Z. Mirković
PATRIJARH U AUSTRIJSKOJ PRESTONICI: Svečani doček

Ogroman broj vernika u četvrtak uveče je ispred Sabornog hrama Svetog Save u Beču, dočekao patrijarha Srpske pravoslavne crkve Porfirija, koji je doputovao u posetu Austriji, kako bi osveštao spomen-kapelu Svetih srpskih novomučenika na vojnom groblju u Mauthauzenu.

Zbog velikog broja vernika policija je zatvorila ulicu u kojoj se nalazi najstarija srpska crkva u glavnom gradu Austrije. Deca u narodnoj nošnji, članovi Kulturno sportskog društva Bambi iz Beča, dočekali su poglavara SPC kako tradicija i nalaže, sa hlebom i solju. Saborni hram bio je premali da primi sve vernike koji su došli da pozdrave patrijarha, dobiju od njega blagoslov i prisustvuju doksologiji, koja je služena u njegovu čast.

Pored vernika, patrijarha Porfirija su dočekali sveštenici iz različitih delova Austrije, kao i ambasador Srbije u Austriji Nebojša Rodić.

Posle službe priređen je prijem u zgradi Episkopije.

Grad sa dušom

– Beč nije nepoznat nama pravoslavnim Srbima. Naprotiv, to je grad koji je širio svoje ruke i u svoja nedra i vekovima primao naše pretke. Evo, hvala Bogu, ni vas nije malo ni u carskom gradu Beču, ali i u čitavoj eparhiji austrijsko-švajcarskoj. Hvala Bogu, pored toga što imate mogućnosti da obezbeđujete sebi spoljašnji život, da imate materijalne uslove, da možete da imate egzistenciju, dao je Bog da u ovom gradu imate i svoju dušu – poručio je patrijarh.

Patrijarh će u subotu, 10. juna, osveštati spomen-kapelu Svetih srpskih novomučenika na vojnom groblju u Mauthauzenu, koja je sagrađena u znak sećanja na vojnike i civile, koji su u jesen 1914. godine zarobljeni i odvedeni iz Srbije i okruženja u logor Mauthauzen kod Linca.

Kroz taj logor do 1918. godine prošlo je oko 40.000 Srba, Italijana, Rusa i pripadnika drugih naroda.

Kamen temeljac za kapelu položen je 2015. godine. Činu osveštenja, kako je najavljeno, prisustvovaće i ministar za rad, zapošljavanje, socijalna i boračka pitanja u Vladi Srbije Nikola Selaković.

U nedelju patrijarh će u novom bečkom hramu Akatista presvete Bogorodice služiti arhijerejsku liturgiju.

Uoči dolaska patrijarha Porfirija, vladika Andrej je rekao da u Austriji ima mnogo vernika koji se raduju dolasku poglavara SPC.

Poslanica Gudrun Kugler dočekala crkvene velikodostojnike u austrijskom parlamentu
So i hleb, tradicionalni doček

Lik biskupa u kapeli

Vladika Andrej je istakao da je specifičnost kapele što je u njoj, među freskama, i lik austrijskog biskupa Rudolfa Hitmajera, koji je brinuo o zatočenicima.

Sa patrijarhom su u Beč doputovali episkop hrostanski Aleksej, vikar patrijarha, i arhimandrit Danilo, direktor Patrijaršijske kancelarije.

U AUSTRIJSKOJ PRESTONICI: Patrijarha dočekao vladika Andrej

Prva poseta

Patrijarh Porfirije je treći poglavar Srpske pravoslavne crkve, koji je, od kada je vladika Andrej postavljen za episkopa austrijsko-švajcarskog, došao u posetu Austriji. To su pre njega učinili patrijarh Pavle i patrijarh Irinej, a zanimljivo je da je svima njima to bila prva poseta inostranstvu, ne računajući region.