EPA
Vladimir Putin i Aleksandar Vučić

Za Srbiju nema zime posle dogovora dvojice predsednika Aleksandra Vučića i Vladimira Putina, jer će gasa biti dovoljno i po ubedljivo najpovoljnijoj ceni u Evropi, ocenjuju stručnjaci.

Profesor Elektrotehničkog fakulteta u Beogradu Nikola Rajaković smatra da smo dobili dobar dogovor jer smo obezbedili veliki deo svojih potreba za ovim energentom po prihvatljivim cenama.

– Ovo je pobeda za Srbiju. Naftna formula omogućava da cene gasa za najveći deo potrošnje budu od 340 do 350 dolara za 1.000 kubika – rekao je on.

Rajaković procenjuje da će tokom zime na berzi cene gasa za druge zemlje biti visoke i da će ići i preko 3.000 dolara za 1.000 kubnih metara gasa.

Da je dogovor predsednika Srbije i Rusije o sklapanju trogodišnjeg aranžmana dobra vest za Srbiju slaže se i prvi čovek Saveza ekonomista Aleksandar Vlahović.

– Ovo je načelni sporazum dvojice predsednika, a ugovor će se vrlo brzo potpisati – rekao je Vlahović.

On očekuje da će se cena gasa za Srbiju verovatno kretati između 300 i 400 dolara za 1.000 kubika i ocenjuje da je dogovorom Vučića i Putina najverovatnije postavljena donja i gornja granica cene ovog energenta.

Politički analitičar Dragomir Anđelković za “Vesti” navodi da dogovor Vučića i Putina o novom gasnom aranžmanu daje Srbiji ekonomsku i energetsku sigurnost. Kako naglašava, pokazuje i da Srbija ima od Rusije geopolitičku i podršku kad se radi o Kosovu i Republici Srpskoj i da je to potvrda da će nas Rusija podržati po svim važnim pitanjima za nas.

– To što su nam dali povoljnu cenu i dobre uslove, govori da Rusija Srbiju doživljava kao prvorazrednog partnera bez obzira na neke naše postupke koji možda nisu bili najkorektniji u vezi sa opredeljivanjem u UN, ali Rusi shvataju pod kakvim smo pritiskom, stoga nas doživljavaju kao prvorazrednog partnera – ističe Anđelković.

Naglašava i da Srbija ne treba da brine o reakciji Zapada.

– Mi stalno živimo pod pritiskom, tako da se na to ne treba obazirati. Pre nego što je počeo ukrajinski sukob, mi smo bili pod pritiskom Zapada o Kosovu i RS. Sada su na to nadovezali zahteve da se okrenemo protiv Rusije, faktički da kapituliramo i po prethodna dva pritiska – zaključio je Anđelković.

Ekonomista Mahmut Bušatlija slaže se da je trogodišnji aranžman sa Rusijom dobra vest za Srbiju, jer će nas rasteretiti u narednom periodu.

– Bez trauma ćemo imati nastavak saradnje s Rusima kad je reč o gasu, ali mene brine činjenica što ne znamo po kojoj ceni ćemo nabavljati ostale količine gasa koje su nam potrebne mimo onih 2,2 milijarde koje su dogovorene. Mi ne znamo u stvari koliko je nama gasa potrebno, jer nemamo energentski bilans za pet godina – kazao je za “Vesti”.

Bušatlija naglašava da ne treba da nas brine što je ovaj aranžman na tri godine, jer u ovoj situaciji Rusi ne idu na standardne desetogodišnje aranžmane zbog turbulencija na tržištu i oni žele da ostave mogućnost da uđu u drugačije aranžmane nakon tri godine.

On ističe i da ne treba da brinemo zbog pritiska Zapada, jer kako dodaje, Srbija ne radi ništa što ne radi Nemačka.

– Evropa se malo preigrala. Sve što bi se kao pritisak na nas vršio to je licemerje. Ne mogu od nas zahtevati da uvodimo Rusima sankcije ako oni nisu u stanju da te sankcije sprovedu – naglasio je Bušatlija.

Predsednik je, podsetimo, posle telefonskog razgovora sa Putinom potvrdio da će Srbija ruski gas nabavljati po ceni koja je sada čak tri puta niža nego za druge evropske zemlje, a očekuje se da zimi bude manja i 10 do 12 puta. Srbija će 2,2 milijarde kubika ruskog gasa godišnje i dalje nabavljati po ceni koja se utvrđuje po sadašnjoj formuli koja zavisi od kretanja cene nafte na svetskom tržištu, što znači, kako kaže predsednik, od 310 do 408 dolara za 1.000 kubnih metara. Međutim, Vučić ističe da je Srbiji zbog razvoja industrije potrebno još 800 miliona kubika gasa, ali da se još ne zna cena za te količine.

Bezbednost i privredni rast

Ministarka energetike Zorana Mihajlović ocenjuje dogovor Vučića sa ruskim predsednikom o snabdevanju gasom kao veliki rezultat za bezbednost Srbije i za privredni rast.

– Odlično je da imamo sporazum, jer to znači mirnu zimu i ujedno razvoj privrede koji nije moguć bez stabilnosti u gasnom sektoru. Dobra su cena i period od tri godine – ocenila je ona.