Hadži Marko Vujičić
Miroslav Bjegović

Zapadni Balkan je dobio i trećeg specijalnog izaslanika sa Zapada, pošto je posle EU i SAD i britanski premijer Boris Džonson odlučio da na ovu poziciju imenuje ser Stjuarta Piča, obrazloživši da je Ujedinjeno Kraljevstvo duboko posvećeno evropskoj bezbednosti, a da se Zapadni Balkan suočava sa najvećom pretnjom svojoj stabilnosti i bezbednosti u poslednje dve decenije.

Obaveštajna britanska služba MI-6 pojačava aktivnosti na Zapadnom Balkanu, ocenio je za “Vesti” profesor bezbednosnih nauka Miroslav Bjegović.

On smatra da general Stjuart Pič, inače bivši predsednik Vojnog komiteta NATO koji je bio i pripadnik britanskih bezbednosno-obaveštajnih struktura dolazi u region sa specijalnim zadatkom. Prvenstveno je, ističe naš sagovornik, akcenat na Kosovu i Metohiji, ali i na Bosni i Hercegovini, odnosno Republici Srpskoj.

– Glavni zadatak je sprečiti formiranje vojske Republike Srpske i time onemogućiti bilo kakvo rusko prisustvo na tom prostoru, a s obzirom na već najavljenu pomoć predsednika Rusije Vladimira Putina u avijaciji i PVO sistemima, ali i dolazak ruske avijacije u slučaju ugrožavanja teritorijalne celokupnosti i bezbednosti Republike Srpske – ukazao je Bjegović.

On smatra da će se po pitanju Kosova i Metohije, prećutno gledati na zauzimanje severnog dela južne srpske pokrajine, kao i na uporno verbalno potenciranje na stvaranju velike Albanije.

– Srbiju čekaju veliki bezbednosni izazovi i pritisci kako bi popustila pred ponudom ulaska u NATO što i jeste glavni cilj svih budućih obaveštajnih i hibridnog rata protiv naše zemlje – zaključio je Bjegović.

Džonson kaže da je britanska dužnost da se učini sve da bude očuvano ono što je postignuto mirom i dijalogom.

– Ne sme se dozvoliti bilo kakav povratak nasilju i podelama – kazao je britanski premijer i dodao da će veliko iskustvo i stručnost novog izaslanika ser Piča ojačati napore u zaštiti mira i promociji evroatlantskih integracija u “ovom ključnom regionu”. Potez Londona, kako je saopštila Ambasada Velike Britanije u Beogradu, u sklopu je stalne posvećenosti stabilnosti i prosperitetu u regionu. Kao specijalni izaslanik premijera će, navode oni, sarađivati sa liderima Zapadnog Balkana i drugima širom regiona, a sa britanskim saveznicima u SAD i Evropi na podršci u jačanju regionalne stabilnosti. Uz to, radiće i na promociji jakih demokratskih institucija i otvorenih društava.

Vojni obaveštajac

Ser Stjuart Pič je maršal vazduhoplovstva sa velikim iskustvom. Pre pozicije specijalnog izaslanika za Zapadni Balkan obavljao je od 2018. do nedavno funkciju predsedavajućeg Vojnog komiteta NATO, ali je podneo ostavku u toj vojnoj alijansi. Bio je ranije šef britanske vojne obaveštajne službe i načelnik štaba odbrane Ujedinjenog Kraljevstva.