je 1918. godine probijen Solunski front, nije odabran slučajno i da je istorija pokazala da je borba za slobodu uvek tražila veliku žrtvu.

– Najvažniji frontovi današnjice nisu u rovovima. Zato treba da imamo stabilno okruženje. Za Srpsku, Srbija ostaje najvažniji partner u svim oblastima. Ovaj praznik je dokaz da imamo prošlost, sadašnjost i budućnost – poručila je Željka Cvijanović.

Počast: Aleksandar Vulin i Željka Cvijanović

Budimo kao preci

I u Modriči je obleženo 102 godine od proboja Solunskog fronta, kad je srpska vojska odredila ishod Prvog svetskog rata.

U znak sećanja na 15. septembar 1918. godine, u organizaciji Opštinskog udruženja solunskih potomaka i poštovalaca ratnih dobrovoljaca, prvi put je obeležen i Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave. Cveće na spomenik Solunskim dobrovoljcima položili su prestavnici Udruženja potomaka solunskih dobrovoljaca, prestavnici Boračke organizacije i načelnik opštine Mladen Krekić sa saradnicima.

S područja Modriče na Solunskom frontu se borilo više od 300 dobrovoljaca. Mnogi od njih su svoje kosti ostavili u gudurama Albanije, na Ceru, Kajmakčalanu, u Solunu. Ginuli su za slobodu, za srpsko jedinsto i svoju zastavu kao simbol časti i nepokorenosti. Sa skupa u Modriči poslata je jasna poruka: “Budimo bar malo kao naši preci.”