Lična arhiva
Razgalila srca: Božica Boba Nedeljković

Božica Boba Nedeljković, dobro poznata čitaocima “Vesti”, organizovala je svoj prvi solistički koncert u Arbonu na radost vernih slušalaca. Srpska umetnica iz Švajcarske spojila je muziku i humanost, jer će novac prikupljen ovom prilikom biti uručen mladima bez roditeljskog staranja iz Centra Zvezda u Beogradu. Božica je pevala evergrin, vlaške i srpske pesme, ali i numere na španskom i rumunskom jeziku. Ceo koncert bio je koncipiran da publiku podseti na polazak iz domovine, emocije koje su poneli, reke koje su ostavili i kojima žele da se vrate.

Bogat program

– Posle dve decenije bavljenja našom kulturnom i folklornom tradicijom u istočnoj Švajcarskoj, nakon što sam postala solista PGP-RTS-a, posle više gostovanja na multinacionalnim koncertima širom Švajcarske, usudila sam se da održim svoj prvi samostalni koncert. Njega sam obogatila i oplemenila duhovitim dosetkama dvoje glumaca, Katarine Perović Bošnjaković, pesnikinje iz Ciriha i Saše Radivojevića, glumca pozorišta Dragomir Dobrosavljević Gula iz Petrovca na Mlavi, mog rodnog grada. Gost mi je bio i mladi student etnologije u Lozani, Miro Ilić, koji neguje opersko pevanje. Ovom prilikom je izveo ariju iz “Rigoleta” u čemu sam mu se pridružila – priča Božica.

Draž opere: Sa Mirom Ilićem otpevala ariju

Na samom početku koncerta dve pesme je otpevala uz podršku svoje ćerke Nevene, kao drugog glasa. Na gitari su je pratili Sandro Aleksić i Dragan Petrović, violinu je svirao Zoran Pavlović, a harmoniku Dragan Janić Belac.

– Drago mi je da sam bio učesnik Bobinog koncerta, na kom su mogle da se čuju naše lepe pesme u njenom posebnom izvođenju u prelepom ambijentu uz mmnogobrojnu vernu publiku. Nadam se daljoj saradnji i učešću na još mnogo lepih koncerata – kaže violinista Zoran Pavlović.

Program je bio veoma šarenolik, a umetnica navodi da joj je bila želja da gostima pruži uživanje uz dobre stare note koje se danas već polako zaboravljaju, a na njihovim krilima još lebde emocije davnih dana i ljubavi.

– Da im pružim i smeh kao najdelotvorniji lek za dušu. Apero i ukusno posluženje je bio moj poklon publici. Ulaznice su bile minimalne samo za pokrivanje troškova posluženja i sale restorana Planet one – kaže sagovornica “Vesti” i dodaje da su joj najveća podrška u realizaciji bili porodica i prijatelji.

Podrška mladima

Prema Bobinim rečima, krajnja svrha celog događaja bilo je sakupljanje dobrovoljnih priloga za Centar Zvezda, kuću mogućnosti koja podržava mlade bez roditeljske podrške, krova nad glavom i zaposlenja.

– Mnoga deca koja su odrasla po domovima i hraniteljskim porodicama kada dostignu punoletstvo ostaju na ulici. U toku programa u dva navrata su pušteni video-snimci ovih mladih ljudi koji su ispričali deo svojih životnih priča. Osnivač ovog udruženja Tatjana Dražilović pokazala je veliku zahvalnost na tome što nisu zaboravljeni i što postoji neko i u inostranstvu ko želi da pomogne održavanju ovog Centra. Koncert je bio dobro posećen, a publika je svojim aplauzima i pomnim praćenjem pokazala oduševljenje. Na kraju su se svi složili da ovakvom događaju nisu skoro prisustvovali i da im je i te kako potreban u ovoj ludoj ponudi kojekakvih kvazi umetnosti – ističe zadovoljno umetnica Boba Nedeljković i podseća da najveća svrha naših života treba da bude darivanje i zahvalnost za sve što imamo.

Oduševili publiku: Božica sa muzičarima i glumcima

Veliko interesovanje

Mnogobrojni zemljaci, koji nisu bili u mogućnosti da lično prisustvuju poželeli su da Boba ponovi koncert i ona o tome već razmišlja.

– Najverovatnije će njihove želje biti ispunjene. Nadam se da će se to dogoditi početkom naredne godine, da nam tako i sledeća 2023. počne u znaku muzike – otkriva Nedeljkovićeva.