Z. Mirković
Puno srce: Pomoć za vršnjake

Više od 150 umetnika i brojna udruženja Srba iz Austrije, okupili su se u petak uveče da kroz humanitarnu akciju prikupe pomoć i upute podršku srpskom narodu na Kosmetu.

Na manifestaciji Humetnost, vođeni plemenitom misijom da podrže rad Košarkaškog kluba Centar iz Severne Mitrovice, nekoliko udruženja iz Beča, na čelu sa Srpskim centrom, okupilo je mlade umetnike koji su nastupom Srbima na Kosmetu poslali podršku.

Kako vide i doživljavaju Kosmet, likovnim radovima prikazali su polaznici Prosvjetine škole srpskog jezika. Ti radovi našli su se na aukciji, a uz njih i knjige, slike i druge umetnine različitih dobrotvora, ali i dres i lopta basket 3 na 3 reprezentacije Srbije, sa potpisima reprezentativaca, koji se takmiče na Svetskom prvenstvu u Beču.

Član Upravnog odbora Srpskog centra Aleksandar Matić kaže da su najsrećniji kada mogu da pruže pomoć ljudima sa Kosmeta, a posebno mladima.

Podseća da KK Centar ne može da igra svoje utakmice na prostoru Kosmeta, već mora da odlazi u centralnu Srbiju, gde plaćaju dvoranu, sudije, ceo put, što nameće velike troškove.

– Deci mora da se pokaže takmičarski duh, ako nema utakmica, nema ni kvaliteta. Klub okuplja 160 mališana, a kosovske vlasti su im zabranile da igraju utakmice na teritoriji KiM, i da se klub ne bi ugasio, da bi deca imala bar negde da se druže, bave sportom, mi smo tu da pomognemo – priča Matić.

Crteži: Za mališane iz otadžbine

Ovo nije prva humanitarna akcija kojom Srpski centar pomaže Kosmetu, a sve se odvija u okviru projekta Za dečju radost, koji je pokrenut 2019. godine, kako bi pomogli srpskoj deci kojoj su ograničeni kretanje i ugrožena sigurnost.

Takođe, od te godine, Srpski centar stipendira i 11 mališana škole “Sveti Sava” u Osojanu.

Selektor basket 3 na 3 reprzentacije Srbije Danilo Lukić u obraćanju prisutnima rekao je da su se odmah odazvali akciji kada su čuli da se organizuje humanitarna manifestacija za pomoć srpskom narodu na Kosmetu.

Humetnost je okupila nekoliko srpskih organizacija i klubova iz Beča – Dečji crkveni hor Svetosavci, Prosvjetin mali hor, orkestar Organizacije srpskih studenata u inostranstvu (OS SI) Beč, KUD Jedinstvo, KUD “Branko Radičević”, Klub mladih umetnika Prosvjete, Udruženje A:Kultura i Srpski centar.

Muzika za humanost: Pred punom halom

Minut ćutanja

Manifestacija je počela minutom ćutanja za žrtve dve tragedije, koje su pre mesec danas pogodile Srbiju, masovno ubistvo u Osnovnoj školi “Vladislav Ribnikar” i u Mladenovcu.