Đ. Janković
Dubok i ubedljiv glas: Petar Petrović se više neće takmičiti u Guči

Vitrine u domu Petra Petrovića iz Loznice, poznatog i kao Petar od Jadra, krasi od pre neki dan i treća drvena čutura koju je doneo sa jubilarnog 60. dragačevskog sabora u Guči. Ne, nije to suvenir za uspomenu već nagrada za najboljeg zdravičara na takmičenju koje je održano u sklopu ove tradicionalne manifestacije gde je tri prethodne godine ovaj Lozničanin neprikosnoven.

Petrović ima zdravicu za svaku lepu priliku, a kada počne da govori svojim dubokim glasom, strasno i ubedljivo, nema toga ko ga ne sluša pažljivo i ne bude taknut svakom izgovorenom rečju. Neosporno je da ima dara, a da je baš dobar svedoče tri plakete i čuture iz Guče.

– Bio sam u Guči i eto, opet se vratio kao najbolji, sada u konkurenciji devet zdravičara. Ovo je treći put u nizu da sam pobedio i naredne godine se verovatno neću takmičiti, neka neko drugi pobedi. Niz je počeo 2018. godine kada sam pobedio sa tradicionalnom zdravicom, onda sam 2019. bio najbolji u kategoriji saborske zdravice, da bi nedavno ponovo dobio prvu nagradu za tradicionalnu zdravicu – kazuje Petrović koga Lozničani, ali i mnogi drugi van lozničkog kraja znaju kao glumca amatera, igrao je u mnogim filmovima Dobrivoja i Dobrile Pantelić.

Ove godine kazivao “Zdravicu kućnom slemenu”

– Posebno mi je drago što je ovakav ishod pošto sam je napisao po želji mog velikog prijatelja i saradnika Dobrivoja Pantelića iz Donjih Brezovica. Nažalost, on više nije među nama, a zdravica je nastala kada je podizao sleme na jednom objektu koji je napravila njegova porodica. Zbog situacije sa koronom prošle godine nisam imao mogućnost da je izgovorim u Guči, ali sada jesam i drago mi je što je nagrađena – dodaje naš sagovornik koji je svestran umetnik.

On je i pesnik, član je lozničkog Kluba pisaca “Vukovo pero”, ali i slikar i glumac.

Nastaviće, veli da kazuje zdravice i ponovo će otići i u Guču, ali ne kao takmičar, dosta su mu tri plakete i čuture. Kako kaže, u poverenju, i supruga se malo mršti jer ne zna više šta da radi sa toliko drvenih čutura, a on ako ode kao zdravičar takmičar velika je verovatnoća da će kući doneti još jednu.

Običaj čuva od zaborava: Petar ima zdravica za celu knjigu

Nagrađivan i u Osečini

Kazivanje zdravica Petar je počeo pre nekoliko godina sa željom da taj običaj sačuva od zaborava, a do sada ih ima dovoljno da ih stavi u knjigu o čijem objavljivanju ozbiljno razmišlja. Podseća i da je kao najbolji zdravičar bio nagrađivan i pre nego što je “zavladao” Gučom pa je pobeđivao i u Osečini.

Čuture i plakete sa Dragačevskog sabora

Zdravica kućnom slemenu

Petrović, pored ostalog u svojoj pobedničkoj zdravici kaže: Nazdravlje ti brate Srbine/ Kućno teme, kućno sleme/ I ognjište koje zidaš/ Da oko njeg’ čeljad svijaš/ Vikni vikaču, sazovi selo/ Objavi jednom, nešto veselo/ Na radost brate, sve nek krene/ Kad niče novo sleme/ Krov na kuću, mir u duši/ Neka greje, nek se puši.