B. Đorđević
Članovi hora sa nekim od posetilaca

Vokalna grupa Libero iz Leskovca oduševila je svojim pevanjem prisutne u Crkvi Svetog Save u Berlinu. Stare srpske pesme kao i neke modernije, grupa je nadogradila svojim posebnim stilom i zainteresovala brojne ljubitelje muzike širom sveta. Starešina crkve, protojerej stavrofor Veljko Gačić nije mogao da se seti da je neki hor ovako nadahnuto nastupao.

Muzički program bio je veoma bogat, pa su posetioci imali prilike da čuju pesme “Očenaš”, “Tamo daleko”, “Suza kosova”, “Žali Zare”, “U tom Somboru” i mnoge druge. Između pesama su često usledili dugotrajni aplauzi, jer gledaoci prosto nisu mogli da se snađu u oceni koja je pesma bolje otpevana.

Milunka Ađić, koja je radni vek provela u Berlinu, želela je po svaku cenu da prisustvuje ovom koncertu, jer i u rodnom Leskovcu nema tako često prilike da ih čuje i navodi:

– Meni se veoma dopalo i bilo je izuzetno prijatno. Kad sam čula da gostuju naši Leskovčani bilo mi je posebno drago. Ja sam iz Mrštana, pored Leskovca, a sestra Dragana Momčilović mi je ovde u poseti. Mi smo se saglasile da je ovaj događaj nešto što ne treba da propustimo i tako smo se večeras ovde našle. Od kako sam u penziji mnogo češće sam u zavičaju, pre svega u Leskovcu.

Miloš Matijević, student ekonomije, rođen u Berlinu, došao je sa devojkom Andželinom Miler, i naglasio:

– Volimo naše crkvene pesme i u slobodno vreme ih rado slušamo. Prvi put prisustvujemo jednom ovakvom koncertu i zaista smo oduševljeni.

Andželina je potpuno očarana ovakvim izvođenjem raznovrsnih melodija i dodaje:

– Zaista je vrlo lepo bilo čuti grupu Libero. Danas sam prvi put tako nešto videla i doživela. Pevači su veoma dobro uvežbani i trude se svim srcem da pesmama dopru u dubinu duše. Izvođenje nekih pesama bilo je toliko iskreno i dirljivo da me je obuzela jeza.

Milica Matijević, inače studentkinja, takođe naglašava:

– Fascinantno je uveriti se sa koliko nadahnuća izvode stare srpske pesme. Bilo je veoma lepo čuti splet raznovrsnih pesama. Danas nam je prvi put da uživo slušamo ovako nešto i zaista smo uživali. Ovakvu muziku rado slušamo i u slobodno vreme, pogotovo sa roditeljima. To je upravo nešto za dušu.

Oduševljeni posetioci su poželeli da upoznaju pevače, a neki od njih nisu im dali da odu dok se nisu zajedno fotografisali.

Pravo osveženje

Vladimir Stošić, rođen u Berlinu, došao je sa devojkom Milicom Matijević i kaže

– Upravo radim doktorat na temu međunarodnih odnosa i prisustvo na jednom ovakvom koncertu, pravo je osveženje. Ovo smo sada prvi put slušali uživo, fenomenalno je i veoma volimo ove stare pesme.

Često jedini predstavnici Srbije

Ljubomir Cvetković, umetnički rukovodilac grupe Libero, kaže da su do sada imali više od 100 javnih nastupa, u Srbiji, regionu i inostranstvu.

– Uskoro ćemo obeležiti desetogodišnjicu postojanja naše vokalne grupe. Osvajali smo brojne nagrade u regionu i na svetskim takmičenjima, kao što je nagrada iz Riminija i čak dve nagrade iz Barselone. Počeli smo pre skoro 10 godina, kada je prvobitni kvartet prerastao u devetočlani hor. Inače je forma muškog hora i kod nas i u svetu nedovoljno zastupljena. Repertoar koji izvodimo je raznovrstan, a može se reći i internacionalan. Večeras smo izveli svetovne i duhovne srpske pesme, kakve su i primerene jednom našem hramu. Izvodimo takođe i makedonsku i bugarsku muziku, kompozicije pop-muzike, pa i filmsku muziku. U Perastu, na Festivalu muzike primorskih klapa, osvojili smo treće mesto, a izvodili smo muziku iz Dalmacije. Ovim se bavimo prevashodno zato što volimo. Nekoliko puta godišnje nastupamo i u inostranstvu, ali to nije uvek u dijaspori, već nekad budu i festivali na kojima smo često jedini predstavnici iz Srbije, i uvek nailazimo na vrlo dobar prijem – naglasio je Cvetković.

On kaže da povodom proslave desetogodišnjice sledeće godine planiraju više koncerata, izložbu fotografija, a nadaju se i nekoj monografiji.