Osvojila srca dobrih ljudi: Marija Mara Milanović

Prvi dani nove godine već donose pregršt donacija iz naše dijaspore na preko 20 adresa nevoljnika u otadžbini. Među njima je najviše onih pristiglih iz Australije, ali i iz Kanade, Nemačke, Švajcarske i Austrije. Istina, poslate su krajem decembra, ali stigle su u 2022. godini, kako bi ulepšale i predstojeći Božić, koji slave pravoslavni vernici širom planete.

Među ljudima dobrog srca, koji su poželeli da usreće štićenike Humanitarnog mosta, ima starih i novih imena, što nas čini ponosnima.

Poduži spisak donatora

Tako su se na listi dobročinitelja koji žive u dalekoj Australiji našli: Dušan Višić iz Liverpula kraj Sidneja koji je izdvojio 200 dolara za usamljenu i bolesnu baku Slobodanku Milošević iz sela Znuše na Rogozni, zatim i plemenita Anđelka Đurović iz Melburna koja je od ukupno 500 dolara, po 100 dolara namenila za đake pešake: Mariju Maru Milanović sa Rogozne, Stefana Pendića iz sela Đonlije na Goliji i Nikolu Petronijevića iz sela Vučinići na Goliji, a 200 dolara za porodicu iz Sanje Bartok iz Gudurice kod Vršca. Humani O. V. iz Sidneja, izdvojio je i ovaj put 850 dolara kao stipendiju za petoro učenika, među kojima je i Stefan Pendić.

Dobročiniteljka Duška iz Perta je, međutim, uputila 150 dolara za našeg saradnika Hida Muratovića iz Novog Pazara, kako bi mogao da stigne do najudaljenijih mesta i pomogne ljudima u nevolji. Dijana i Silvana iz Melburna, čija imena spominjemo na strani Humanitarnog mosta već godinama i ovog puta mislile su na nesrećnu Bajru Suljević iz Novog Pazara koja živi sa nepokretnom ćerkom Arijetom i od sevapa dobrih ljudi. Za nju su izdvojili pomoć od 400 dolara, a za baku Slobodanku Milošević iz sela Znuša na Rogozni još 100 dolara.

Isti je slučaj i sa plemenitom B. G. iz Adelejda koja se uvek trudi da nekog obraduje. Tako je ovog puta od 900 dolara koliko je poslala, po 300 dolara namenila narodnim kuhinjama DO “Majka devet Jugovića” u Gračanici, zatim samohranoj i bolesnoj majci Snežani Plavšić Đurović iz Mahovljana kraj Laktaša, ali i 11-godišnjoj Milici Tatić iz Kumana kraj Zrenjanina, koja boluje od autoimunog hepatitisa.

Kljajić Ljube i Miško, uputili su i za ove praznike 500 dolara mladoj prezimenjakinji polupokretnoj Svjetlani Kljajić iz Sključana kod Kozarske Dubice dar od 500, kako bi imala za najosnovnije, ali i obradovala ćerku za rođendan, dok je plemeniti Marko iz Sidneja i ovog puta za devetogodišnju Mariju Maru Milanović poslao 200 dolara. Još 500 dolara od porodice Branislava i Vesne Knežević iz Sidneja, ali i 100 evra od Slaviše Prvulovića iz Austrije upućeno je Milici Tutunović iz sela Rajac kraj Čačka, zaostaloj u razvoju, njenom samohranom ocu Zoranu i sestrama.

I krava na poklon

Anonimna braća iz Toronta, rodom iz Mostara, nastavljaju svoju plemenitu misiju zbrinjavanja višečlanih siromašnih porodica u otadžbini i to na lep i svrsishodan način. Izuzetka nema ni ove godine, jer su za nekoga od štićenika Humanitarnog mosta pripremili novčani dar od 1.000 evra za kupovinu desete krave po redu, ali i hranu. Krava Nada doneće veliku radost porodici Tubić iz lozničkog kraja.

Za porodicu slepog mladića Aleksandra Smukova iz Dobrinaca kod Rume dar od 300 evra od anonimne donatorke iz Ciriha. Iz Švajcarske, takođe, od bake Leposave za autističnog Milana Rabrenovića iz Priličkog Kiseljaka kraj Ivanjice stiglo je 100 franaka, dok je za Milicu Tatić iz Kumana stiglo i još 100 evra Ljubomira Ilića iz Kelna. Koliko su sve pomenute donacije usrećile štićenike, beležićemo iz dana u dan, kako bi dobročinitelji mogli da podele radost sa onima na koje su mislili.

Zahvalni: Porodica Zarić

Razgalio srce

Nije zaboravljena ni četvoročlana porodica Zarić iz Trnjaka, semberijskog sela kraj Bijeljine, kojoj su bolest i nemaština verni drugovi. Naš redovni čitalac i donator, Jovan Živanović iz Manhajma, rodom iz Modriče, uputio im je donaciju od 100 evra, koja im je ugrejala ne samo srce, već i njihov više nego skromni dom.

– Istina je da imamo toliko troškova da smo uvek na muci i kad nam stigne donacija, na šta ćemo je pre utrošiti. Svaki dan nam je borba za goli opstanak. Od nas četvoro, troje je bolesno, a kad je toliko bolesnih pod jednim krovom, nevolja ima koliko želite. Ipak, zahvaljujući Jovanovom daru proslavili smo Novu godinu kako dolikuje i na tome mu se zahvaljujemo do neba – rekao je otac Radomir (51), srčani bolesnik koji zbog zdravstvenog stanja ne može da radi i privređuje.

Zahvalnica iz Mužlje

Donacija od 250 evra Vladimira Stanojevića, stigla je i u dom siromašnog Janoša Papa iz Mužlje kod Zrenjanina, bivšeg pekara, koji živi s bolesnom suprugom Zvezdanom (obolela od multiple skleroze), ali i još troje dece: Julijanom, Imretom i Peterom zaostalim u mentalnom razvoju. O ovom dobročinstvu, obavestio nas je Janoš, poželevši da se od srca zahvali.

– Uvek ostanemo zatečeni i mnogo se obradujemo kada nas se neko od dobrih ljudi seti. Teško je na pravi način i zahvaliti se, jer su dugi niz godina uz nas. Hvala do neba plemenitom Vladimiru koji je mislio na nas i uputio nam pomoć kad je to najpotrebnije. Od njegovog dara odmah sam kupio namirnice i nešto od lekova koji su pre svega potrebni Zvezdani. Verujte, nama to mnogo znači, jer za to nekako uvek fali. Čovek od socijalne pomoći i nadoknada za tuđu negu i pomoć ne može da preživi. Zato da nam nije ovako dobrih ljudi, da nam pomognu kad je najteže, ne znam ni sam šta bi sa nama bilo – rekao je Janoš Pap.