Ž. Marković
Pobeda na kraju: Ekipa Srbije posle meča sa Poljskom

U Vinterturu je održano Svetsko prvenstvo u fistbolu, široj javnosti malo poznatom sportu, a među 18 ekipa iz celog sveta, učestvovala je i Srbija, koja je na kraju zauzela 13. mesto. Mečeve naše reprezentacije pratili su i navijači, mahom zemljaci koji rade u ovom u delu Švajcarske.

– Iako ovaj sport nije toliko poznat u svetu, ja znam dosta o njemu jer moj muž igra – kaže za “Vesti” Ljiljana Sig Šarić, koja živi u Vinterturu.

Ona dodaje da je od supruga i saznala da će se održati Svetsko prvenstvo u Vinterturu i da će učestvovati i naša reprezentacija.

– Tu sam od prvog dana takmičenja i uživala sam, pre svega gledajući naše reprezentativce – dodaje Ljiljana koja je rodom iz Banjaluke.

Vojin Knežević iz Vintertura, smatra da je fistbol veoma interesantan sport.

– Prava je šteta što nema i više naših navijača. Ovde u Švajcarskoj, Nemačkoj, Austriji i drugim evropskim zemljama, fistbol je odavno popularan sport i verujem da će se polako razviti i kod nas u Srbiji – ocenjuje Vojin, koji je rodom iz Vrela kod Bihaća.

Inače, Srbija je prvo igrala u grupi sa Češkom, Belgijom, Novim Zelandom i Poljskom. Sa dve pobede protiv Belgije i Poljske i dva poraza protiv Novog Zelanda i Češke plasirala se u drugi krug, gde je pobedila Japan i Holandiju sa 3:0, a izgubila od Australije sa 3:2, tako da je na kraju u igri protiv Poljske pobedila sa 3:0 i osvojila 13. mesto. Utakmica protiv Poljske je ujedno bila i finale Prezident kupa. Inače Prezident kup igraju reprezentacije koje prvi put nastupaju na Svetskom prvenstvu i u čijim zemljama je fistbol slabije razvijen. Novi Svetski prvak u fistbolu je Nemačka, druga Austrija, treći Brazil i četvrta Švajcarska.

– Izgubili smo dve utakmice knap, protiv Novog Zelanda i Australije sa 3:2 i to nas je oteralo ispod 10. mesta. Tako da smo se borili protiv Poljske za 13. mesto i pobedili smo sa 3:0, a to je bila ujedno i utakmica u Prezident kupu, dva najuspešnija tima u donjem delu tabele. Takmičenje u ovom sportu je malo drugačije nego u drugim sportovima. Ja sam prezadovoljan igračima, jer u Srbiji samo dve muške ekipe koje igraju fistbol.

Biće bolje u Manhajmu

– Dali smo sebi zadatak da na sledećem Svetskom prvenstvu koje će se održati 2023. u Manhajmu u Nemačkoj zauzmemo najmanje 11. mesto na tabeli. Ne smemo zaboraviti da je naša ženska ekipa zauzela visoko četvrto mesto prošle godine na Evropskom prvenstvu – kaže trener srpske reprezentacije, Švajcarac Edi Hagen, čija ćerka igra za srpsku žensku reprezentaciju.

Kao odbojka na travi

Fistbol se igra na travnatom terenu kao fudbal, ali se lopta rukom prebacuje preko mreže kao u odbojci, ali za razliku od odbojke mora da padne jednom u teren. Teren je dimenzija 50×20 metara, a umesto klasične mreže na visini od dva metra nalazi se traka. Lopta može da se udari dva puta, a trećim mora da se prebaci u polje protivnika. Ekipu čini pet igrača, poen je kad lopta padne dva puta na teren, a igra se dok neka od ekipa osvoji tri seta, a set se dobija sa osvojenih 11 poena. Utakmicama za prva četiri mesta igra se do četiri osvojena seta.