Privatna arhiva
Petar Strainović

Petar Strainović iz Bobova nadomak Svilajnca je sa pokojnom suprugom Nadom radni vek proveo u Švajcarskoj. Radili su u staračkim domovima i hotelima, a živeli u predgrađu Ciriha.

Kada je pre pet godina penzionisan, Petar se vratio u zavičaj zbog sinova Slaviše i Slađana, ali se, kako kaže, gorko pokajao. Žao mu je što i sinove nije odveo u Švajcarsku, jer se pričalo da će biti bolje i on je poverovao.

– Razlika između Švajcarske i Srbije je kao nebo i zemlja. Ovde vlada zakon džungle. Pošten čovek ne može da opstane. Samo nas lažu od danas do sutra. Poljoprivreda je potpuno uništena. Od čega da živiš onda – ogorčen je Petar.

Na šest hektara uzgaja kukuruz i žito da bi hranio stoku, ali nema kome da je proda. Nema otkupa. Svi su, ocenjuje naš sagovornik, povezani i međusobno sarađuju, a seljak se samo pati.

– Ovde je i mnogo nepravde. Kada odem na šalter, gledaju me s visine. Svuda su arogantni. Kada odemo lekaru, odmah pitaju da li imamo nekog u inostranstvu. Nemam ni zdravstvenu knjižicu, jer su tražili da platim 18 odsto od onog što sam plaćao u Švajcarskoj. Lečim se privatno i svaki put moram da platim – dodaje Petar.