Hadži Marko Vujičić
Ništa ne može da ih iznenadi: Srpski specijalci sa kolegama

Vode Indijskog okeana oko Somalije već deceniju unazad predstavljaju jednu od najopasnijih odredišta za prekomorske brodove, a reči somalijski pirati se izgovaraju sa strahopoštovanjem.

Do sada je zabeleženo više hiljada napada na brodove i tankere, posebno oko Adenskog zaliva, što je za posledicu imalo i nekoliko stotina kidnapovanih i ubijenih pomoraca. Zbog toga vode oko Somalije od 2008. godine kontrolišu Pomorske snage Evropske unije EUNAVFOR Somalia u okviru operacije Atalanta.

Vojska Srbije u ovoj operaciji sa prekidima učestvuje od 2012. godine, a trenutno, uz dvojicu štabnih oficira u Operativnoj komandi misije u Nortvudu i štabnog oficira na brodu Komande snaga u Indijskom okeanu, u zaštiti brodova Svetskog programa hrane na terenu je angažovan i jedan tim Vojske Srbije. “Vesti” su dobile ekskluzivnu priliku da razgovaraju sa pripadnicima elitne 63. padobranske brigade Vojske Srbije koji su se početkom maja vratili iz ove misije.

Zoran Milenković (40), zastavnik u ovoj brigadi, bio je zamenik komandira tima koji je četiri meseca bio angažovan na zaštiti broda MV JUIST.

– Reč je o brodu koji je prevozio hranu iz luke Džibuti do Somalije i Kenije u okviru Svetskog programa hrane. Naš tim je brojao 12 pripadnika, a bili smo angažovani na njegovoj zaštiti od pirata – priča ovaj specijalac.

Tim pripadnika 63. padobranske brigade i jedan doktor najpre su 10. decembra stigli u francusku vojnu bazu u Džibutiju, a zatim su preuzeli obezbeđenje broda od pripadnika ukrajinskog vojnog kontingenta.

– Bili smo četiri meseca na brodu, a to je podrazumevalo plovidbu vodama Indijskog okeana oko Somalije gde je i najrizičniji prolazak, posebno kada je reč o lukama Berbera, Bosaso i Mogadiš u koje smo najčešće i uplovljavali.

Spremni za najgori scenario

Milenković kaže da su pre odlaska u Somaliju imali detaljne brifinge na kojima se razrađivala procedura kako delovati u slučaju da dođe do napada pirata. Svaki tim je opremljen najsavremenijim pešadijskim naoružanjem koje uz automate i pištolje, podrazumeva i snajperske puške. Kaže, svakodnevno su se uvežbavali za najgori scenario, ali ipak nisu imali potrebe da upotrebljavaju svoje znanje.

– Pirati se veoma retko odlučuju da napadaju brodove pod pratnjom, posebno one koje obezbeđuju profesionalni vojnici. Činjenica da nismo imali posla govori da sistem zaštite teritorijalnih voda Somalije kroz programe EUNAVFOR-a i te kako daje rezultate zato što je u tim zonama ranije bilo i najviše piratskih napada.

Specijalac kome su prirodna sredina nebo i šuma, kroz smeh otkriva da se padobranci lako priviknu na svaku novu sredinu, pa bila ona i okean. Ipak, objašnjava da je najteže u takvom okruženju, daleko od obale, zadržati koncentraciju 24 časa.

– Napadi pirata su sporadični i ne postoji nikakvo pravilo kada će se desiti. Zbog toga ste zapravo svih 24 sata u stalnoj pripravnosti. Naravno, radili smo po smenama, ali i kada odmarate uvek imate na pameti mogućnosti da nešto može da se dogodi – priča naš sagovornik.

O životu na brodu, kaže, nema šta mnogo da se kaže.

Naši specijalci su slobodno vreme prekraćivali razgovarajući sa svojim porodicama, ali i učeći brodskog kuvara srpskim specijalitetima.

– Taj kuvar je stvarno vrhunski profesionalac. Jednom su nam se prijele punjene paprike i pokazali smo na internetu recept kako se spremaju. Da li verujete da su bile kao “original”. Pritom, i ostatak posade ih je u slast pojeo – kaže zastavnik Zoran Milenković kome su se po povratku u Srbiju najviše obradovalo dvoje dece i supruga.

Priznaje, od početka je imao njihovu bezrezervnu podršku.

– Sve velike odluke donosimo zajedno. Moja supruga zna u kojoj sam jedinici i kakav mi je posao, pa nije trebalo ništa da joj objašnjavam. Ona i deca su mi bili najveća podrška – ističe na kraju razgovora specijalac elitne 63. padobranske brigade.

Neustrašiv: Zoran Milenković

Admiral u poseti

Da su srpski specijalci u samom svetskom vrhu i da ih svet i te kako ceni, uverila se i ekipa našeg sagovornika koja je imala tu čast da ih i komandant EUNAVFOR, admiral (komodore) Jose Antonio Vizinha Mirones poseti kada su preuzimali misiju, tokom rada, a zatim i kada su predavali dužnost.

– Time što nam se i lično zahvalio pokazao je koliko ceni Vojsku Srbije. Za mene lično je bio profesionalni izazov učestvovati u ovakvoj misiji, ali je istovremeno to bila i velika čast jer sam se uverio koliko je naša Vojska zapravo cenjena u svetu – ističe Zoran Milenković.

Pregrmeli pandemiju

Sa pojavom pandemije korona virusa i ratni tim Vojske Srbije angažovan u Somaliji je počeo da primenjuje posebne mere zaštite.

Naš sagovornik, zastavnik Milenković objašnjava da su uvedene posebne procedure prilikom izlaska i ulaska u svaku luku, a zatim i u kontaktima.

– Naš doktor je tu odigrao najveću ulogu i strogo je primenio sve preporuke koje su dobijene. Svi smo pregledani, merena je temperatura i sve evidentirano. Ali, hvala Bogu, svi smo zdravi vraćeni iz misije.

Slavlja na brodu

Specijalci 63. padobranske brigade na brodu su proslavili i Vaskrs i Božić, Novu godinu, ali i državni praznik Sretenje.

Zoran Milenković kaže da je Sretenje prošlo uz obaveznu smotru i podizanje srpske zastave, a najznačajniji crkveni praznici onako kako je situacija nalagala.

– Na brodu su, među posadom bili i katolici, pa smo međusobno čestitali te bitne praznike i učestvovali u prigodnom ručku. Mi smo pokušavali da za Vaskrs, kako smo i učeni, uz ručak ponudimo budu i uskršnja jaja, ali i pored najbolje volje kuvara, to nije bilo moguće.

Opasna zona

Petina komercijalnog pomorskog saobraćaja na svetu prolazi kroz Adenski zaliv koji je dugo vremena označavan kao “crvena zona”. Prema podacima Međunarodne pomorske organizacije (IMO) samo krajem jula 2012. bilo je zarobljeno 259 članova posade sa 18 brodova, mnogi od njih su na kraju ubijeni, a taj trend je nastavljen sve dok se nisu umešale UN i Evropska unija kroz program zaštite brodova koji prolaze teritorijalnim vodama Somalije.