Eparhija sremska
Jerej Milan Glavašević na otvaranju izložbe

U Popincima, najstarijem mestu u jugoistočnom Sremu, nedaleko od Pećinaca, Srpska pravoslavna crkva je svojim parohijanima i svim ljudima zainteresovanim za umetnost priredila, za našu sredinu, nesvakidašnji događaj u sklopu bogomolje.

Više od deset dana u crkvenoj sali postavljena je izložba skoro 70 slika i crteža iz zaostavštine slikarke Branke Mraović koja je preminula 2020. godine, a pre toga više od decenije izbegličkog života provela u ovom sremskom selu.

Jerej Milan Glavašević, paroh popinački i sibački, pozdravljao je na otvaranju poštovaoce Brankinog lika i dela i izrazio radost što je upravo crkvena sala mesto ovog lepog dešavanja.

– Čast nam je što su Brankine slike, uz saradnju njenog sina Boška, ovde izložene – istakao je jerej Glavašević.

Nevenka Babić, profesor srpskog jezika u penziji i dugogodišnja prijateljica pokojne slikarke, autor je kataloga izložbe. Ona je biranim rečima oslikala nekoliko skica iz Brankine biografije i predstavila njenu umetnost kao spoj lirskog i misaonog doživljaja sveta.

– Branka Mraović je bila izuzetan čovek, slikar i humanista. Njene slike prepoznatljive su po tematici i koloritu, kako u uljima tako i u crtežu kojem se okrenula pred kraj života da bi u traganju za slikarskim inovacijama pokazala svoju svestranost i izuzetnu stvaralačku energiju. Inspiraciju je nalazila kako u realnom svetu, tako i u svetu mašte i podsvesti – istakla je Babićeva.

Birane reči o Branki: Nevenka Babić

Osnovni motivi Brankinih slika su vezani za ženu i prirodu (biljke i životinje) i najčešće su svedeni na simbole i zapitanost umetnice nad životom.

– Njeni likovi, posebno Plave Eve, kao da opominju svojom mirnoćom na nestalnost života i svojim zatvorenim očima ili setnim pogledima iskazuju Brankino uverenje da se zatvorenim očima često vidi više i bolje nego otvorenim. Njene žene su najčešće nage, proporcije su im izdužene i isprepletene, kako vizuelno tako i emocionalno sa prirodom. Boje su izuzetno jarke, svetle, vedre i govore o stoičkoj mirnoći kojom zrače slike, te slikarkinoj zagledanosti u neke druge, bolje i pravednije svetove – istakla je Babićeva.

Izložbu je postavila Vesna Glavašević, diplomirani strukovni likovni umetnik.

Postavku pogledalo više stotina posetilaca

Trajna vrednost

Među više stotina posetilaca ove izložbe, što je izuzetno, jer se radi o malom mestu, našla se i Milka Kajganić, poznata književnica sa Korduna koja je napisala više od 15 knjiga, a živi i radi u Cirihu.

– Brankinom umetničkom energijom i ljudskim kvalitetima stvorena su umetnička dela trajne vrednosti. Branku kao slikarku otimaju Hrvati. Diče se, bez imalo stida njenim stvaralaštvom. Otuđili su slike i prodali, a novac, naravno, stavili u svoj fond – napisala je Kajganićeva.

Književnica Milka Kajganić

Platna od Korduna do Aljaske i Australije

Branka Mraović (1950-2020) je rođena u Kotoru. Studirala je svetsku književnost i engleski jezik u Zagrebu, ali je izabrala da joj životno opredeljenje bude slikarstvo. Iz Karlovca odlazi sa porodicom u srce Korduna, Vrginmost, odnosno selo Čemernica Gornja, gde se potpuno posvećuje slikanju.

Izlagala je od 1983, a prvu od 15 samostalnih izložbi imala je 1985. u Karlovcu u Hrvatskoj. Nekoliko stotina puta je učestvovala na kolektivnim izložbama i kolonijama u zemlji i inostranstvu, a njena dela se nalaze u privatnim kolekcijama od Aljaske do Australije. Kada je sa porodicom izbegla iz Hrvatske, godinama je radila u JEN-u, japanskoj humanitarnoj organizaciji, pomažući nesebično onima kojima je to bilo potrebno. Brankin opus čini više od 3.000 slika, ulja i crteža, a ovu memorijalnu izložbu je, kao omaž majci, iz njene slikarske zaostavštine pripremio sin Boško.

Upokojila se 1. septembra 2020. godine.

Branka Mraović sa jednom od slika