M. Karović
Matija Bećković

Malo ko se oženi svojom prvom ljubavi, rekao je jednom prilikom veliki srpski pesnik Matija Bećković. A upravo se to njemu dogodilo. Svoju prvu poemu posvetio je Valjevki Veri Pavladoljskoj, koja mu je bila prva i poslednja ljubav. “Kao pesnik rodio sam se u Valjevu, kad sam upoznao moju Veru”, rekao je u intervjuu za “Vreme” i dodao: “Pomešali su se život i poezija. A poezija je moj život, i moja prva i poslednja ljubav.”

Pesma o Veri našla se na naslovnoj strani njegove prve knjige, koja je objavljena 1962. godine. Knjiga je izazvala ogromno interesovanje književnih kritičara u Beogradu, a našla se u Gutenbergovom muzeju i Muzeju moderne umetnosti u Njujorku.

Do današnjeg dana Matija je napisao na desetine zbirki pesama, dramskih tekstova i beseda. Dobitnik je ovogodišnje Povelje “Pesničkih vatri zlatiborskih” za celokupno stvaralaštvo.

Teško je pobrojati književne nagrade koje je pobrao ovaj akademik, a neke od najznačajnijih su svakako Oktobarska nagrada grada Beograda, nagrade “Milan Rakić”, “Njegoševe nagrade za književnost”, nagrade “Desanka Maksimović” i mnoge druge.

Za čuvenu poemu “Ćeraćemo se još” pesnik je dobio nagrade “Tipar”, “Zlatni bestseler”, “Jovan Dučić” i “Laza Kostić”, a sudbina srpskih svetinja na Kosovu i sudbina samog Kosova najbolje se ogleda u Bećkovićevoj pesmi “Kosovo polje”.

Bećkovići vode poreklo iz sela Velje Duboko kod Kolašina, gde je Matija i odrastao, ali je rođen 1939. godine u Senti, gde je njegov otac Vuk službovao kao oficir vojske Kraljevine Jugoslavije. Iako mu je kum na rođenju dao ime Radoslav, otac je popusti majčinoj želji te je dečak rođen na Svetog Mateja kršten kao Matija. Rano je ostao bez oca, čiji je gubitak predočio u pesmu “Čiji su ti mali”.

Kao mlad pesnik pronalazi se u stihovima Oskara Daviča, Vaska Pope i Stevana Raičkovića.

Zanimljivo je da je od novca koji je dobio kao nagradu za najbolju pesmu još u gimnaziji kupio svoj prvi karirani sako po kome je poznat i danas.

Za poslednju zbirku pesama “Kad se ponovo rodim”, Matija je lane dobio nagradu “Dimitrije Mitrinović”, srpskog pisca i ideologa, jednog od tvoraca “Mlade Bosne”, ali i nove Evrope.

Budući da je ranije napisao “Kada budem mlađi” i “Kada budem još mlađi”, Matija je napravio duhovitu opasku sa pandemijom korone.

– Kao da sam nešto predosećao, na vreme sam se potrudio da budem mlađi, pa još mlađi i na kraju da se ponovo rodim.Tako da se u vreme kada se pojavila korona, nisam našao među starijima koji su u karantinu. Naprotiv, ja sam starijima ostavljao hranu ispred vrata – kroz smeh je kazivao akademik.

Otac je dve kćeri Olje, koja je poznata novinarka i Ljudmile. Ove blizankinje imena su dobile po stihovima Vladimira Majakovskog “Pozdravite sestre Ljudmilu i Olju.” Ponosni je deda troje unučadi.