Tanjug
Milorad Dodik

Srpski član i predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik kaže da je film “Dara iz Jasenovca” postigao cilj jer će se istina o stradanju srpskog naroda u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj i ustaškom zlu prenositi sa generacije na generaciju.

– Film će ostati upamćen. Daće jedan pečat i na pravi način oslikati stradanje srpskog naroda. To je jedino mesto na svetu gde je postojao dečji logor. Scena kad bacaju gas da potruju decu nije mi dugo vremena dala da zaspim. Ukupno 500.000 ubijenih Srba ne može da stane u jedan film, ali patnja jednog naroda se vidi – rekao je Dodik, dodajući da je ostvarenje Predraga – Gage Antonijevića, kome su veliki doprinos dali i glumci iz Republike Srpske, kod njega izazvalo snažne emocije i suze.

– Tako su reagovali svi moji koji su gledali film. Trebalo je sat vremena da se dođe do daha i razumevanja. Jasenovac je kao tema prvi put obrađen na ovaj način. To je nešto što pokušavam poslednjih 15 godina da pokrenem. Moram da se zahvalim svima koji su učestvovali u ovom projektu, Republici Srpskoj, Srbiji, režiseru, glumcima, pogotovo našoj deci iz potkozarskih sela koja su maestralno odigrala svoju ulogu, koja su dala pečat čitavom filmu, a među njima i glumica koja je glumila Daru – istakao je Dodik.

On je otkrio da je i sam odrastao na pričama preživelih iz jasenovačkog logora.

– Sav moj kraj stradao je u Jasenovcu. Najveća ličnost mog detinjstva je bio čovek koji je uspeo da se spasi. Zvao se Mirko Voruna. Maljem su ga tukli u glavu, ali imao je sreće da nije bilo smrtonosno. Bacili su ga u Savu, ali je uspeo da preživi i dopliva na drugu stranu. Ja sam odrastao na njegovim pričama – rekao je Dodik.

Komentarišući činjenicu da je film o stradanju Srba u Jasenovcu snimljen 75 godina od kraja Drugog svetskog rata, srpski član i predsedavajući Predsedništva BiH podestio je da je istina o logoru skrivana po nalogu Titovog režima.

– Oni su veći zločinci i saučesnici u zločinu nego što je moglo da se pretpostavi. Poznata je priča o Diani Budisavljević, koja je spasla 10.000 dece s Kozare. Njoj su komunisti oduzeli dokumentaciju jer im nije odgovarala istina o Jasenovcu. Pola miliona ubijenih Srba nije bilo dovoljno da se s pijetetom odnosi prema žrtvama. Čak ni komemoracije u samom Jasenovcu nije bilo prvih 25 godina posle rata – ukazao je Dodik.

Snimiti film o Drakuliću

Milorad Dodik smatra da i dalje treba praviti filmove o stradanju srpskog naroda.

– Mislim da ćemo to usvojiti, ne samo kao programski akt, već i program Vlade Republike Srpske, da se na pravi način odnosi prema srpskim žrtvama u NDH. Želimo film o stradanju Srba u Drakuliću jer je tamo 2.600 ubijenih bez metka. Komunistički režim je skrivao istinu jer na tom malom spomeniku piše da su žrtve fašizma, bez imena i prezimena i naroda kome pripadaju. Potom Garavice kod Bihaća, gde je ubijeno 12.000 Srba, pa Brod na Drini, gde je za dva dana ubijeno 6.000 Srba, a onda i Prebilovce, hercegovačko selo koje je nestalo u jamama – rekao je Dodik.