Tanjug
Poruka mira: patrijarh Porfirije i premijer Abazović

Dugo iščekivani Temeljni ugovor između Srpske pravoslavne crkve i Vlade Crne Gore potpisan je juče u Podgorici u vili Gorica. Potpisali su ga patrijarh srpski Porfirije i crnogorski premijer Dritan Abazović, a potpisivanju koje je bilo pod velom tajne, jer poseta patrijarha nije bila najavljena, niti je bio preciziran datum, prisustvovali su i članovi Sinoda SPC i episkopi iz CG, kao i ministri crnogorske vlade. Proces koji je, prema rečima crnogorskog premijera, predugo trajao doveden je do kraja na dostojanstven način.

Da je sporazum parafiran prvi je potvrdio sam Abazović objavivši na Telegramu fotografiju potpisivanja.

– Ideja da se potpiše ugovor sa SPC je stara ideja, žao mi je što se nije realizovala u prethodnom periodu. Vlada je odlučna da svim verskim zajednicama da potpuno identična prava. Srećni smo i zadovoljni ako smo tome danas doprineli – kazao je i istakao da je na ovaj način poslata poruka mira i tolerancije.

Patrijarh Porfirije je rekao da se podrazumeva da SPC u kojoj god državi da se nalazi i ima crkvenu jurisdikciju poštuje njen ustav i zakone.

– Mislim da je veoma važno da i vi poštujući Ustav i zakone države Crne Gore, a i mi poštujući Ustav i zakone Crne Gore, nismo hteli ništa više od bilo kog građanina Crne Gore vezano za temu vere, niti smo imali ambicije da postignemo bilo šta više od bilo koje druge verske zajednice. Ali, naravno, logično je i normalno da nam nije bilo drago da prihvatimo i bilo šta manje od toga – istakao je poglavar SPC.

On je pozdravio sve građane Crne Gore, ističući da “toliko toga zajedničkog kroz vekove imamo da je zaista luksuz da trošimo vreme na ono što nas razlikuje i da potenciramo i povećavamo razlike”.

U javnosti su odjeknule različite reakcije na potpisivanje Temeljnog ugovora, ali je većina analitičara saglasna da je ovim činom formalizovana volja naroda.

Analitičar Draško Đenović kazao je za “Vesti” da je jučerašnjim činom završena jedna saga koja je, kako kaže, nepotrebno trajala čitavu deceniju.

Kraj sage: Draško Đenović

– Ništa u tom ugovoru nije bilo toliko specijalno da bi se 10 godina na njemu radilo, da su bile neophodne litije i da je na neki način mogla da padne vlast u CG – rekao je on.

Kako kaže, sve to je bilo inaćenje određenih crnogorskih krugova koji nisu bili svesni da veliki broj ljudi u CG, bez obzira na to da li su se deklarisali kao Srbi ili Crnogorci, pripadaju upravo crkvi.

– To što su neki krugovi želeli da na drugačiji način regulišu status SPC kao najveće verske zajednice u CG pokazuje da oni nisu bili ni svesni da je crkva 2.000 godina opstala upravo baš zbog svog jedinstva – istakao je naš sagovornik.

Đenović je naglasio i da se ovim činom pokazalo da nova, mlađa generacija crnogorskih političara na čelu sa Abrazovićem koji nije Srbin, već Albanac i musliman, na ovo gleda pragmatično. Kako je dodao, sa druge strane i srpski patrijarh Porfirije takođe je drugačiji od svojih prethodnika, što je potvrdila njegova spremnost da rešava pitanja koja su se godinama taložila u SPC, među kojima je i pitanje Makedonske pravoslavne crkve i Temeljnog ugovora.

Istoričar Aleksandar Raković kaže za “Vesti” da je potpisivanjem CG konačno priznala istorijski kontinuitet i pravni legitimitet Srpskoj pravoslavnoj crkvi. SPC i država Crna Gora sada imaju partnerski odnos i međusobna prava i obaveze i ulaze u mirne vode svoje komunikacije.

– Važna stvar je završena, Temeljni ugovor je potpisan i svi mogu da budu zadovoljni – zaključio je Raković.

Sporazum neće biti ugrožen

Teolog Miroljub Nestorović kaže da je bilo samo pitanje vremena kada će SPC i CG potpisati Temeljni ugovor i, kako naglašava, nije bilo nikakve tajnosti oko toga.

– Nije rađeno tajno, ali jeste bez velike pompe i najave. Svaka zemlja EU ima regulisan zakon sa crkvom i verskim zajednicama – rekao je on za “Vesti”.

Nestorović ne očekuje sukobe, bezbednosne izazove ili probleme.

– Možda će biti neslaganja i pasti vlada Abazovića, ali će se opet ići na izbore i narod će opet dati svoju reč. Nema realne bojazni da će Temeljni ugovor biti ugrožen jer je on posle potpisivanja zacementiran u svakoj ozbiljnoj državi – kaže naš sagovornik i zaključuje da je ugovor od velike važnosti za dalji uspon u odnosima Srbije i CG.

Đukanović preti rušenjem vlade

Partija Mila Đukanovića, DPS, na vest o potpisivanju Temeljnog ugovora reagovala je najavom da će pokrenuti inicijativu za izglasavanje nepoverenja vladi, kao i da će potpisani ugovor sa SPC biti suspendovan odmah posle izbora nove izvršne vlasti.

Iz građanskog pokreta Ura tvrde da ih ove najave ne zabrinjavaju jer, kako ističu, za to neće imati većinu.

– Za izglasavanje nepoverenja neće imati većinu jer verujemo da će Skupština Crne Gore i partije u njoj znati da se na pravi način odrede prema odgovornoj i racionalnoj državnoj politici nasuprot netrpeljivosti, neosnovanim tenzijama, problemima i ekstremizmu – saopšteno je iz ovog pokreta.

Milo Đukanović