EPA

Skandalozna najava optužnica Specijalnog suda u Prištini protiv grupe srpskih generala na čelu sa Nebojšom Pavkovićem, imala je za cilj da u redovima bivših starešina Vojske Jugoslavije nađu “svedoke saradnike” protiv nekadašnjeg načelnika Generalštaba i njegovih najbližih saradnika.

Ti svedoci prištinskom tužilaštvu su bili neophodni da započnu suđenja srpskim generalima i oficirima, čime bi rad Specijalnog suda za zločine OVK pao u drugi plan, što je bila svrha čitave operacije.

Ovo za “Vesti” tvrdi grupa penzionisanih vojnih obaveštajaca i bezbednjaka i nekadašnjih Pavkovićevih saboraca.

– Albanci od početka znaju da protiv Pavkovića i drugih srpskih generala nemaju nikakve dokaze, te da optužnice nikada faktički neće zaživeti, ali to im i nije bio osnovni cilj, već da u redovima nekadašnjih visokih srpskih oficira pronađu svog “insajdera” ili “zaštićenog svedoka”, koji bi im pomogao da se optuži što više čelnika srpske vojske i policije angažovanih 1998. i 1999. godine. To je bila i poruka koju su istražni sudija i tužilac, pod plaštom pokušaja da ga ispitaju u zatvoru u Finskoj, hteli da prenesu generalu Pavkoviću – tvrdi sagovornik “Vesti” .

On otkriva da je ideja bila da ga prvo zastraše optužnicom, a zatim zaprete mogućnošću da će ga uz pomoć finskih vlasti uhapsiti čim mu isteknu dve trećine zatvorske kazne.

– Međutim, osujetili smo taj plan, i to upravo zahvaljujući nekim albanskim bezbednjacima, a odmah su priskočile i srpske vlasti – kaže naš izvor.

Prema njegovim rečima, sve aktivnosti Prištine su usmerene na marginalizaciju rada Specijalnog suda za zločine OVK i činjenicu da je sve više bivših oficira ove organizacije koji su spremni da svedoče protiv svojih saboraca u zamenu za oslobađanje od odgovornosti.

– Specijalni sud za zločine OVK očigledno je počeo da radi. Sve je više ljudi koje pozivaju da daju izjave, pa je među klanovima i vođama bivše OVK nastao potpuni haos i razdor. Kako bi sačuvali sopstvene glave, pojedini visoki rukovodioci OVK stupili su u kontakt i sa našim ljudima i ponudili konkretne dokaze protiv konkurentskih grupa. Ovde nije reč o pojedinačnim slučajevima, pa albanske bezbednosne službe već mesecima unazad pokušavaju da pronađu naše “krtice”, i to ne samo kroz zvanično otvorenu istragu. Oni nude ogromne sume novca za informacije o srpskim insajderima. Sasvim je izvesno da će uskoro doći i do prvih likvidacija na tlu Kosova, jer je puno toga u igri – tvrdi izvor “Vesti”.

Za Novu godinu sa rodbinom

Bivši Pavkovićevi saborci tvrde da će učiniti sve da on ne bude isporučen Prištini.

– Ne možemo da otkrivamo detalje, ali Pavke će Novu godinu dočekati i proslaviti uz ćerku, unuke i svoje ratne drugove u Beogradu – tvrde njegovi bivši saborci.

“Vesti” otkrile plan Prištine

“Vesti” su, podsetimo, prve objavile informaciju o pripremama za podizanje optužnica protiv čelnika Vojske Jugoslavije i Treće armije. Naš list je otkrio da prištinsko tužilaštvo uz Nebojšu Pavkovića, “nišani” i generale Mladena Ćirkovića, Dragana Živanovića, kao i policijskog generala Sretena Lukića, koji kaznu izrečenu u Hagu izdržava u Poljskoj. Pod lupom su i generali Ljubiša Diković i Božidar Delić, koji tvrdi da je čitao pojedine delove optužnice protiv sebe, ali da se ne uzbuđuje zbog toga, jer nema razloga.