Marko Karović
Blagorodno podnevlje: Čokoti vinove loze PIK Oplenac

Prva pomisao je da ste se vratili nekoliko vekova unazad, da niste na Oplencu, već negde na jugozapadu Francuske, u nekom od tamošnjih dvoraca. Vinarija PIK Oplenac u Topoli jedna je od tri najveće u Srbiji, ali verovatno jedina u regionu koje se ne bi postideli ni kraljevi.

Tako je od pre sedam godina, kada je, posle dve neuspele privatizacije, nekadašnji privredni gigant kupio ruski investitor i odlučio da od srpskog vina napravi svetski brend.

Kako stvari trenutno stoje – to će i uraditi!

Reporteri “Vesti” imali su retku priliku da zavire u ovu vinariju koja gotovo sve što proizvede izveze na svetsko tržište, od Amerike do Japana.

Deo riznice

Krenuli od nule

U pitanju su milioni flaša najkvalitetnijeg crvenog, belog i roze vina.

– Deo naših vina ide na tržište Evropske unije, ali činjenica je da najviše izvozimo ka najvećim potrošačima. To je oko 2,2 miliona litara vina godišnje. Imamo potrebe i mogućnost da proizvedemo i više, ali to ne činimo jer smo se fokusirali na kvalitet – ističe Đorđe Damljanović (38 ), glavni tehnolog ove vinarije.

Kaže da poređenje sa Francuskom nije nimalo slučajno, a ponajmanje je vezano samo za estetiku.

– Upravo ovaj deo Šumadije je po geografskim karakteristikama kao preslikani krajolik oko Bordoa, a PIK Oplenac je još 1952. izgradio podrume iz dva nivoa po uzoru upravo na vinarije iz tog dela Francuske. Međutim, to je i jedina veza današnjeg i tog PIK Oplenac. U ondašnjoj Jugoslaviji Oplenac je važio za rodonačelnika industrijske proizvodnje vina, ali raspad zemlje, sankcije i kasnije nesnalaženje u tranziciji devastirali su vinariju, pa smo 2014. godine bukvalno krenuli od nule. Novina je i da se u Oplencu više ne proizvode stona već vina visokog kvaliteta koja nimalo ne zaostaju za proizvodima vodećih svetskih proizvođača – priča Damljanović.

Uzgajaju se različite sorte grožđa

Savremena tehnologija

Topola je još iz perioda Rimske imperije važila za područje u kojima se prave dobra vina, a Karađorđevići su posle Prvog svetskog rata to i dokazali otvarajući svoju vinariju poznatiju i kao Stari podrum. PIK Oplenac je čedo novog, posleratnog Titovog sistema. Vinarija je počela da se gradi 1948. i odmah je proglašena za Novi podrum.

– Bio je to sam početak industrijske proizvodnje vina i vinogradarstva u novijoj istoriji Srbije. Sredinom sedamdesetih godina prošlog veka država je ubirala značajne prihode upravo od prodaje vina. Oplenac je izvozio u evropske zemlje, ali bez pretenzija da napravi od tih proizvoda brend. Onda su u kriznim godinama usledile loše privatizacije i rezultat je bio poguban po ovu vinariju.

Kada su je preuzeli, ističe, gotovo sve je bilo devastirano.

– Vinogradi su zarasli, oba nivoa podruma bila su van upotrebe uključujući i cisterne, kao i trake za prijem grožđa… Dve godine je trajala rekonstrukcija sudova za vino i nabavka novih bačvi koje su sada isključivo od tri vrste hrastovine – američke, francuske i slavonske, odnosno srpske. Nabavljena je i kompletno nova tehnologija za proizvodnju i kontrolu kvaliteta istovetna onoj koja se koristi u savremenim vinarijama u Francuskoj ili Italiji. Istovremeno, paralelno traje obuka kadrova i usavršavanje kroz razne seminare. Kroz studijska putovanja obišli smo sve one najznačajnije destinacije na planeti na kojima se proizvodi kvalitetno vino – priča Damljanović.

Dragocena kolekcija

Luksuz i kvalitet

Sprovodeći nas kroz dva nivoa podruma, Đorđe Damljanović objašnjava da se u njima, zahvaljujući modernom sistemu hlađenja, danas čuvaju crvena, roze i bela vina vrhunskog kvaliteta. U posebnim, zaključanim boksevima su prašnjave boce koje su “arhiva” svega onoga što je stvoreno za samo sedam godina.

