Tanjug
Izbeglička kolona tokom "Oluje"

Četvoro Srba iz Hrvatske, među kojima i osmogodišnji Miodrag Ivančević iz Gračaca, ubijeno je u NATO granatiranju izbegličkog kampa Maja kod Đakovice, pre 23 godine, u noći između 20. i 21. aprila 1999. godine, podseća DIC Veritas.

– Napad je usledio u tri sata noću, a na naselje od sedam objekata ispaljeno je oko 50 projektila. U jednom objektu, koji je direktno pogođen, pronađena su beživotna tela: Gordane Ilić iz Gospića (35) i braće Darka (28) i Davora (26) Volarević iz sela Radašinovci kod Benkovca, dok je osmogodišnji dečak Miodrag Ivančević iz Gračaca još pokazivao znakove života, ali je i on preminuo u toku ukazivanja lekarske pomoći – ističe Savo Štrbac, predsednik Veritasa.

Kamp Maja nalazio se u objektima poljoprivrednog gazdinstva Eronik, u selu Bestražin kod Đakovice i u njemu su bile smeštene izbeglice iz Hrvatske i BiH.

– Reč je o Srbima koji su 1995. godine spasavali gole živote tokom hrvatske operacije “Oluja”. Posmrtni ostaci ovih krajiških izbeglica sahranjeni su na pravoslavnom groblju Piskote u Đakovici, daleko od njihovog zavičaja, a kao što niko nikada nije odgovarao za njihove otete zavičaje, tako niko nije odgovarao ni za ovo ubistvo tokom NATO agresije – ističe Štrbac.