Hadži Marko Vujičić
Zasluženo: Milena prima nagradu od Petra Dende

Sportski novinari su izabrali skoro jednoglasno odbojkašicu Tijanu Bošković i rvača Zurabija Datunašvilija za najbolje sportiste u 2022. Potom je na svečanosti u Galeriji RTS predsednik Udruženja sportskih novinara Srbije Petar Denda novinarki “Vesti” Mileni Kovačević uručio Nagradu “Branka Prelević”, tradicionalno priznanje za doprinos razvoju ženskog sportskog novinarstva.

Sećanje na mentora

– Nažalost, nisam imala priliku da upoznam Branku Prelević, ali znam da smo krenule u novinarstvo iz iste kuće, ona iz “Borbe”, a ja iz “Sporta”. Žao mi je što neke naše kolege nisu više sa nama, pre svega moj mentor Petar Radoničić. Uverena sam da bi bio srećan i ponosan da me vidi na ovom mestu, isto kao što su radosne moje drage kolege sa kojima sam godinama delila dobro i zlo, Rada, Dana, Radošević, Željko Mutavdžić i mnogi drugi. Sigurna sam da su istinski srećni i svi koji su danas došli da mi pruže podršku – istakla je laureatkinja.

Milena je ukazala i sledeće:

– Bez obzira na to što “Sport” zauzima posebno mesto u mom srcu i životu, jer sam tamo provela 16 godina, ovu nagradu ne bih dobila da nisam imala neizmernu podršku šefa sportske rubrike “Vesti” Dragana Nikodijevića. Imao je poverenja u mene, kao i glavnog urednika Zorana Simonovića, koji je verovao Nikodiju, a samim tim i meni. Omogućili su mi da se iskažem na svim poljima, u svim sportovima i oni su takođe zaslužni što sam danas ovde.

Milena se kalila u “Sportu”:

– Od prvog dana sam, kao primarni sport, pod budnim okom Petra Radoničića, pratila rukomet, a godinu-dve kasnije rvanje je od slučajnog zadatka preraslo u ljubav. I danas najviše volim da izveštavam sa rukometnih i rvačkih dešavanja. Broj zahvalnica, priznanja za razvoj rvanja, kako od Saveza, tako i od klubova Radnički i Partizan ne mogu da prebrojim. Bila sam svedok brojnih medalja s evropskih i svetskih prvenstava za rukometašice i rukometaše. Usput sam pratila mnoge “male” sportove koji su u međuvremenu postali veliki. Drago mi je što sam bila svedok uspeha Milice Mandić, Tijane Bogdanović, Jovane Preković i “mojih rvača” koji su prošle godine u Beogradu osvojili četiri zlata. Volim da kažem i da sam svedok razvoja olimpijskog šampiona Davora Štefaneka, koga sam intervjuisala još kao dečaka.

Čuva lepotu profesije

Redakcija “Vesti”, već tri decenije najtiražnijeg dnevnog lista u dijaspori, koji godinu i po dana izlazi i u Srbiji i Republici Srpskoj, izuzetno je ponosna što su baš Mileni pripadnici esnafa dodelili Nagradu “Branka Prelević”.

– Danas, u vremenu koje nam stalno servira poneko novo iskušenje, pravi je podvig sačuvati obraz, ali i lepotu ove naše profesije. Još veće je dostignuće kada jedna dama učini to u sportskom novinarstvu, “ringu” rezervisanom za muškarce. Milena s istom posvećenošću i ljubavlju piše i vesti i izveštaje sa utakmica, ali i intervjue s osvajačima najsjajnijih odličja i sportskim legendama. Na taj način na najupečatljiviji način afirmiše sport među čitaocima u zemlji i dijaspori – zaključuje Dragan Nikodijević, doajen srpskog sportskog novinarstva.

Podseća da je Milena dočarala kako su se osećali i o čemu su razmišljali naši sportisti i sportistkinje u trenucima najvećih uspeha. “Dešifrovala” je i čarobne formule trenerskih magova i otvarala dušu legendi našeg sporta. U udžbenik novinarstva može da uđe njen feljton o Svetlani Ceci Kitić, najboljoj rukometašici sveta svih vremena, kao štivo koje se čita bez daha.

– Smatramo da je Milena apsolutno zaslužila da dobije nagradu koja nosi ime po koleginici koja je živela za sport i novinarstvo. Imao sam sreće da se družim sa Brankom i na terenu, i u redakciji, ali i u kafani – kaže Nikodije uz neizbežan osmeh.

Hvala porodici

– Svega ovoga ne bi bilo da nije bilo podrške moje porodice, supruga Nikole, kćerke Helene, roditelja i brata i sestre u doba kada sam za “Sport” radila volonterski, odnosno honorarno. Hvala mami i tati što su istrpeli taj period, jer da nisu, ja danas ne bih bila novinar, a samim tim ne bih dobila ni ovu nagradu – naglasila je u emotivnom obraćanju Milena.

Bogato iskustvo

Milena Kovačević, devojačko Marković, ima bogato profesionalno iskustvo. Kada se “Sport” ugasio, “preselila” se na portal.

– Dve godine sam radila na MaxBetSportu. Na poziv sadašnjeg urednika sportske rubrike Dragana Nikodijevića postala sam član redakcije “Vesti”. Prerasla sam u “univerzalca”, pratim skoro sve sportove, pa su se u poslednje vreme među sagovornicima našli Božidar Maljković, Žarko Zečević, Saša Ilić, Dejan Tomašević, Gordan Petrić i mnogi drugi sadašnji i bivši asovi. Evo, sada i Nikola Penić, gradski sekretar za sport.

Nagrada i Peđi Bajiću

Pored Milene, među nagrađenima su se našli još neki bivši novinari ili bar honorarni saradnici “Vesti”. Tako je Predragu Bajiću pripalo priznanje za izdavački poduhvat godine, pošto je sa svojim studentima sa Fakulteta “Union Nikola Tesla” pripremio 44 priče sa našim olimpijcima u knjizi “Biti četvrti”. Pored Bajića, priznanje su za životno delo dobili i Vlastimir Ignjatović (postuhumno), zatim Vojin Veličković i fotoreporter Mihajlo Miki Antić, ali i Petar Coka Lazović, Ratko Pavlović i Miroslav Nešić.

U raznim kategorijama za najistaknutije novinare u 2022. godini izabrani su Miloš Krivokapić, Branko Spasojević, Stefan Tanasić, dopisnik Mocart sporta iz Niša Dušan Jović, pa David Radanović, Đorđe Matić, Dejan Karović, Milan Caković i Aleksandar Gligorić.

Aleksandru Miletiću iz “Politike” su pripale dve nagrade za najbolju TV priču i izdavački poduhvat godine u elektronskom novinarstvu.