– Ko je ranije bio u PIK Oplenac i da ga poseti danas – ne bi ga prepoznao – kaže ponosno naš sagovornik.

O tome govore i degustacione sale sa početka ove priče.

Svaka odiše luksuzom i nalik je na mali muzej sa mnoštvom detalja od kojih je svaki – dragulj za sebe.

– Verujem da ćemo za desetak godina postati svetski poznata vinarija. Oznaka na boci PIK Oplenac značiće da je to vino iz Srbije i da je to dobro vino.

Segment iz podruma

Limitirane serije

Vinarija PIK Oplenac, na osnovu selekcija grožđa, nudi 16 vrsta crvenih, belih i roze vina. Ona najkvalitetnija se izdvajaju i posebno pakuju u premijum selekcije od maksimum 10.000 flaša na godišnjem nivou.

– Kao velika vinarija trudimo se da zadovoljimo zahteve najvećeg broja kupaca. Proizvodimo takozvane bordovske kupaže crvenih vina merlo i kaberne sovinjon, kao i sortna crvena vina, bela vina poput šardonea, sovinjona ili muskata. Ali, tu su i premijum vina kao što je Monarh Immortal S. Ja sam posebno ponosan na naš Muscat Ottonel. Muskati su najstarije grožđe, kažu – to je “majka svih loza” na svetu. Ta vina su veoma specifična i imaju specifične arome koje se svima dopadaju. Ova sorta vina se uglavnom radi u polusuvoj ili slatkoj varijanti, ali mi je radimo kao suvo vino i veoma smo ponosni na njega – ističe Damjanović.

Specijalna burad

Hrastove bačve

Đorđe Damljanović otkriva da najveći broj vrhunskih vinarija vino drži isključivo u hrastovim bačvama, ali da je veoma važno i koja sorta grožđa gde treba da odstoji.

– Francuski hrast koristimo za merlo, a američki za kaberne. Srpski hrast je jako sličan francuskom i njega koristimo uglavnom za selekciju koju radimo. PIK Oplenac spada u retke vinarije u Srbiji koji su se osmelili i uspeli da proizvedu liniju barikiranog roze vina.

Sočni plodovi

– Želeli smo da razbijemo stereotip roze vina koja se piju brzo i lako, i traju godinu dana. I sami potrošači su tražili da imamo ozbiljniji roze koji može da se poslužuje uz ozbiljnija jela, da ne zahteva samo laganu hranu. Otuda je Constanta roze vino koje oko pola godine sazreva u hrastovim buradima dobijajući tako aromu hrasta koja se lako kombinuje sa hranom poput crvenih vina.

Gradnja hotela

Ambiciozni planovi PIK Oplenac podrazumevaju proširenje vinarije koja će udvostručiti proizvodnju vina, ali i hotel za ljubitelje božanskog pića i vinske turiste. Građevinci uveliko rade, a Damljanović otkriva da je izgled vinarije i hotela kompletno kreirao vlasnik.

Degustaciona sala

– Vinski turizam je u ekspanziji. Nažalost, pandemija kovida nas je u mnogim planovima značajno usporila, ali se sve odvija po planovima koje smo zacrtali. Hotel će biti u istovetnom stilu, onom koji se vidi u našim salama za degustaciju, a obe zgrade će biti pretvorene u jednu celinu – ističe glavni tehnolog.

Ne treba svi da budu somelijeri

Damljanović kaže da su moderni oblici komunikacije doprineli i većoj edukaciji ljubitelja vina, ali i upozorava da je pogrešno da svi budu – somelijeri.

Proizvodnja po standarima: Nebojša Damnjanović

– Uvek ističem da umesto da vrtimo čaše, poenta je da pijemo i da nam bude lepo. Nije suština u tome ko će duže vrteti čašu ili da se takmiči ko više zna, već da se uživa. Otuda je i moj savet da se proba što više vrsta vina jer jedino tako može da se pronađe ono koje odgovara vašem ukusu – kaže naš sagovornik.

Ukazuje da je potpuno pogrešna teza da što je neko vino skuplje – to je automatski i bolje.

– Vinarija PIK Oplenac se trudi da zadovolji ukuse širokog tržišta kroz održavanje visokog kvaliteta i cena prihvatljivih kako za poznavaoce vina, tako i za običnog potrošača. Kvalitet je osobina koja je prepoznatljiva, uvek i na svakom mestu – ističe glavni tehnolog PIK Oplenac.

Sve teče po planu