EPA/Zoltan Mathe
Više vrsta vakcina

Svetska zdravstvena organizacija trenutno prati novu varijantu korona virusa, nazvanu “mu”, koja je prvi put identifikovana u Kolumbiji u januaru.

Nova varijanta, sa naučnim nazivom B.1.621, za sada je dobila klasifikaciju “varijanta koju treba pratiti”, navodi SZO u svom epidemiološkom biltenu o evoluciji pandemije korona virusa.

Ova varijanta ima mutacije koje bi, istaknuto je, mogle ukazati na rizik od rezistencije na vakcinu, te su potrebne dodatne studije o ispitivanju karakteristika tog soja korona virusa.

Svi virusi, uključujući i koronu (SARS-CoV-2) vremenom mutiraju.

Trenutno su zabrinjavajuća četiri soja korona virusa, među kojima je alfa, prisutan u 193 zemlje i delta, koji je registrovan u 179 država. Pod nadzorom je pet drugih sojeva od kojih je jedan “mu”, a tu je i lambda… Iako je prva zaraza lambdom registrovana u Peruu još pre godinu dana o ovom mutantu se i dalje relativno malo zna.

Zato je važna najnovija studija iz Japana prema kojoj spajk-protein lambada-soja u sebi nosi tri mutacije koje posebno zabrinjavaju:

– Jedna ima za posledicu da antitela slabije mogu da neutralizujui virus. Drugim rečima, smanjena je imunost vakcinisanih i onih koji su preboleli koronu – upozoravaju stručnjaci.

Dezinfekcija pokojnika

Za preminule od korone važe i posebna pravila za sahrane.

– Prethodno dezinfikovani posmrtni ostaci najpre se smeste u limeni uložak koji se zavari, a potom u drveni sanduk koji se dezinfikuje. Transport preminulih se obavlja specijalizovanim vozilima koja se više puta dezinfikuju pre i posle transporta – rekli su beogradskom JKP “Pogrebne usluge”.