Vesti
SLIKARKA I PESNIKINJA: Jorgovanka Stević

Kulturni poslenici u Beču u velikoj su žalosti zbog gubitka daljeg člana srpske kolonije pisaca i slikara. Umrla je Jorgovanka Stević, samouka umetnica rodom iz Požarevca, koja je u Beču stvarala od 1972. godine. Slikarstvom je počela da se bavi od rane mladosti, a svoja dela izlagala je u domovini i Austriji. Ona je bila član požarevačkog kluba “Barili” od 1979. godine i dobitnik više priznanja.

Posle jedne saobraćajne nesreće, kada je imala 25 godina ona je pored slikarstva otkrila i naklonjenost prema poeziji, a svoje pesme je prvi put predstavila publici u Beču. Za svoja umetnička dela ona je inspiraciju nalazila u životu, odnosno svakodnevnici.

Ono što je nosila u sebi Jorgovanka Stević je “prosipala” po platnu i papiru.

– Moja poezija je jedan slabašan korak mojoj nemoći, ona nastaje mahom dok ležim nepokretna posle saobraćajne nesreće, i čekam da moja noga zaceli. Onda osećam prosjaka i pišem o njemu. Takođe, i u svim svakodnevnim poslovima, kroz putovanja itd. – objasnila je jednom prilikom Jorgovanka.

Integraciono-kulturno udruženje Fokus iz Beča istaklo je da je Stevićeva stvarala i doprinosila razvoju kulture u dijaspori više od 40 godina.

– Imala je nekoliko samostalnih izložbi slika i objavljenih knjiga. Uvek nasmejana i svima nama draga, zračila je nekom posebnom energijom. Humanista i dobar čovek, Jorgovanka je rado odlazila u crkvu i kao pravi vernik prenosila svoje znanje svima nama u okruženju. Veran pratilac i podrška udruženju Fokus. Imali smo planova, ali čovek snuje, a Bog odlučuje. Živeće u našim srcima i pamtićemo je po dobru. Neka je anđeli čuvaju i dragi Bog podari rajsko naselje. Večna joj slava i hvala za sav doprinos u ovozemaljskom životu – ističe Fokus.

Njen mlađi kolega Milinko Ametović Beganović sa nevericom je primio vest o smrti Jorgovanke Stević.

– O Bože, ne mogu da verujem! Toliko smo toga zajedničkog uradili… Otišla je još jedna umetnica, neko ko je zaista voleo umetnost, u svakom smislu te reči. Mnogo mi je žao – objavio je on.

I amatersko pozorište Gastarbajteri sa žaljenjem saopštilo je javnosti da ih je napustila Jorgovanka.

– Bila je gost u mojim raznim emisijama, nastupali smo zajedno mnogo puta na kulturnim dešavanjima u Beču. Volela je umetnost, volela je pesmu, volela je sve ono “što je lepo” kako je ona uvek govorila. Iza sebe je ostavila mnoga dela – istakao je predsednik Gastarbajtera Milinko Ametović Beganović.

Sahranjena u rodnom Kasidolu

On je najavio da će udruženje Gastarbajteri organizovati, čim to bude bilo moguće, jedno veče posvećeno celokupnom radu i stvaranju Jorgovanke Stević.

Sahrana je obavljena proteklog vikenda u rodnom Kasidolu, a ispred bečkog Fokusa venac je odnela i u ime društva saučešće porodici i prijateljima prenela Biljana Stojičević.