Vesti
Radiće preko leta: Nikola Matković

Tri dana nakon što mu je uručena vredna donacija iz Australije, na adresu Nikole Matkovića, siromašnog đaka pešaka iz zabitog sela Vučinići kod Novog Pazara, stigla je dodatna pomoć i nova radost, ovoga puta iz Švajcarske. Sa 100 franaka ovog odlikaša i jednog od najboljih đaka novopazarske gimnazije obradovala anonimna baka iz Bazela, koja je po 100 franaka poslala još dvojici siromašnih đaka pešaka sa Golije, Stefanu Pendiću iz zabitog zaseoka Đonlije i Nikoli Petronijeviću iz sela Joše.

Dobrotvorka iz Švajcarske, koja želi da ostane anonimna, poslala je pešacima sa Golije i pismo podrške u kome ističe da posredstvom “Vesti” godinama prati njihovu borbu sa bespućem i sirotinjom i da je oduševljena što su, uprkos svim nedaćama koje ih kroz život prate, sva trojica dobri đaci. Dobra baka iz Bazela obećava da će ih i dalje “pratiti” i da će ih ponovo obradovati.

– Spremam se za maturu, a potom i za upis na fakultet. Biće mnogo troškova, zato mi ove donacije zlata vrede, jer od mojih siromašnih i bolesnih roditelja Slavomira i Jevrosime, iako bi sve dali za mene, ne mogu mnogo da očekujem, pošto ni sami sebe ne mogu da prehrane – priča Nikola Matković i dodaje:

– Toj divnoj baki iz Bazela, želim do neba da se zahvalim. Njen poklon i pomoć, baš kao i svih drugih dobrotvora koji su bili uz mene samo su motiv više da se još žešće borim za sebe i svoje roditelje. Za sada samo peticama, a tokom leta i radom.

Dobri ljudi mu pomažu od malih nogu: Stefan Pendić

Mada je već sada “ekspert” za kompjutere i programiranje, Nikola će tokom leta raditi kao šegrt u jednoj auto-limarskoj radnji kako bi bar nešto zaradio za jesen i početak studiranja, nada se i da će čitaoci “Vesti” ubuduće biti uz njegovu porodicu.

– Nadam se da ću upisati informacione tehnologije na novopazarskom Državnom univerzitetu. Pokušaću i da se učenjem i znanjem izborim za neku stipendiju, radiću i honorarno. Dok se ne pojavi neki posao koji ću moći da obavljam na kompjuteru, neće mi biti teško da šmirglam, perem, čistim, gitujem i farbam oštećene automobile, možda nešto i naučim – dodaje Nikola.

Nakon što mu je nedavno stigla stipendija iz Australije, koju mu svakog meseca šalje dobrotvor i naš čitalac O. V. iz Sidneja, ponovo se radovao i Stefan Pendić, učenik drugog razreda Srednje kožarsko-tekstilne škole u Novom Pazaru. Sto franaka iz Bazela ovaj budući modelar obuće, kome naši čitaoci pomažu od prvog razreda osnovne škole, potrošiće za dalje školovanje, za plaćanje kirije u Novom Pazaru, putovanje do grada, knjige, školski pribor.

– Hvala baki iz Švajcarske, želim joj dobro zdravlje i dug život. Hvala i svim drugim dobrotvorima koji mi pomažu. Da nije pomoći iz naše dijaspore, ja se sigurno ne bih školovao, a moja siromašna porodica živela bi još teže – poručuje Stefan.

Presrećni: Nikola i Milovan Petronijević

Najviše dobio

Za razliku od Nikole Matkovića i Stefana Pendića, kojima naši čitaoci pomažu godinama, Nikola Petronijević, iz golijskog sela Joše, “štićenik” je samo godinu dana, ali i najveći “dobitnik”. Donacijama dobrih ljudi, njemu i njegovom teško bolesnom ocu Milovanu izgrađena je nova kuća vredna oko 17.000 evra, koja je opremljena novim nameštajem i aparatima za domaćinstvo. Donacije koje povremeno pristižu, pa i ovu iz Bazela, Nikola će potrošiti za autobuske karte, knjige i novu trenerku.

– Dobroj baki iz Bazela moj otac i ja šaljemo velike pozdrave sa Golije i neizmernu zahvalnost – ističe Nikola, učenik sedmog razreda osnovne škole “Rastko Nemanjić” u podgolijskom selu Šaronje.

I one se radovale: Atifa Ljajić sa ćerkom

Atifi Ljajić pomoć iz Osla

Donaciju od 100 evra, koju je poslala porodica Ibrahimović iz Osla, poreklom iz Bosne, dobila je i Novopazarka Atifa Ljajić, samohrana majka trogodišnje ćerke Aline, koju je nakon pete vantelesne oplodnje dobila u 60. godini. I Atifa živi vrlo teško i grčevito se, sa penzijom od 110 evra, bori da prehrani svoju mezimicu. Donatorima šalje velike pozdrave i ogromnu zahvalnost, a donaciju će potrošiti za plaćanje kirije i struje.