Lična arhiva
Prihod za obolelu decu: Božica na sceni sa prijateljima

Dijaspora se odaziva na svaki poziv i vapaj iz matice. I ovoga puta je na poziv za pomoć bolesnoj deci od raka odziv bio brz i uspešan. U Vajningenu, u Švajcarskoj, u restoranu Ranka Aćimovića Božica Boba Nedeljković je održala svoj drugi po redu humanitarni koncert pod sloganom Pesmom do duše, smehom do srca, za pomoć udruženju Nismo sami, iz rudarskog grada Majdanpeka. Sav prihod je namenjen lečenju dece obolele od raka. Da koncert bude što uspešniji Božici su pomogli i njeni gosti, pa je publika, osim što je uživala u pesmama,mogla i da se slatko nasmeje, jer su u programu učestvovali i humoristi.

– Želela sam da ponovo budem od koristi onima kojima je pomoć najpotrebnija, onima kojima zdravlje nije naklonjeno, koji nisu imali sreće – deci bolesnoj od raka. Majka sam troje dece i znam šta znači biti roditelj i imati decu. Ona su motiv zbog koga se roditelji ujutru bude i daju sve od sebe da deca imaju srećan život. Imala sam sreću ili šta je to već, da su moja deca zdrava i zadovoljna iako su sada odrasli mladi ljudi, to su moja deca. Ovaj koncert je namenjen onima kojima je život borba. Da bi koncert uspeo, pomogli su mi moji verni gosti-saradnici: glumac pozorišta iz Petrovca na Mlavi, Saša Marić Radivojević, glumica-pesnikinja Katarina Perić Bosnjakovic iz Ciriha, mladi operski pevač Miro Ilić i članovi ansambla Ajd’ u kolo iz Ciriha – priča Božica za “Vesti”.

Bilo je i humora: Saša, Boba i Katarina

Nju je pratio tročlani bend i to Duško Petrović (harmonika) i Sandro Aleksić i Mirko Golub (gitare). Publika je svaku pesmu nagrađivala burnim aplauzima, a nastupi humorista su izazvali erupciju smeha.

– Pevala sam pesme za sve generacije, od onih koje su se na crno-belim televizorima čule od Olivere Katarine, do pesama iz mog Podhomolja. I danas mi se javljaju gosti iz publike i bodre da nastavim ovakvke zabave. Posećenost je bila sasvim dovoljna da potvrdi da su umetnost i humanost bile na visini zadatka. Srećna sam što su se ljudi odazvali i na taj način su pokazali da misle na bolesnu decu u matici, ta deca su naša budućnost. Zahvalna sam i dobrim ljudima koji nisu bili u mogućnosti da dođu na koncert, ali su poslali svoj novčani prilog – istakla je Božica Boba Nedeljković.

Melodije za sve generacije: Božica Boba Nedeljković

Etno-zvuci

Podsetimo, Božica Boba Nedeljković je rodom iz Leskovca, nadomak Petrovca na Mlavi, u podnožju Homoljskih planina. Interpretatorka je vlaških i srpskih izvornih pesama koje je snimila na više nosača zvuka. Najnoviji i nedavno objavljeni CD “Cveta trešnja u planini” u produkciji PGP RTS uskoro će biti promovisan.

Boba više od tri decenije živi u Švajcarskoj, ali nije zaboravila ni domovinu, ni rodni kraj. Kad god joj se ukaže prilika ona promoviše kako vlašku tako i srpsku kulturu i tradiciju, jer kako ističe ona ima dva ravnopravna maternja jezika koji su neodvojivi deo njenog života.