EPA
Norveška protiv Srbije

Veliku pobedu je izvojevala Srbija u poslednjem, šestom kolu četvrte grupe B divizije Lige nacija, u Oslu protiv Norveške (2:0) i tako se plasirala u elitni rang ovog takmičenja. Maestralnu partiju su prikazali izabranici selektora Dragana Stojkovića, a krunisali su je golovima napadača, Dušana Vlahovića u 42. i Aleksandra Mitrovića u 54. minutu. “Orlovi” su blistali nošeni nemalom podrškom srpskih navijača na Uleval stadionu, a posebno dobro su bili organizovani naši iseljenici u Švedskoj.

U njihovo ime, za “Vesti” je utiske izneo Boško Luketa, koji je, uz Sergeja Mavića, bio organizator puta u Oslo.

Boško i Sergej među navijačima

– Mi smo organizacija iz Švedske koja se bavi skupljanjem humanitarne pomoći za naš narod – za početak govori Luketa. – Bila je utakmica Srbije u Švedskoj 9. juna, takođe u Ligi nacija, tada smo skupili novac da nam štampaju transparent. Ostatak para smo poslali deci na Kosovu i Metohiji. Ima dosta nas koji se time bavimo, želimo bolju budućnost Srba i da budemo složni kao narod. Predstavljamo novu generaciju koja se probudila. Krenuli smo ove godine, sarađujemo sa dosta ljudi, sa srpskim udruženjem “Solna” iz Stokholma…

U, kako kaže, navijačkom “kavezu” na stadionu “Uleval” bilo je oko 80 Srba iz Švedske.

Poruka Srba iz Švedske

– Utakmici je, naravno, prisustvovalo još naših ljudi iz Norveške, ali oni su bili smešteni na ostalim delovima tribina. Do ulaznica smo došli zahvaljujući jednom Šveđaninu, koji je oženjen Srpkinjom. On je na nekoj višoj poziciji i poznaje mnogo ljudi. Obožava Srbiju, obilazio je nekoliko puta i uvek je spreman da nam pomogne. On je sa norveškim fudbalskim savezom sredio ulaznice za nas iz Švedske, za taj navijački sektor. Da se razumemo, mi nismo neki navijači, ali smo neko ko širi ljubav prema našoj zemlji, svom narodu i, naravno, prema sportu. Mi smo patriote.

Put do glavnog grada Norveške je, za pojedince, bio dug…

– Neki su do Osla putovali avionom, neki autobusom, neki kolima, pa smo se skupili u Oslu, imali jedan koktel i otišli ka stadionu. Došli su Srbi iz raznih švedskih gradova – Stokholma, Geteborga, Helsinborga… Hteli smo da bodrimo našu Srbiju, da damo snagu pred Svetsko prvenstvo.

Nikola Krajnc (desno) sa Poljakom Bartekom

Po završetku meča potrajalo je slavlje, a noć između utorka i srede je, naravno, bila besana.

– Vratili smo se u Stokholm u sredu u osam sati ujutru – uz osmeh veli Boško.

Prema njegovim rečima, nekoliko Srba iz Stokholma će putovati i na Mundijal u Katar.

Mislimo na sve Srbe

Vraća se Luketa na 9. jun i utakmicu naše selekcije u Švedskoj.

– Uradili smo tada nešto dobro. Napravili smo kontakt sa jednim čovekom u švedskom savezu koji je spreman da nam pomogne, da mi napredujemo sa našim ciljevima. Bila je fina saradnja, želeli smo da pošaljemo lepu poruku Srbima u svetu. Radimo na tome da se ne zaboravi Republika Srpska, Srbi u Crnoj Gori, Srbi u Srbiji, na Kosovu i Metohiji…

Nikada ne zaboravite na dijasporu

Pomoću “štapa i kanapa” na čaršafu su Srbi iz Švedske napisali jasanu poruku:

– “Nikada ne zaboravite dijasporu” je naša poruka. Naš cilj je da se Srbi slože – kaže Sergej, poreklom iz Bijeljine, dok njegov prijatelj Boško dolazi iz Nevesinja.

Preko Zajića do ulaznica

Među navijačima na stadionu Uleval našao se i Nikola Krajnc, momak rođen u Prištini, koji se kad je imao četiri godine preselio u Maribor, a poslednjih 17 godina živi u Norveškoj. Meč je posmatrao sa najboljim prijateljem, Poljakom Bartekom.

Otkud na utakmici?

– Igrao sam fudbal ranije. Saigrači su mi bili neki od sadašnjih reprezentativaca Norveške. Svojevremeno sam bio na okupljanju slovenačke U17 selekcije, bio na probama u Švajcarskoj, Nemačkoj. Fudbal mi je drag. Sada sam se posvetio studijama – priča Nikola za “Vesti”.

Kako ste došli do karata za utakmicu?

– Zvao sam Bojana Zajića, bivšeg fudbalera Partizana, koji je u Stavangeru. Zamolio sam ga da mi nabavi ulaznice. Zvao me je i rekao da me čekaju u hotelu gde je bila smeštena reprezentacija Srbije. Kada sam otišao da preuzmem karte, sreo sam naše fudbalere i selektora Stojkovića. Iskoristio sam priliku da se fotografišem sa Piksijem, Mitrovićem, Tadićem, ali i sa našim komentatorom Aleksandrom Stojanovićem. Malo sam popričao sa njim, super je lik – oduševljeno će Krajnc, koji kaže da mu ne bi bilo krivo čak ni da je Norveška pobedila, jer je njen stanovnik već 17 godina, ali mu je ovakav ishod draži.