Lična arhiva
U programu učestvovali učenici iz više gradova

Učenici Dopunske škole na srpskom jeziku iz Štutgarta i okoline 12. novembra su obeležili Dan primirja u Prvom svetskom ratu svečanom priredbom u Generalnom konzulatu Republike Srbije u Štutgartu.

Više od 100 učenika, njihovih roditelja, rođaka, nastavnica dočekali su predstavnici konzulata, sa generalnim konzulom Draganom Dimitrijevićem na čelu. Prepuna sala disala je kao jedna duša, zanesena ponosom, ljubavlju i junaštvom naših hrabrih predaka, koji su se borili samo za jedno – za slobodnu Srbiju.

Priredbu je svečanim govorom otvorila Tatjana Popović, koordinatorka Srpske dopunske škole. Ona je zahvalila prisutnima, a pre svega učenicima koji su se okupili da proslave veliki praznik.

– Drago mi je što smo se danas okupili da obeležimo praznik naše otadžbine – Dan primirja. Njime i aktivnostima koje realizujemo sa našim učenicima odajemo poštovanje žrtvama i borcima u Velikom ratu. Ova priredba je još jedna u nizu uspešnih aktivnosti i oslikava stečeno znanje i odnos koji negujemo prema nacionalnom identitetu – istakla je Popovićeva.

Ponos i čast se ogledali na svim licima

Izvođenjem himne “Bože, pravde”, u čemu su učestvovali svi učenici kao jedan, svečano je počela priredba. Evociranje uspomena na sve znamenite ličnosti i događaje iz Velikog rata, poput Gavrila Principa, Stepe Stepanovića, Živojina Mišića, Momčila Gavrića, heroine Milunke Savić, ali i sve neznanih junaka, u svakome od prisutnih probudilo je ponos i čast što je deo i potomak herojske Srbije.

Svečanost je blagoslovio Milenko Bakmaz, sveštenik Srpske pravoslavne crkve u Štutgartu.

– Ne bih da kvarim utisak koji su ostavili učenici, samo želim da istaknem da sam vrlo zadovoljan što i posle toliko godina pamtimo našu istoriju i što se sećamo slavnih pobeda za slobodu. Hvala vam, deco! – poručio je otac Bakmaz.

Svima se sa ponosom i zadovoljstvom obratio Dragan Dimitrijević, generalni konzul i još jednom se zahvalio svim prisutnima na nesebičnom zalaganju u proširenju Srpske dopunske škole.

– Draga deco, drage nastavnice, poštovani predstavnici Srpske pravoslavne crkve, jedno veliko hvala na vašem strpljenju, razumevanju i podršci u svemu što radimo svih ovih godina za našu Srbiju, za očuvanje našeg jezika i kulture, vere i pisma. Ovo je jedan poseban dan, posvećen našim borcima u Prvom svetskom ratu, koji obeležavamo kako u Srbiji i svetu, tako i ovde, u Nemačkoj. I ove godine obeležili smo ovaj dan polaganjem venca pored spomen-obeležja u Ulmu i veoma sam zadovoljan što nam se pružila prilika da napravimo ovakvu svečanost i time odamo počast našim slavnim borcima – istakao je Dimitrijević.

Nastavnice iz Baden-Virtemberga

“Tamo daleko, daleko od mora, tamo je selo moje, tamo je Srbija”, pevali su srpski vojnici na Krfu čekajući trenutak kada će moći da oslobode svoju zemlju i da joj se vrate. Ovom pesmom učenici Srpske dopunske škole zatvorili su svečanost, ispunivši srca prisutnih svetlošću iz davnina, a verom u budućnost.

Obrazovno-vaspitni rad na srpskom jeziku u pokrajini Baden-Virtemberg u organizaciji je Ministarstva prosvete Srbije i izvodi se za učenike srpskog porekla, koji žive u inostranstvu, a koji su se izjasnili za ovaj vid nastave.

Domovina svima u srcu

Slađana Vasilić

Da je događaj uveselio i srca publike, pokazuju utisci koje su sa nama podelili neki od roditelja. Slađanu Vasilić, majku učenika iz Štutgarta, ganulo je što su učenici u konzulatu pevali “Tamo daleko” .

– Većina naše dece nije rođena u Srbiji i teško im je da izgrade stav o domovini, hteli mi to da priznamo ili ne. Upravo zato je važna nastava na srpskom jeziku, jer pomaže našim mališanima da, iako geografski daleko, u srcu nose svoju domovinu. Želim da zahvalim nastavnicama, koje požrtvovanim trudom i radom prenose našoj deci srpsku istoriju i tradiciju. Prepuna sala konzulata govori više od reči koliko je njihov trud urodio plodom. Srdačno zahvaljujem i konzulatu na gostoprimstvu i na poklonima koji su veoma obradovali našu decu. Doći ću i na sledeće druženje.

Druženje i učenje

Sestre u srpskoj školi: Maša, Lena i Mila Marković

Ono što je najvažnije jeste da su učenici zadovoljni učešćem.

– Drago nam je što smo mogle da učestvujemo u programu priredbe. Ovakva okupljanja su nam prilika da se družimo i sa decom koja nisu u našoj grupi, a ujedno i prilika da naučimo nešto novo o našoj Srbiji. Hvala učiteljicama i našem konzulatu na lepim poklonima – rekle su Lena, Maša i Mila Marković, sestre i učenice iz Leonberga.

Roditelji daju krila

Tatjana Popović je istakla odličnu saradnju Generalnog konzulata Srbije u Štutgartu sa Srpskom dopunskom školom u pokrajini Baden-Virtemberg,

– Zahvaljujem u ime svih nastavnica konzulatu na nesebičnoj podršci u očuvanju srpske tradicije, kulture i istorije i van granica naše otadžbine Srbije. Takođe, zahvaljujem i roditeljima učenika, jer podrškom našem radu, dragi roditelji, dajete nam krila za još veći entuzijazam koji ulažemo u rad sa vašom i našom decom.