pixabay.com

Posle burne rasprave, Narodna skupština Republike Srpske odbacila je Rezoluciju o poštovanju žrtava fašističkih režima i pokreta, koju je nedavno usvojio Predstavnički dom Parlamenta BiH.

U zaključcima Skupštine navodi se da je Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH usvajanjem ove rezolucije “pristupio sramnom prekrajanju istorijskih činjenica i pridružio se revizionističkim snagama, kojima je cilj uopštavanje i marginalizovanje stradanja Srba u Drugom svetskom ratu”.

Skupština RS ocenila je kao neprihvatljivu bilo kakvu kvalifikaciju zločina u Drugom svetskom ratu, koja ne sadrži odrednicu da je nad Srbima izvršen sistematski genocid.

“Konstatujemo da je neprihvatljiv sam naziv Rezolucije jer kvalifikuje fašističke režime i pokrete kao agresore, a ne Nezavisnu Državu Hrvatsku, koja je zvanično provodila sistematsko iseljavanje, pokrštavanje i ubijanje Srba”, stoji u zaključcima Narodne Skupštine RS.

Pozivajući se na Deklaraciju o genocidu NDH nad Srbima, Jevrejima i Romima tokom Drugog svetskog rata usvojenu 2015. godine, Narodna Skupština RS je obavezala Vladu Srpske da joj u roku od 60 dana uputi na razmatranje i usvajanje nacrt Zakona o Danu sećanja na žrtve genocida NDH nad Srbima, Jevrejima i Romima tokom Drugog svetskog rata.

Milorad Kojić, direktor Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženja nestalih lica Republike Srpske, ocenjuje za “Vesti” da je osnovni razlog odbijanja rezolucije iz Sarajeva to što se “iskrivljuju, zamagljuju i menjaju istorijske istine iz Drugog svetskog rata”.

– To se čini tako što se u spornoj rezoluciji uopšte ne vidi da je nad Srbima, Jevrejima i Romima počinjen genocid tokom trajanja NDH, a redukovanjem odgovornosti NDH na režim, faktički se i zamagljuje uloga muslimana u NDH. Istovremeno, na mala vrata kroz formulaciju “fašističkih pokreta” tu pokušava da se ugura i Jugoslovenska vojska u otadžbini, ali i da se pruži legitimitet nepostojećem kontinuitetu, državnosti i antifašističkoj tradiciji “građana” BiH. Dakle, iskrivljuju se, zamagljuju i menjaju istorijske istine iz Drugog svetskog rata na ovim prostorima. Sve to se čini u pokušaju osude mise za Blajburg, koju treba osuditi, i protiv toga nije niko iz RS, ali s jasnim imenovanjem stvari. Takođe, ona posredno delegira ove teme na nivo BiH i dezavuiše Deklaraciju o genocidu u NDH Narodne skupštine RS – ističe Kojić.

Napetu sednicu Narodne skupštine RS obeležile su replike između poslanika većinske SNSD i opozicionih SDS i PDP, koje su podržale Rezoluciju donetu u Sarajevu. Sednica je nakratko bila i prekinuta nakon što je došlo do koškanja između Nedeljka Ćorića (SNSD) i Tomice Stojanovića (SDS).

Intervencijom drugih poslanika sprečen je fizički kontakt, a obojica poslanika su se na kraju izvinila zbog incidenta.

Jasenovačka građa

Tačka sporenja je i deo Rezolucije Predstavničkog doma BiH u kome se osuđuje predavanje originalne muzejske jasenovačke građe iz Banjaluke u Muzej holokausta u Vašingtonu.

Narodna skupština RS, navodi se u zaključcima, smatra da je u saradnji sa Muzejom Holokausta u Vašingtonu značajan deo dokumentacije iz Jasenovca snimljen i na savremen način obezbeđen putem mikrofilmovanja i konzervacije. Parlament RS je zaključio da će formirati parlamentarnu delegaciju, koja će posetiti Muzej Holokausta u Vašingtonu i uveriti se u stanje dela jasenovačke građe koja se tamo nalazi.

Dodik: Podvala iz Sarajeva

Srpski član Predsedništva BiH i predsednik SNSD Milorad Dodik (na slici) ocenio je da je cilj Rezolucije o poštovanju žrtava fašističkog režima i pokreta da omalovaži sva stradanja koja su Srbi imali u Drugom svetskom ratu.

– Ova rezolucija je podvala političkog Sarajeva, koje je koristilo jedan trenutak u kome je htelo da podvali ozbiljne političke neistine da saopšti svoje već ranije pripremljene istine da ponizi srpske žrtve i da se otkloni od stradanja koje se dešavalo u Drugom svetskom ratu – kazao je Dodik i dodao da ovaj dokument počiva na revizionizmu.

– Ovaj dokument je nastao kao interpretacija netačnih, iskrivljenih istorijskih činjenica sa željom da se politički zloupotrebi tema, da se omalovaže stradanja, glorifikuju nečiji drugi uticaji i da se ta tema po njima definitivno zatvori i otvori za neke druge teme koje ćemo moći da gledamo u narednih mesec i po dana – tvrdi Dodik.