Youtube/AgapeShow
Patrijarh Pavle

U izmenjenim uslovima, zbog koronavirusa, u manastiru Blagoveštenje u Ovčarsko-kablarskoj klisuri, u kojem se 1947. godine zamonašio potonji patrijarh srpski Pavle, njemu u čast održani su peti po redu Dani patrijarha Pavla.

Manifestacija u čast jednog od najpoštovanijih srpskih patrijara počela je Svetom arhijerejskom liturgijom, koju su služili sveštenik Dragan Gaćeša, paroh sela Kućanci kod Donjeg Miholjca, gde je rođen patrijarh Pavle, otac Savo, sekretar episkopa žičkog, i sveštenik iz Čačka Milan Filipović.

U okviru manifestacije proglašeni su pobednici drvorezačke kolonije Krst patrijarha Pavla u znak sećanja na krst koji je tadašnji iskušenik Gojko Stojičević (patrijarh Pavle) izrezbario u manastiru Vujan, kod Gornjeg Milanovca, pošto se izlečio od teške bolesti. Ove godine, po odluci komisije, najbolje krstove su izrezbarili Stojan Topalović iz Lučana i Nikola Aranđelović iz Čačka. Zbog korona virusa ove godine su skraćeni ili odloženi tradicionalni prateći sadržaji u čast patrijarha Pavla.