EPA-EFE

Pandemija virusa COVID-19 podstakla je razne teorije o poreklu smrtonosne bolesti, a naučnicima koji ukazuju da je reč o prirodnom virusu iz porodice korona kojoj pripada i grip, suprotstavljali su se oni sumnjičavi stručnjaci da je to deo biološkog rata. Odnosno da je virus je namerno pušten iz laboratorije kao produkt bioterorizma.

Epidemija koronavirusa je generalna proba za biološki rat, ustvrdio je posle pojave te bolesti dr Leonid Rošalj, predsednik ruske nacionalne medicinske komore i čovek od poverenja predsednika Vladimira Putina.

– Ne kažem da je ovaj virus napravio čovek. Nema dovoljno osnova za takve tvrdnje, nisam virolog, ali ovo što se dešava je test za zdravstveni sistem, uključujući i biološku zaštitu zemlje – istakao je Rošalj.

Pandemija korone, prema navodima iz Italijanskog centra za međunarodne studije, može da posluži kao važna mera za procenu posledica i reakcija država u suočavanju sa mogućnošću biološkog rata.

U članku na portalu Formiče, Paolo Kripa iz tog Centra, uz opasku na konsenzus naučnika širom sveta da je korona prirodan virus, kaže da biološka oružja, koja koriste žive viruse ili parazite mogu da budu definisana kao “oružja za masovno uništenje”.

Cilj, kako kaže Kripa, onih koji su među ljude pustili virus jeste da bude ispitano koliko je svetski zdravstveni sistem spreman za slične izazove, a da se ta saznanja potom koriste u masovnom biološkom ratu.

Svetsku javnost je zbunio francuski naučnik Lik Montanje, koji je 2008. dobio Nobelovu nagradu za istraživanje virusa HIV. On je siguran da je koronavirus nastao veštačkim putem.

– Ne znam kako je virus izašao iz laboratorije, možda je za to kriv nekakav čarobnjak – reči su kojima je podigao ogromnu prašinu.

Bujica sumnji

Mada je Kina iznosila dokaze da je zaraza krenula sa pijace u Vuhanu, i mutacijom virusa stigla sa mesa slepog miša na čoveka, sumnja naučnika je podgrevana činjenicom da je u Vuhanu glavna vojna biološka laboratorija.

To je širilo razne teorije od onih da je COVID-19 plod trgovinskog rata SAD i Kine, pa da je namerno pušten u etar kako bi profitirali oni koji se bave proizvodnjom vakcina i lekova, kao i da je vakcina postojala pre virusa. Svetska zdravstvena organizacija je negirala te navode.