Tanjug
Džoni Dep

Džoni Dep ne voli Holivud, ali voli Srbiju, gde je saopštio da počinje novi život kada je iz ruku predsednika Aleksandra Vučića na Sretenje primio Zlatnu medalju za zasluge. Ovo odlikovanje ne zaslužuje se samo prijateljstvom, već napornim radom i posvećenošću, a jednako skromni i blagonakloni Dep ljubavlju je zaslužio ne samo pažnju države, već i oduševljenje našeg naroda svaki put spreman da se strpljivo fotografiše s obožavaocima.

Neobično nonšalantan za svojih 58-godina, Džon Kristofer Dep je svojim detinjim šarmom lako upio čaroliju srpskog odnosa prema životu, bio on lep ili katkad težak, uvek naglašavajući da su duh i ponos ono što ceni kod nas. A s tim duhom upoznao ga je isto toliko strastveni Emir Kusturica kada su snimali film “Arizona drim”.

– Emir ili voli čoveka svom sojom dušom ili ga sasvim ne voli. Postao mi je brat, njegova porodica je i moja, brinuli su o meni bolesnom, upoznali me sa srpskom kulturom – pričao je Dep uvek spreman da navrati, makar na festival Kustendorf u Drvengradu, na Mokroj gori.

Džoni kaže da je od naše divne zemlje i mnogih toplih duša naučio da je svrha iskoristiti upravo sadašnji trenutak. Zahvaljujući se na odlikovanju, iskreno tronut, prihvatio je veliku čast, ali s neskrivenim osećajem obaveze prema njoj i s obećanjem da je neće izneveriti i najavljujući svoj sasvim novi život, čiji je početak baš u Srbiji “ako ga prihvatimo”.

Njegov nesmireni duh lutao je od detinjstva. Rodio se u Kentakiju i selio s ocem Džonom, inženjerom i majkom Beti Sju. Stigli su napokon na Floridu, gde mu je za 12. rođendan majka poklonila gitaru, pa je mali Džoni poželeo rok muzičara. Sa 18 godine je napustio školu i s bendom krenuo u Los Anđeles po slavu. Oženio se šminkerkom Lori En Alison, sestrom basiste. Posle dve godine završio je s tim brakom i karijerom rokera.

Profesija glumca, ili kako džoni kaže “laganje za život”, donela mu je naprasnu slavu i velike ljubavi i razočaranja. Voleo je glumice Dženifer Grej, glamurozne Šerilin Fen i Vinonu Rajder, top-model Kejt Mos i

pop-pevačicu Vanesu Paradajz, koja mu je rodila sina i ćerku, pa su potražili mir i anonimnost u Francuskoj. S Azurne obale pobegli su zbog velikih poreza, a porodica se raspala posle Džonijeve afere s mladom lepoticom Amber Herd. I od nje se razveo, optužujući za brakolomstvo Ilona Maska, vlasnika Tesle i najbogatijeg čoveka sveta. Taj razvod skupo ga je koštao, ali je Džoni navikao da ponekad troši više nego što ima, iako je zarađivao basnoslovne sume.

Samo u Americi, Džonijevi filmovi zaradili su 3,1 milijardu dolara, a u ostatku sveta još 7,6 milijardi. Tako se 2012. našao u “Ginisovoj knjizi rekorda” kao najplaćeniji glumac u istoriji sa 75 miliona dolara te godine. Zapamćen najviše po “Piratima s Kariba”, odigrao je uloge u zaista velikim filmovima sa najslavnijim imenima Holivuda, ali ga je u potrazi za spokojstvom život sve češće dovodio u Srbiju.

Dok je snimao film “Minamata”, mnogi Beograđani bili su zbunjeni kad bi ga videli u šetnji ili kako naručuje ćevape. Tihi i nenametljivi prijatelj Srbije, primio je narodni način života.