Z. Vicelarević
Mali čuvari tradicije

Osma dečja evropska smotra srpskog folklora dijaspore i Srba u regionu prvi put će se ove godine održati u otadžbini i to pod pokroviteljstvom predsednika Srbije, Aleksandra Vučića i sa blagoslovom Njegove svetosti, patrijarha srpskog Irineja. Ovo je ukratko zaključak nedavne posete predsednika Saveza srpskih udruženja Nemačke Danila Đokića Srbiji.

Dečja smotra održaće se 11. i 12. aprila, u hali Spens u Novom Sadu u zajedničkoj organizaciji Nemačkog i Švajcarskog saveza i svakako će biti najlepša uvertira u ono što predstoji u Parizu, gde se u maju održava jubilarna 25. Evropska smotra srpskog folklora dijaspore i Srba u regionu.

– U Beogradu sam razgovarao sa generalnim sekretarom predsednika Nikolom Selakovićem, koji je bezrezervno podržao i prošlogodišnju, 24. Evropsku smotru koja je održana u Centru Sava. Takođe je prihvatio našu ideju, koju su podržali i svi evropski savezi, da se ubuduće sve evropske smotre srpskog folklora održavaju u matici, Srbiji i Republici Srpskoj.

Danilo Đokić s Aleksandrom Vučićem i Nikolom Selakovićem

– Tokom tog našeg susreta, nakratko se priključio i predsednik Srbije Aleksandar Vučić. Kada ga je Selaković upoznao o razlozima moje posete, on je rekao da će nas u svakom smislu podržati zato što radimo dobru stvar u očuvanju srpske kulture i tradicije u našoj dijaspori i odmah prihvatio našu molbu da bude pokrovitelj Osme dečje smotre. Imali smo ipak dovoljno vremena da mu prenesem zahvalnost ispred Nemačkog saveza za sve ono što čini i za jačanje Srbije, ali i za srpsku dijasporu – i dalje pun utisaka Danilo Đokić otkriva detalje susreta sa vrhom srpske države.

Đokić se tokom kratke posete Beogradu zatim susreo i sa patrijarhom srpskim Irinejem koji je dao blagoslov za održavanje Osme dečje evropske smotre.

Danilo Đokić sa patrijarhom Irinejem

– Oduševljen sam prijemom i kod predsednika Srbije, koji je pored brojnih državničkih poslova našao vremena da se susretne sa predstavnicima srpske dijaspore, a zatim i sa Njegovom svetošću koji shvata važnost da se deca iz dijaspore što više povezuju sa svojim vršnjacima u matici i što će faktički ovo biti prva dečja smotra u otadžbini. On je izrazio zadovoljstvo što se ovakve manifestacije održavaju u matici. Zbog toga je veoma važno da na predstojećoj dečjoj smotri u revijalnom delu učestvuje što više folklornih društava iz Srbije kako bi naši mališani imali prilike da se upoznaju i uspostave nova prijateljstva sa decom iz Srbije – ističe Đokić.

Na Osmoj Dečjoj evropskoj smotri srpskih folklora dijaspore i Srba u regionu okupiće više od 3.000 mališana iz tridesetak dečjih folklornih ansambala iz dijaspore i Srba u regionu.

Igrači za ponos: Smotra u Nemačkoj, 2019. godine

Dragocena podrška

Predsednik Saveza srpskih udruženja Nemačke Danilo Đokić u Novom Sadu je obišao Spens u kome će se održati smotra folklora, a zatim i razgovarao sa Daliborom Rožićem, članom gradskog veća za kulturu i Stankom Ljubičićem, šefom kabineta gradonačelnika.

– Zahvalio sam se rukovodstvu Novog Sada na svemu što su uradili i omogućili da Osma Dečja evropska smotra srpskog folklora dijaspore i Srba u regionu ima najbolje uslove i što će se održati u poznatom Spensu ili, kako reče generalni sekretar predsednika Republike Nikola Selaković, u “srpskoj Atini” – naglašava Đokić.

Mališani iz devet država

Na ovogodišnjoj Osmoj smotri učestvovaće više od 3.000 dece iz čak devet zemalja. Učestvuju mališani uzrasta od sedam do 16 godina, a prema rečima Danila Đokića sve će biti podređeno njihovoj bezbednosti, ali i da na najlepši način upamte dolazak u otadžbinu.

– Zavisićemo od vremenskih uslova, ali planiramo da Smotru otvorimo svečanim defileom centralnim ulicama Novog Sada. Naravno, pripremamo i specijalne goste iznenađenja, međutim ne želimo da otkrijemo baš sve detalje – kaže Đokić.

On ipak otkriva da će se u Smotru aktivno uključiti i društva iz Saveza srpskih udruženja Srbije na čelu sa Miloradom Lonićem.