Hadži Marko Vujičić
Patrijarh srpski Porfirije

Moramo znati da nemiri, ma koliko hteli da donesu mir, neumitno proizvode nove i nove nemire, poručio je patrijarh Srpske pravoslavne crkve, obraćajući se vernicima na početku Božićnog posta.

Patrijarh Porfirije kaže da je sa tugom pratio “kako su među nama, pripadnicima istog naroda, ali i građanima Srbije, nezavisno od toga kom narodu pripadaju, izbili fizički sukobi”.

– Na samom ulasku u Božićni post bijemo se međusobno pesnicama, motkama, kamenujemo autobuse, razbijamo glave jedni drugima, uništavamo imovinu. Ne želim da analiziram šta je povod, a šta pravi uzrok sukoba, ni ko je kriv, a ko je nevin – poručuje patrijarh Porfirije.

Ističe da oni koji stvaraju konflikte i upravljaju krizama i sukobima u svetu, ali isto tako i oni koji kod nas polarizuju, dele i svaku temu politizuju da bi stvarali razdore iz sebičnih, parcijalnih interesa, sve to dobro znaju.

– Mogu samo da molim sve, da apelujem, da čuvamo jedni druge, a ne da se bijemo. Svako je svakome potreban. Ne možemo jedni bez drugih. Svako da poštuje svakoga, na to nas Bog poziva – naglašava patrijarh i dodaje:

– Molim se Bogu da u danima Božićnog posta svoje misli, želje i molitve Hristu Bogu, jedinom mirotvorcu, usmerimo ka opštem dobru, razumevanju, ljubavi i poštovanju prema bližnjem, bez obzira na činjenicu da su nam, po prirodi stvari, ideološki, sociološki, politički i svaki drugi stavovi različiti.

Naglašava da nas period posta, u koji smo zakoračili, podseća i poziva na neophodni mir.

– Međutim, moramo znati da se istinski mir ne može postići bez pomirenja i mira sa Bogom, to jest, bez truda da, koliko god je moguće živimo u skladu sa Hristovim, jevanđelskim sistemom vrednosti, koje su sažete u tajni dvojedine ljubavi, prema Bogu i prema bližnjem, što znači prema svakom čoveku – ističe poglavar Srpske pravoslavne crkve uz napomenu i da “moramo znati da nemiri, ma koliko hteli da donesu mir, neumitno proizvode nove i nove nemire”.

U tom smislu, naveo je on, mir sa Bogom istovremeno i bezuslovno podrazumeva ograničavanje svog egoizma, samoljublja, sebičnosti, netrpeljivosti, isključivosti, jednom rečju ograničavanje svoje pojedinačne volje, i pružanje prava i prostora drugome da izražavajući svoju slobodu i svoje darove i sposobnosti, na miran, civilizovan i demokratski način doprinese dobru po svim pitanjima od opšteg značaja, kako za sadašnjost tako i za budućnost naroda i države.

Crkva se ne pokorava svetu

Patrijah Porfirije je poručio i da Crkva ne može da se pokorava svetu, jer je telo Hristovo.

– I zato gospod je dao da uvek znamo da je Bog ljubav i sloboda i da se nikad neće nikome na silu nametnuti, ali da nam je, pored ostalih darova, kao prvi i poslednji, kao početni i najveći dar, dao dar ljubavi. Zapovesti Hristove jesu put slobode, a ne put porobljavanja – naveo je Porfirije na svetoj arhijerejskoj Liturgiji u hramu Svetog arhangela Gavrila u Beogradu.